Fredag kan Qatars fotball-VM bli flyttet til vinter

Fotball-VM i Qatar i 2022 kan ikke gå på sommerstid. Det er alle enige i. Allerede fredag kan mesterskapet bli flyttet til vinterhalvåret.

Styret i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal ha et todagers møte i Zürich, og fredag kommer 2022-VM opp til diskusjon.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har i realiteten gått med på å flytte mesterskapet om ni år, men presidenten, Michel Platini, sier at flere avklaringer og diskusjoner er nødvendig for å få alle brikker på plass.

Det er den intense heten i Qatar i juni og juli, da fotball-VM tradisjonelt arrangeres, som skaper problemer. Mesterskapet må gå på en annen tid av året. Mange vil at mesterskapet skal gå i november og være ferdigspilt til jul, mens andre går inn for at det spilles i april.

At det også er vinter-OL i februar i 2022 gjør situasjonen problematisk for FIFA-styret, men de mektige herrer i fotballens øverste organ må også ta hensyn til de nasjonale ligaene, særlig i Europa.

Joseph Blatter, presidenten i FIFA, ønsker at mesterskapet spilles i november og desember, mens Platini går inn for januar. Uansett hva de høye herrer kommer fram til vil VM på denne tiden av året kreve omfattende endringer i seriespillet i en rekke land. Også mesterligaen blir rammet i Europa. (©NTB)