Ferguson2
Ferguson2
fergie22 (Foto: Scanpix/Hodder&Stoughton/)
fergie22 (Foto: Scanpix/Hodder&Stoughton/)

Ferguson-journalist lover sprengstoff i ny bok

Manchester United skjelver før ny boklansering.

Se Ferguson prate om boken i videovinduet over!

Sir Alex Ferguson valgte å gi seg som Manchester United-manager etter forrige sesong. Skotten, som ledet klubben til 38 trofeer, vil på en pressekonferanse i London i ettermiddag presentere sin selvbiografi.

– Jeg har ønsket å utgi denne boken de siste fire årene, sier Ferguson i et intervju med utgiveren Hodder&Stoughton.

Selve pressekonferansen er ventet å vare fra kl. 14 til 15 norsk tid. Samtlige engelske medier har sperrefrist fra å gjengi fra boken til kl. 15. Inviterte medier mottok sine høyst etterspurte eksemplarer kl. 10 i formiddag.

Journalisten Paul Hayward har vært Fergusons skyggeforfatter, og han kan røpe at skotten kommer med sprengstoff i den nye boken.

Rooney-dynamitt?
Det knytter seg spesielt stor spenning til hva Ferguson vil skrive om Wayne Rooney-sagaen. Rooney, som ifølge Ferguson ba om å bli satt på transferlisten i mai i år, ble heftig koblet til Chelsea i sommer. 27-åringen valgte å bli i United, og i høst har han vist tegn til god, gammel form.

Les: Moyes fikk Ferguson-trøst etter ny Old Trafford-flause
Les: Wayne Rooney avslører: – Derfor var jeg ulykkelig

Skandaløse avsløringer vil definitivt ikke være godt nytt for David Moyes skjøre byggverk. Fergusons arvtager har fått en marerittstart som United-manager. 11 poeng på 8 kamper er langt dårligere enn selv den mest pessimistiske United-supporter kunne forestilt seg før sesongen startet.

– Vi frykter det verste
Men Fergusons nye bok vil ikke bare handle om Rooney. Siden 1986 har Ferguson hatt en rekke feider med forskjellige fotballpersonligheter. Det er fra før klart at boken vil inneholde Fergusons tanker om Arsene Wenger, Jose Mourinho og Rafa Benitez.

– Vi frykter det verste, tullet Wenger på pressekonferansen før kveldens kamp mot Borussia Dortmund.

Wenger
Wenger

Han har tidligere beskrevet Rafael Benitez som «en baby». Kenny Dalglish får også stryk for måten han taklet rasismesaken med Patrice Evra og Luis Suarez på.

I løpet av regjeringstiden på Old Trafford røk Ferguson uklar med en rekke superstjerner. Jaap Stam, Roy Keane, David Beckham og Ruud van Nistelrooy var bare noen av spillerne som i Fergusons øyne vokste seg for store for klubben. Eller kanskje de vokste seg større enn Ferguson?

– Man husker episoder som ikke er skrevet ned i historiebøkene. Når man skriver en bok som dette må man være ærlig. I noen tilfeller kan det være ganske avslørende, sier Ferguson selv.

Les: Sir Alex utelukker United-retur: – Jeg skal besøke vingårder i Toscana
Les: – Mourinho gråt da Moyes fikk Manchester United-jobben

Store omveltninger
Hayward forteller at Ferguson vil brette ut mye av det indre livet i Manchester-klubben.

– Ferguson bestemte seg for mange år siden at han ville snakke om de største omveltningene det siste tiåret. Han vil snakke om hvordan han beholdt kontroll mens klubben fikk nye eiere, spillermakten vokste og nye trusler viste seg i form av Roman Abramovitsjs Chelsea og pengesterke Manchester City, sier Hayward.

Her kan du lese journalistens egen artikkel om hvordan boken ble til.

– Da telefonen kom ble jeg delvis fylt av stolthet, delvis redsel - ikke fordi jeg fryktet hans vrede. Redselen sprang fra tanken om størrelsen på hele prosjektet. Jeg følte det som om jeg skulle skrive ned historien til en statsminister, skriver Hayward selv om boken.

– Jeg husker en kveld hvor jeg satt og så en Champions League-kamp med ham hvor jeg tenkte: Jeg kan ikke tro dette. Jeg ser på TV med Fergie. Bare meg og ham, minnes Hayward.