casuals (Foto: tv 2)
casuals (Foto: tv 2)

Politiet vil gi casuals oppholdsforbud

Nytt forslag til lovendring vil gi politiet fullmakt til å gi fotballpøbler oppholdsforbud på bestemte steder og tider gjennom sesongen.

– Det vil være en bestemmelse som må gjøre det mulig å ligge i forkant, og hindre at en person oppholder seg i byen eller stedet hvor fotballkampen finner sted. Klubbene og politiet lokalt har god erfaring med å forebygge mot voldelige hendelser gjennom lang tid, og dette handler om å gå et steg videre for å sikre at også fotballkamper blir en trygg arena, sier avtroppende justisminister Grete Faremo til tv2.no.

Forslaget applauderes
Forslaget fra Politidirektoratet vil om kort tid sendes til Justisdepartementet. Det er politiet selv som har etterlyst tydeligere retningslinjer for håndtering og forebyggende arbeid mot fotballrelatert vold.

– Vi applauderer et sånt tiltak. Vi har etterlyst det, og nå ser det ut til at det kan komme. Vi har manglet et effektivt sanksjonsmiddel ved siden av strafferettssporet, som kanskje svir noe mer for noen av disse som tross alt er nokså interessert i fotballkampene, sier politiinspektør Einar Aas, ved Oslo politidistrikt.

Les også:Politiet varsler knallhard kamp mot casualsmiljøet
Les også: Vålerenga-leder havnet midt i casuals-slagsmål

Kulturdepartementet står også i spissen for at casualmiljøet ikke skal få utvikle seg i Norge.

– Heldigvis er det få tilfeller i Norge, og vi vet at internasjonalt er dette et mye større problem. Men nettopp derfor er det viktig at vi tar de nødvendige skrittene for å unngå at dette arter seg i norsk sammenheng. At vi forebygger og at vi samarbeider, men også sikrer at politiet har de hjemlene de trenger for å følge dette tett, sier avtroppende kulturminister Hadia Tajik.

Bred enighet på Stortinget
Selv om den sittende regjeringen nå er på vei til å gå av, føler de seg sikre på at det er en bred enighet på Stortinget om å få på plass en lovendring så fort som mulig.

– Det er et forslag jeg håper og tror det er bred enighet om, og som Arbeiderpartiet vil følge den nye regjeringen opp på. Målet må være at dette gjennomføres så fort som mulig, sier Faremo.