I RUTE: Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun leverte gode resultater under et testløp i Inzell denne helgen.
I RUTE: Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun leverte gode resultater under et testløp i Inzell denne helgen.

Solide norske skøyteresultater i testløp: – Fantastisk start på sesongen

Landslagssjefen mener at løperne er i rute før OL-sesongen.

Det norske skøytelandslaget er for øyeblikket i tyske Inzell for å gjøre seg klar til den kommende sesongen. Lørdag var det testløp mot store dele av verdenseliten, og flere av våre beste løpere viste at formen er i anmarsj.

Njåtun opp mot pers
Mest oppløftende var Ida Njåtuns solide resultat på 3000 meteren. 22-åringen gikk inn til en andreplass på tiden 4.06,48 - det er kun to hundredeler dårligere enn hennes personlige rekord.

– Det lover bra. Det er veldig betryggende at hun er der allerede, sier landslagssjef Jarle Pedersen til tv2.no.

Positivt var det også at Njåtun havnet kun 40 hundredeler bak Martina Sablikova. Den tsjekkiske jenta er regjerende OL-vinner på både 3000 og 5000 meter. TV 2s skøyteekspert Mikael Flygind Larsen er imponert over Njåtun

– Det var kjempesolid av Ida, en fantastisk start på sesongen. Det er spesielt oppløftende med 4.06,48. Hun er rett bak Sablikova som er den beste på distansen. Det er veldig lovende, sier Flygind Larsen til tv2.no.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TOPP TRE I VM: Ireen Wüust, Diane Valkenburg og Ida Njåtun var de tre beste på kivnnenes 3000-meter under VM på Hamar i 2013. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
TOPP TRE I VM: Ireen Wüust, Diane Valkenburg og Ida Njåtun var de tre beste på kivnnenes 3000-meter under VM på Hamar i 2013. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Les også: Bøkko knakk tenner på treningstur
Les også: Ødela skøyten til rival - utestenges fra OL

– Må vise bedre enn dette
Også Sverre Lunde Pedersen ser ut til å ha gjort mye riktig i sesongoppkjøringen. Fana-løperen klokket inn på 6.24,47 på sin 5000 meter, og knuste også solide løpere som Jan Blokhuijsen med drøyt to og et halvt sekund. Lunde Pedersen ble nummer to i testløpet.

– Han gikk fire sekunder raskere enn han gjorde på samme tid i fjor, og da hadde han i tillegg gått en konkurranse allerede, opplyser landslagssjef Pedersen.

Men for Håvard Bøkko gikk det ikke like godt på 5000 meteren. Han gikk inn til 6.31,55 og femteplass.

– 5000 meteren til Bøkko var ikke noe god, men er samtidig ikke den som legger mest i sånne testløp. Han kan likevel bedre enn dette, sier Flygind Larsen, som synes resultatene i Inzell lover bra for sesongen.

– Det er klart løperne har mye trening i beina. Noen takler det bra, andre presterer dårligere. Vi ser at Sverre er veldig sterk. Det Ida gjør nå er også veldig bra. Hun hadde en tung fjorårssesong, bortsett fra det som skjedde under VM på Hamar. Det ser ut som de to er der de skal være, men Håvard er ikke der. Han er imidlertid god nok til å ta det frem når det gjelder. Han må likevel vise bedre enn dette, sier Flygind Larsen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Jarle Pedersen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Jarle Pedersen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

I tillegg til oppløftende resultater av Lunde Pedersen og Njåtun, leverte Håvard Lorentzen varene på 1000 meteren. Han vant på den sterke tiden 1.10,93.

– Jeg er også veldig fornøyd med det Håvard Lorentzen leverte. Han hadde en delvis mislykket sesong i fjor, så dette lover godt, sier Pedersen.

– Bøkko er vår gullsjanse
Det er OL-sesong, og motivasjonen til å gjøre gode resultater mangler det nok ikke på. Det norske landslaget skal være i Inzell frem til fredag for å gjøre unna trening og forberedelser. Landslagssjefen føler at løperne er i rute, både med tanke på verdenscup og OL.

– Vi er der jeg hadde håpet vi skulle være. Om to uker er det NM og uttak til verdenscupen. Vi må være i form i november i Calgary, men så må vi også være i form til OL. Det er tross alt sesongens viktigste mål, sier Pedersen.

Les også: Spisset skøytelandslag i OL-sesongen
Les også: Skøytelege hevder doping var utbredt på 1990-tallet

Målet er nok at Norge skal kunne juble for gull til en norsk skøyteløper når lekene i Sotsji går av stabelen i februar neste år. Alt ligger til rette for en spennende sesong, mener Flygin Larsen.

– Jeg tror Sverre kan overraske, men jeg står fast på at den store gullsjansen til Norge er Håvard på 1500 meter. Det er han som har kapasiteten til å vinne. Sverre er knallsolid, men jeg tror toppnivået til Håvard bedre, sier Flygind Larsen.

– OL er en stor prioritet for alle, men det er samtidig viktig å prestere før det. En vil jo ikke få bank i verdenscup.

Se resultatlistene fra lørdagens løp her!

PS: Søndag skal alle de norske løperne gå 1500 meter i Inzell - Håvard Bøkkos store mål i OL i Sotsji. Bøkko vant VM-gull på den samme distansen i nettopp Inzell i 2011.