Warren Weir, Usain Bolt og Yohan Blake under OL i London i 2012. (Foto: FRANCISCO LEONG, © athle/sa)
Warren Weir, Usain Bolt og Yohan Blake under OL i London i 2012. (Foto: FRANCISCO LEONG, © athle/sa)

WADA varsler dopinggjennomgang i Jamaica

Anklager om at Det jamaicanske antidopingbyrået unnlot å teste utøvere i fem-seks måneder.

Det er i et brev fra den tidligere administrerende direktøren for Det jamaicanske antidopingbyrået (JADCO) Renee Amme Shirley det hevdes at flere måneder gikk uten at friidrettsutøverne ble dopingtestet.

Det er avisen The Gleaner som ble tilsendt brevet, der Shirley hevder at opp til fem-seks måneder i opptakten til OL i London i 2012 gikk uten testing av jamaicanske utøvere.

– Jamaica er på radaren vår
Til Associated Press bekrefter Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) at det var mangelfull testing i perioden før OL. Nå varsler WADA en ekstraordinær inspeksjon av antidopingrutinene i Jamaica.

– Det er et ekstraordinært besøk. Jamaica er en høy prioritet. De er på radaren vår, sier WADA-sjef David Howman i WADA i et intervju med AP ifølge Sports Illustrated.

Shirley sier at JADCO gjennomførte 96 tester i 2012 før OL, men at de ble gjort i mai og juni. Borte fra konkurranser var det ingen jamaicansk testing for fem-seks måneder, hevder Shirley.

Les også: Denne mannen er ny IOC-president
Les også: Friidretten sa ja til lengre dopingstraffer

Ifølge statistikken til Shirley stoppet testarbeidet til JADCO etter ti tester i februar og én i april.

– Ingen testing. Det kan ha vært en eller to, men det var ingen testing. Så vi er naturligvis bekymret for det, sier David Howman i WADA.

– Det irriterte meg som jamaicaner. En test utenfor konkurranse, for hva, fem-seks måneder? I og med at det var et OL-år, så synes jeg det kunne vært gjort mer, sier Shirley.

Få tester utenfor konkurranse
Men Usain Bolt og co. ble likevel testet flere ganger før lekene i London. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) testet blant annet Bolt tolv ganger i fjor. Jamaica endte opp med å vinne åtte av tolv individuelle sprintøveøser under OL i London, men i løpet av det siste året har landet fått et hardt slag i ansiktet etter flere dopingavsløringer.

Profiler som Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown og Sherone Simpson har testet positivt for doping. Det samme har Allison Randal, Traves Smikle og Demar Robinson.

JADCO og Shirley er enige om at det ble tatt 179 tester i 2012 - 108 i konkurranse og 71 utenfor konkurranse. Her skal 60 av de 71 utenfor konkurranse ha blitt gjennomført etter OL.

Les også: Campbell-Brown slipper dopingstraff

– Hun har gjort stor skade
Men JADCO har ikke sluttet seg til disse tallene. Styreformann i JADCO, Herbert Elliott, sier at IAAF har gjennomført flere testet for dem ettersom flere av utøverne trener et annet sted enn på Jamaica. Han mener også at Shirley, som forlot JADCO i februar, sverter Jamaicas stolte idrettsprofiler.

– Ms. Shirley har gjort dette landet og seg selv stor skade ved å si ting som ikke er helt i tråd med sannhetem, sier Elliott.

Wada er ventet å besøke Jamaica i slutten av 2013 eller starten av 2014. De internasjonale antipdopingarbeiderne fikk nei på forespørsel om å inspiserer forholdene i 2013.