gunnarssonstengel
gunnarssonstengel

Påtalemyndigheten dropper anke i overgangssaken

Alle de tiltalte i overgangssaken frikjennes.

Onsdag morgen skriver påtalemyndigheten i en pressemelding at den ikke ønsker å anke frifinnelsene i «Overgangssaken».

– Vi er ikke enig i alle de vurderinger retten har gjort i sin dom, men etter en helhetsvurdering mener vi det ikke er grunnlag for å anke dommen. Det avgjørende i denne vurderingen er at vi ikke er overbevist om at lagmannsretten vil komme til et motsatt resultat, sier politiadvokat Morten Stene i en kommentar.

– Hvilke vurderinger er dere uenig i?

– Jeg vil ikke diskutere dommen i detalj og enkeltmomenter. Det viktigste nå er at vi går ut med at vi aksepterer dommen - at alle de tiltalte er frifunnet, sier Stene.

– Er dette et prestisjenederlag for dere, Stene?

– Nei, det er det ikke. Vi gjør våre vurderinger fortløpende underveis om hva vi skal gjøre og ikke gjøre. Det har ikke noe med prestisje å gjøre. Vi har vært av en annen oppfatning enn tingretten, men når vi nå ser tingrettens dom tar vi den til etterretning, sier Stene til tv2.no.

Tidligere onsdag varslet politiet at en avgjørelse var rett rundt hjørnet. Onsdag er altså samtlige av de tiltalte i saken endelig frifunnet.

Ekspert på idrettsjus: – Ikke overrasket
– Dette er som forventet, slik saken utviklet seg i tingretten. Det ville ha overrasket meg om det ble en ny rettsrunde, sier advokat og ekspert på idrettsjus, Kenneth A. Leren, til tv2.no.

Videre saksgang for de tiltalte etter frifinnelse er normalt sett å gå på Staten og kreve kompensasjon for uberettighet forfølgelse. Der er det vanlig at de frikjente får dekket eventuelle tap de har hatt i forbindelse med saken. Deretter kan partene vurdere videre søksmål.

Skal diskutere etterspill
Til budstikka.no sier Stabæks nåværende styreleder Espen Moe at klubben skal vurdere videre saksgang på et møte i neste uke.

– Vi har ikke tenk på det i dag. Men vi skal ha et styremøte på tirsdag, og da skal vi diskutere dette. Det er ikke gitt, det heller (at klubben krever erstatning). Det er dette vi skal diskutere. Vi har satt alt litt på hold. Nå er dommen rettskraftig og vi må diskutere dette, sier Moe.

Politiet tok ut tiltale
Det er rundt fire tre uker siden de tiltalte fotballederne i overgangssaken ble frikjent i tingretten.

12. september ble Stabæks Inge-André Olsen, Lars Holter-Sørensen samt en annen leder frikjent sammen med Truls Haakonsen, tidligere sportsdirektør i Vålerenga.

Den gang rettet Inge André Olsen kritikk mot media, politi og Norges Fotballforbund etter frifinnelsen.

– Jeg har snart fått to år av min livskvalitet ødelagt og familien mitt sitt liv. Jeg er frustrert over NFF, jeg er frustrert over politiet og jeg er frustrert over deler av media. Det er egentlig det jeg ønsker å si. Jeg regner med at mine to tapte år med livskvalitet vil bli kompensert, sa Olsen til NRK.

Det er foreløpig ikke kjent om saken – rullet opp av TV 2 – vil få økonomiske etterspill.

Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS ble også frifunnet i saken. Aktoratet hadde lagt ned påstand om foretaksstraffer på henholdsvis 120.000 og 240.000 kroner.

Var tiltalt for bedrageri
De fire var tiltalt for bedrageri den såkalte overgangssaken, som handlet om Stabæks salg av Veigar Pall Gunnarsson til Vålerenga i 2011.

Les: Uavgjort mellom Rekdal og Aalesund

Se dommeren lese opp frikjennelsen her:

754314