Tom Høgli (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Tom Høgli (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Landslagsspiller Høgli hylles for mobbe-oppgjør

Landslagsbacken ønsker å bidra inn mot barn og unge i Norge etter profflivet.

ULLEVAAL (TV 2 Sporten): – Der myndighetene svikter, skal vi andre stå opp og hjelpe alle de som trenger det i dagens samfunn. Mobbing er det mest simple og primitive som finnes. Sammen skal vi gjøre en slutt på dette!

Det skrev landslagsspiller Tom Høgli i et innlegg da verdensdagen for psykisk helse ble markert i Skånlandshallen forrige uke. Høgli kommer selv fra Skånland og setter pris på at så mange som 300 personer møtte opp.

– Jeg fikk spørsmål om jeg kunne skrive en hilsen, og det gjorde jeg så klart. Dette er en viktig sak som er underkommunisert i samfunnet i dag. Problemstillingen drukner ofte i andre ting. Det er ikke nok å skrive et brev, men jeg håper også å bidra mer etter hvert. Når jeg flytter tilbake til Norge har jeg lyst til å jobbe inn mot barn og ungdom, sier Høgli til tv2.no.

– Vi har en jobb å gjøre
I innlegget skriver han at et sted mellom 40-60.000 hver dag går utrygge til skolen. Høgli reagerer på at mobbing ikke ble en vinnersak, som han skriver, under det ferske stortingsvalget.

– Vi har alle sett mobbing i oppveksten. Nå er det blitt ekstremt på internett med mye sjikanering. I kommentarfelt og forum har vi en jobb å gjøre alle sammen, sier Høgli, som svarer nei på spørsmål om han selv har blitt mobbet.

At en landslagsspiller engasjerer seg på denne måten i en viktig sak settes pris på i Norge. Nordlendingen forteller at han har fått enormt med positive tilbakemeldinger i etterkant.

– Det har vært mye på sosiale medier, jeg har fått tekstmeldinger og telefoner. Det har vært helt fantastisk. Hvis mitt bidrag kan brukes til noe er det veldig bra, men et brev er så klart ikke nok. Jeg håper det er en sak som kommer mer frem i mediene og i viktige debatter fremover, sier Club Brugge-spilleren.

– Utdanning hjelper
Høgli tenker på livet etter fotballkarrièren og er snart ferdig med lærerstudiene som han har kombinert med spill på toppnivå i Belgia. En periode etter videregående brukte han all tiden på fotball og mener selv han blir en bedre spiller av å gjøre noe annet enn kun å ha fokus på idretten.

– En periode hvor jeg ikke gjorde annet enn å spille fotball ble jeg sløv. Å ta utdanning har hjulpet veldig for min del. Man får trent hodet og hjernen litt. Man blir mer opplagt av å tenke litt på andre ting, vanke i et annet miljø å diskutere for eksempel politikk. Jeg tror man blir en bedre spiller av å trene hodet litt, sier Høgli.

Her er Høglis tekst som først sto på trykk i Harstad Tidende.

Kjære alle sammen! Dere som i dag er til stede i Skånlandshallen, vil kunne oppnå to goder ved dagens arrangement. For det første har dere gleden av å være samlet til en sosial sammenkomst og få gleden av et flott arrangement. Den viktigste gevinsten er likevel at dere har muligheten til å ta med dere dagens lærdom og perspektiver ut i samfunnet. Det er mange som trenger deres hjelp og deres engasjement omkring dette temaet. Dere skal vite at et sted mellom 40-60 000 barn går hver dag utrygge til skolen. Det er vårt ansvar å sørge for at det må det bli en slutt på! Vi skal ikke sitte og se på at en 10-åring blir psykisk torturert på grunn av feil og mangler i andres øyne. Disse barna er avhengig av oss!

Vi har nettopp vært gjennom et stortingsvalg i Norge. Mobbing var dessverre ingen vinnersak i denne valgkampen heller. I norsk politikk er det tydeligvis viktigere å øke den materielle levestandarden til en del av befolkningen enn å sørge for at alle samfunnsborgere har det bra. I skolepolitikken er det viktigere å gjøre lærere ufaglærte på grunn manglende studiepoeng i matematikk enn å gi dem enda flere verktøy i kampen mot mobbing. Jeg slenger ut påstanden om at for norske rikspolitikere er det viktigere at flest mulig har gode karakterer enn at flest mulig har trygge og gode læringsmiljø. Hvorfor snakker politikerne våre kun om å videreutdanne lærere i realfag og aldri om videreutdanning til håndtering av mobbing? Vårt mål må vel være å sørge for at samtlige elever har mulighet til å realisere sitt høyeste nivå. Da må alle ha trygge og gode læringsmiljøer. Et barn som går til skolen i frykt for andre elever, vil aldri kunne få ut sitt fulle potensial. Den eleven vil aldri våge å by på seg selv i timene og søke faglig hjelp fra andre elever i frykt for hva som kan komme til å skje i neste friminutt. For disse barna handler det ikke om å bedre karakterene i fagene, men heller om å komme seg gjennom dagen og trygt hjem. Mange av disse barna gråter seg i søvn om kvelden og har vondt i magen om morgenen.

Der myndighetene svikter, skal vi andre stå opp og hjelpe alle de som trenger det i dagens samfunn. Mobbing er det mest simple og primitive som finnes. Sammen skal vi gjøre en slutt på dette! Denne sommeren planla jeg å starte opp en fotballskole i ETS, sammen med SOIF, der anti-mobbe arbeid var kanskje den viktigste drivkraften. Dette er et arbeid som har engasjert meg sterkt i de siste årene. Målet mitt var å gjøre ETS til det tryggeste samfunnet for barn og voksne å leve i. Ønsket mitt var å gi ungdom i regionen et tankegods der de selv kunne erfare og innse hvor viktig det er for alle å ha det trygt og godt. Alle trenger ikke være venner, men alle skal respektere ulikheter og verdsette dette. En person som blir utsatt for mobbing, våkner sjelden med en god følelse om morgenen. Dessverre så klarte vi ikke å starte denne fotballskolen opp i år. Derfor er jeg veldig glad for at dette arrangementet som dere er en del av i dag, er blitt en realitet. Jeg bor for tiden utenlands, men ønsker å bidra på dette feltet når jeg flytter tilbake.

Kjære alle sammen. Takk for at dere har tatt dere tid til å være til stede på dagens arrangement i Skånlandhallen. Nettopp dere kan bety mye for enkeltpersoner i regionen, og landet for øvrig. Du kan være den som gir en nedtrykt person selvtilliten tilbake. Se aldri etter feil hos andre, men se heller etter ting å rose dem for. Ser du en person som ikke har det bra, er det din oppgave å være til hjelp! Det kan være slike ting som gir et menneske livsgnisten tilbake og innse at han betyr noe. Tenk på hvor mye det betyr for en person at du viser han respekt. For meg er det dette handler om; for meg er det viktigere å rose andre og gi komplimenter enn å opphøye meg selv. Jeg har større glede av å ta vare på og sørge for at enkeltmennesker har det godt enn at jeg selv får masse skryt og oppmerksomhet. Jeg nekter å være en del av et samfunn der medborgere i alle aldre, blir frastjålet sin særegenhet og selvtillit på grunn av at noen har bestemt at de ikke er verd noe. Jeg aksepterer ikke at mitt lokalsamfunn ikke er en utviklingsarena for absolutt alle! Jeg håper dere blir med på denne dugnaden og stiller krav til skoler, kommune, bedrifter og idrettslag. Mobbing er ikke akseptabelt! Mobbing er ulovlig! Mobbing ødelegger medmennesker! Der makthaverne svikter, skal vi ta ansvar!