Valter Birsa og Josip Ilicic (Foto: SCANPIX)
Valter Birsa og Josip Ilicic (Foto: SCANPIX)
Valter Birsa og Josip Ilicic (Foto: SCANPIX)
Valter Birsa og Josip Ilicic (Foto: SCANPIX)

Slovenia uten Serie A-duo mot Norge

Italia-proffene Valter Birsa og Josip Ilicic er begge ute med skader.

MARIBOR (TV 2 Sporten): Trener Srecko Katanec, som erstattet Slavisa Stojanovic etter en svak start på VM-kvalifiseringen, må klare seg uten flere sentrale spillere mot Norge fredag.

Milans Valter Birsa var i storform og ble matchvinner mot Sampdoria for to uker siden, men er ikke på plass i Maribor. Det er heller ikke Fiorentinas Josip Ilicic. Han scoret et av målene da Slovenia slo Kypros borte for én måned siden og passerte Norge i gruppen.

Torsdag ble det klart at også Villarreals Bojan Jokic mister kampen i Maribor. Valon Berisha og Håvard Nielsens lagkamerat i Red Bull Salzburg, Kevin Kampl, ble skadet på treningen tirsdag, men kan Norge-duellen.

Må slå Norge
Fraværene er dårlige nyheter for et slovensk lag som med tre strake seirer (4-2 over Island, 1-0 over Albania og 2-0 over Kypros) har meldt seg på i kampen om play off-plassen Norge fortsatt håper å sikre seg.

Det betyr at VM-drømmen lever over helgen for en eventuell vinner av fredagens duell i Maribor. Taperen derimot kan planlegge sommerferien uten å ta hensyn til mesterskapet i Brasil.

– Skader er noe vi må håndtere. Ett poeng betyr ingenting for oss i denne kampen. Vi må vinne. Det blir neppe pent å se på, men en tøff kamp på banen, sier Katanec.

Den slovenske troppen inneholder kun to spillere som til daglig spiller i hjemliga liga. Seks holder til i Italia mens spissduoen Zlatan Ljubijankic og Milivoje Novakovic tjener til livets opphold i japanske Omiya Ardija.

– Slovenia har vunnet sine tre siste kamper. De er et bra lag med en del ok spillere, men det finnes rom å utfordre dem i. Vi har en klar tanke om hvordan vi skal slå dem. Jeg ser hvor vi kan straffe dem defensivt, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo før møtet med det slovenske laget som er rangert ti plasser over Norge på FIFA-rankingen og har deltatt i to verdensmesterskap på 2000-tallet.

Les også: U21-treneren etter sjokktapet: – Det er en for dårlig prestasjon
Les også: Fotballpresidenten beklager til Drillo: – Men vi har ikke vært uærlige

Har ikke tapt på seks møter
Norge står uten nederlag etter seks møter med Slovenia. I kvalifiseringen til EM i 2000 vant Norge 2-1 borte før 4-0-seieren på Ullevaal sørget for den foreløpig siste grunnen til å feire at et norsk landslaget kvalifiserte seg for et mesterskap.

EM-duellen mellom de to nasjonene i Arnhem i 2000 endte 0-0. Det så ut til å sikre norsk avansement da Jugoslavia ledet sin kamp, men da Spania scoret to mål overtid, røk Norge ut og daværende landslagssjef Nils Johan Semb gikk ned i knestående.

Høsten 2004 ble det 3-0-seier til Norge på Ullevaal. Returmøtet i Celje ble dramatisk med Morten Gamst Pedersen som matchvinner på overtid. Kvalifiseringskampen i fjor høst huskes nærmest kun for John Arne Riises straffescoring som sikret norsk 2-1-triumf på overtid.

Slovenias tropp:

Keepere:
Samir Handanovic (Inter)
Jan Oblak (Benfica)
Jasmin Handanovic (Maribor)

Forsvar:
Sinisa Andelkovic (Palermo)
Miso Brecko (Köln)
Bostjan Cesar (Chievo)
Branko Ilic (Hapoel Tel Aviv)
Dejan Kelhar (Qabala)
Andraz Struna (PAS Giannina)
Martin Milec (Maribor)

Midtbane:
Kevin Kampl (Red Bull Salzburg)
Andraz Kirm (Groningen)
Rene Krhin (Bologna)
Jasmin Kurtic (Sassuolo)
Dejan Lazarevic (Chievo)
Ales Mertelj (Maribor)
Nejc Pecnik (Røde Stjerne)

Angrep:
Roman Bezjak (Ludogorets Razgrad)
Zlatan Ljubijankic (Omiya Ardija)
Tim Matavz (PSV Eindhoven)
Milivoje Novakovic (Omiya Ardija)