harstad_norendal_5
harstad_norendal_5

Snowboarderne kritisk til OL-løypa: – Får ikke vist frem repertoaret

Snowboardlandslaget mener det kan være negativt for de norske kjørerne at det kun blir tre hopp i slopestyle-løypa i OL.

– Vi skulle helst sett at det var fire hopp i OL også, som det er i X Games, forteller landslagssjef Thomas Harstad til tv2.no, da vi møter han etter en styrkeøkt med laget på Olympiatoppen.

– Får ikke vist frem repertoaret
For i slopestyle handler det ikke bare om å sette ett bra triks, det handler også om variasjon. Hvis et hopp kuttes, vil kjørerne også få én sjanse mindre til å vise frem flere triks. Det mener landslagssjefen kan være negativt for de norske.

– De norske kjørerne er vant til å spinne alle fire veier, og de skulle ønske de kunne vise frem sitt beste repertoar av triks, De vil ikke få ut sitt fulle potensial. Men nå er det jo denne løypen vi skal ha i OL, så det hjelper ikke å syte over det, sier han.

I tillegg kan Harstad fortelle at hoppene blir mindre enn den standarden som brukes i de store amerikanske konkurransene. Dermed må de øve på å gjøre store triks kjappere i lufta.

– Kan vi risikere å ikke få se de største triksene i Sotsji?

– Nei, jeg tror vi kan være ganske sikre på at uansett hvordan hoppene ser ut under OL, kommer vi til å se det aller verste av triks, smiler sjefen.

– Det er veldig dumt
Silje Norendal (20), som vant gull i X Games Europa i vinter, syns det er kjedelig at et hopp kuttes ut i OL.

– Jeg har en fordel siden jeg har jeg øvd veldig mye på å spinne alle veier de siste årene, og har blitt komfortabel med en løype med fire hopp. Men det får man bare jobb, sier hun til tv2.no.

Prøve-OL i vinter ble avlyst for snowboarderne, så ingen har testet løypa. Det mener Norendal hadde vært en fordel, men frykter ikke for kvaliteten på konkurransen.

– Det hadde vært veldig viktig for oss med prøve-OL, men samtidig er det OL og hvis det blir en dårlig løype blir det ingen bra konkurranse. Så jeg regner ikke med at arrangørene heller vil ha et dårlig mesterskap,

Svindyr Sotsji-trening
20. oktober reiser fem av landslagskjørerne til østerrikske Stubai, for å trene i en løype som bygges nesten lik løypa som venter i Russland om fire måneder. Olympiatoppen skulle ifølge landslagsledelsen betalt store deler av turen, men har trukket seg. Det betyr at Snowboardforbundet punger ut med i overkant av 200.000 kroner for en samling over to uker. En utgiftspost som ikke var forutsett, og kan føre til negative tall i budsjettet etter endt sesong.

– Det er så vidt vi har råd til det. Vi måtte virkelig vri budsjettet, og finne noen kreative løsninger. Men forhåpentligvis går vi i null, forteller Harstad.

– Hvor blir disse pengene hentet fra?

– Det er klart at med en så stor uforutsett utgiftspost, så må de pengene hentes fra et annet sted i budsjettet. Så det det vil jo bli innskrenkninger seinere i år, og forhåpentligvis så kan vi få inn ekstra midler gjennom for eksempel eksisterende sponsorater. Men det får vi se på etter OL, sier han.

– Hvorfor er det så viktig med denne samlingen?

– Det er utrolig viktig å prøve å venne seg til den løypa vi kommer til å møte i OL så godt som mulig, så det er rett og slett en mulighet vi ikke har råd til å gå glipp av, avslutter Harstad.