RIVALER: New Jersey Devils Jaromir Jagr og Anaheim Ducks Teemu Selänne jager scoringsrekorden for europeiske NHL spillere. (Foto: Montasje NTB/scanpix)
RIVALER: New Jersey Devils Jaromir Jagr og Anaheim Ducks Teemu Selänne jager scoringsrekorden for europeiske NHL spillere. (Foto: Montasje NTB/scanpix)

NHLs europeiske kongeduell: Jagr og Selänne jakter scoringsrekord

De to veteranene er side om side på statistikken før NHL-sesongen.

Teemu Selänne (Anaheim Ducks) og Jaromir Jagr (New Jersey Devils) er to av den amerikanske ishockeyligaens (NHLs) store stjerner.

Finske Selänne (43) og tsjekkiske Jagr (41) er de to europeiske spillerne som har scoret flest mål i ligaen gjennom tidene.

Kan sette langvarende rekord
Begge har kunngjort at de går inn sin siste sesong, og dermed konkurrerer de om den uoffisielle tittelen mestscorende europeer, skriver Aftonbladet.

Til tross for at Jagr debuterte to år før Selänne i NHL har de to spilt nesten like mange kamper. To kamper inn i den nye sesongen står tsjekkeren med 1393 mot Selännes 1389.

Ingen har satt pucken i mål denne sesongen, men ingen av de har hatt problem med å finne nettt tidligere sesonger. Jagr står med 681 mål totalt mot Selännes 675.

Den som har flest mål etter denne sesongen vil inneha den tittelen i mange år.

Av aktive spillere er det nemlig en slovakiske 34-åringen Marián Hossa (Chicago Blackhawks) som er nærmest med sine 435 nettkjenninger.

Les også: NHLs neste superstjerne viste seg frem

– Hadde ikke hatt en sjanse
Selv påstår Jagr at han ikke bryr seg om hvor mange mål den andre gjør.

– Jeg tenker ikke på det. De spør meg om jeg vil vite hvor mange mål Selänne har gjort. Og om han tar meg igjen. Om jeg hadde vært interessert i det hadde jeg aldri spilt tre år i Russland. Dersom jeg hadde blitt her, hadde han ikke hatt en sjans, sier tsjekkeren ifølge den svenske avisen.

Mellom 2008 og 2011 spilte han for Avangard Omsk i KHL.

PÅ VEI TILBAKE: Jaromir Jagr kommer trolig til å avslutte karrieren i NHL. (Foto: SAMUEL KUBANI/Afp)
PÅ VEI TILBAKE: Jaromir Jagr kommer trolig til å avslutte karrieren i NHL. (Foto: SAMUEL KUBANI/Afp)

Har hver sin rekord uansett
Hans finske «motstander» har blitt i NHL siden han gjorde sin debut som 23-åringen. Hans debutsesong, med 76 mål det første året, er en av NHL-rekordene som regnes som uslåelig.

20 år seinere er «the finnish flash» fremdeles på isen.

– Helt ærlig burde man ikke kunne gjøre dette i min alder. Men å kunne nyte og fortsatt spille på dette nivået er stort for meg, sier finnen i en dokumentarfilm om hans karrière.

En ting skal Jaromir Jagr ha. Han er knusende overlegen på assiststatistikken – 1007 mot Selännes «moderate» 755.

Selänne hyllet
Den finske legendene startet NHL-karrieren i Winnipeg Jets. Natt til mandag var han tilbake, for det som ble hans siste kamp i grunnspillet i Winnipeg.

De 15.000 tilskuerene ga 43-åringen en stående applaus.

Anaheim Ducks vant kampen 3-2 uten at Selänne noterte seg for målpoeng.