Lance Armstrong (Foto: YouTibe/The Armstrong Lie)
Lance Armstrong (Foto: YouTibe/The Armstrong Lie)

Se traileren til dokumentaren «The Armstrong Lie»

«Dette er ikke en historie om doping. Dette er en historie om makt»

Den amerikanske regissøren Alex Gibney er for tiden aktuell med dokumentarfilmen «The Armstrong Lie». Gibney fulgte den nå falne sykkelkongen Lance Armstrong under hans comeback i 2009. Hele filmen var ferdig og klar til å vises i 2010 med Matt Damon som historieforteller, men så kom dopinganklagene på løpende bånd mot texaneren.

– Vi hadde alt ferdig, men så kom intervjuene med Floyd (Landis) og Tyler (Hamilton) og den føderale etterforskningen. Jeg sa, «vi kan ikke slippe denne filmen ut. Slik den er nå, er den gårsdagens nyheter». Jeg vil ikke kalle den positivt rettet, men det var en litt «Heia, Lance»-film, selv om det var mye om fortiden hans. Den var opprinnelig kalt «The Road Back», og det var ment å ha to betydninger. Comebacket og også veien tilbake. Comebacket fører en tilbake til fortiden. Jeg følte alltid at en av motivasjonene hans for å komme tilbake var at det ikke betydde noe om han dopet seg eller ikke, fordi nå vant han som ren, sier Gibney i et intervju med Vulture.

Ringte før Oprah-intervjuet
Gibney forteller at det hele startet som en plan av Frank Marshall og Matt Tolmach om å lage en spillefilm av Armstrongs biografi «It's Not About the Bike» fra 2001. Her var planen at Damon skulle spille Armstrong. Men i stedet ble det en dokumentarfilm, tett på Armstrong i comeback-året.

«Dette er ikke en historie om doping. Dette er en historie om makt». Slik omtaler Gibney filmen i traileren.

Se traileren i videovinduet øverst på siden!

Da Armstrong innrømmet utstrakt bruk av doping i et intervju med Oprah Winfrey i januar i 2013, hadde han allerede tatt opp telefonen og gitt Gibney beskjed om syndene sine to-tre uker i forveien. Filmskaperen forteller at det første intervjuet han gjorde med Armstrong etter innrømmelsen var like etter det berømte Oprah-intervjuet.

– Det var ikke lett, av tekniske årsaker. Jeg fikk et intervju tre timer etter at han hadde vært på Oprah, men å få det andre intervjuet var vanskelig. Grunnen var at Oprah-intervjuet hadde slått tilbake på ham og Justisdepartementet var etter ham. Han var i et rettslig jeopardy, og advokatene hans ville ikke at han skulle snakke. Så det var vanskelig å overbevise advokatene om å la ham snakke, sier Gibney.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Alex Gibney, Betsy Andreu, Bill Strickland, Jonathan Vaughters og Frank Marshall under Toronto International Film Festival i forbindelse med filmen «The Armstrong Lie». (Foto: Galit Rodan/Pa Photos)
Alex Gibney, Betsy Andreu, Bill Strickland, Jonathan Vaughters og Frank Marshall under Toronto International Film Festival i forbindelse med filmen «The Armstrong Lie». (Foto: Galit Rodan/Pa Photos)

Les også: Saksøker Armstrong for over 700 millioner kroner
Les også: Oprah om Armstrong: – Han kan bli en helt

– Armstrong likte ikke filmtittelen
I dokumentaren, som har premiere i USA 12. oktober ifølge IMDB.com, er blant annet dopinglege Michele Ferrari og Garmins sportsdirektør Jonathan Vaughters av de som er intervjuet.

Gibney sier at han følte sinne mot Armstrong da han fikk beskjed om dopingfortiden.

– Jeg var sint fordi jeg følte at jeg hadde vært del av en PR-kampanje. Det gjorde meg sint. Og det faktum at han hadde sett meg i øynene og løyet til meg mange ganger, sier Gibney.

– Målet etterpå var å si, «du skylder meg å gjøre det opp igjen. Og jeg skal gjøre alt jeg kan for å fortelle hele historien om «anatomien» ved løynen». Det var ikke så mye at jeg skulle ta ham nå, fordi han hadde allerede blitt tatt. Det var mer for å få en full forståelse over det som hadde skjedd og hva min rolle i det hadde vært.

Armstrong har ennå ikke sett filmen om seg selv, men har fått beskjed av filmskaperen om hva tittelen er.

– Jeg ringte ham og fortalte at filmen heter «The Armstrong Lie». Han likte ikke det, men han aksepterte det.