Nils Marius Otterstad fra Team Xtra personell. (Foto: TV 2)
Nils Marius Otterstad fra Team Xtra personell. (Foto: TV 2)

Slik vil de gjøre langrennssporten mer sexy

1. desember går verdens første offisielle lagtempo i langrenn av stabelen i Östersund.

Oslo (TV 2 Sporten): Konkurranseformen er inspirert av sykkelsporten, og en av initiativtakerne, Nils Marius Otterstad fra Team Xtra personell, tror dette er et naturlig steg videre.

– Tanken bak er å gjøre langrennssporten større. Internasjonalt er lagtempo i sykkel veldig anerkjent og langrennssporten har noen tomme hull. Den må bli mer sexy, sier han til TV 2.

Forhåpningen er å skape et publikumsvennlig skirenn som engasjerer og der taktikk vil være essensen for å lykkes.

– Vi ser at flere og flere bruker taktikk og samarbeid for å vinne skirenn. Det svenske landslaget var banebrytende i Vancouver OL, der det ble gull. Teamet Xtra personell har rendyrket dette i Ski Classics, og ikke minst så bruker Petter Northug Jr. det hver gang han dukker opp, sier Otterstad.

FIS ønsker lykke til
Ifølge lederen av FIS' langrennskomité, Vegard Ulvang, har lagtempo i en viss grad vært prøvd ut før, uten særlig hell.

– Det har ikke vært noen stor suksess tidligere. Langrenn er en individuell idrett, og jeg tror det vil forbli det også, men det er jo en annen form med kommersielle lag. Det er spennende at de prøver og jeg ønsker de lykke til, sier Ulvang.

Profiler til start
Petter Northugs lag, Team COOP, har gitt beskjed om at de ønsker å konkurrere i Östersund. Dit kommer sannsynligvis også profiler som Jerry Ahrlin, Jörgen Brink, Stanislav Rezac, Børre Ness, Oskar Svärd, Thomas Alsgaard, Anders Aukland og Anders Södergren.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har samarbeidet med Otterstad og hans medhjelpere, og lagtempokonkurransen vil bli arrangert i forlengelse av verdenscupåpningen i skiskyting.

– Vi er veldig positivt innstilt til at IBU vil samarbeide med oss om det her, sier Otterstad.

Kun tre av fem må fullføre
Løypa er rundt 12 km lang og går i klassisk stil. Teamene kan stille med maks fem deltakere på hvert lag og minst tre utøvere må fullføre distansen. Det betyr i praksis at to løpere kan ofres underveis. Klokken stopper når den tredje utøveren krysser mållinjen. Lag som blir tatt igjen får ikke lov til å ligge rett bak, men må slippe minimum 5 meter.

Konkurransen sendes på TV 2 den første desember.