UNIKUM: Romelu Lukaku snakker seks språk og ser alle Premier League kampene i opptak. (Foto: Scanpix/Photoshop/Paint (montasje))
UNIKUM: Romelu Lukaku snakker seks språk og ser alle Premier League kampene i opptak. (Foto: Scanpix/Photoshop/Paint (montasje))
STORSPILTE: Romelu Lukaku storspilte mot Newcastle. (Foto: Lynne Cameron/Pa Photos)
STORSPILTE: Romelu Lukaku storspilte mot Newcastle. (Foto: Lynne Cameron/Pa Photos)

Lukaku snakker seks språk og ser alle Premier League-kampene på DVD

Les deg opp på den utleide Chelsea-stjernens utrolige liv både på og utenfor fotballbanen.

Se Manchester City-Everton lørdag 5. oktober 13:45 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

I overgangsvinduets siste timer handlet mye om Everton, da ikke mindre enn fem spillere gikk enten inn eller ut svingdørene på Goodison Park.

Mye handlet om Marouane Fellaini, som forsvant til Manchester United, men for Merseysiderne har det vist seg vel så utslagsgivende at man fikk inn Romelu Lukaku (20) på lån fra Chelsea.

Den belgiske unggutten med monsterkreftene scoret 17 ligamål på utlån til WBA forrige sesong, og har vist seg vel så målfarlig med tre mål på en start og ett innhopp for Everton siden vinduet stengte.

– Everton-fansen har ventet på en målscorer i mange år. Og han er det de trenger. Han gir dem den ekstra dimensjonen, sier TV 2s Premier League-ekspert Trevor Morley.

Som 20-åring er han allerede en av ligaens beste spisser, men hans enorme styrke er ikke det eneste som skiller ham fra resten av spillerne i ligaen.

Har du Romelu Lukaku på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Ungdomstid i Lierse: 68 kamper - 121 mål (!)
Den nå storvokste spissen ble født i Antwerpen i Belgia, og med en far i Roger Lukaku som tidligere fotballspiller i den belgiske toppdivisjonen og på landslaget til Zaire (nåværende Demokratiske Republikken Kongo) ble det tidlig klart at Romelu skulle få knotter under skoene i ung alder. Allerede som femåring begynte han med organisert fotball, og ble tidlig snappet opp av storklubben Lierse som er kjent for å ha ett av Belgias beste akademier.

– Han spilte allerede da med gutter som var to år eldre, og scoret hver eneste kamp. - David Brocken, ungdomskoordinator Lierse, 2006

De unge barneskoene leverte allerede fra tidlig alder, og fra han var elleve til 13 (2004-2006) scoret han 121 mål på 68 kamper for klubbens yngre lag. Tidligere Vålerenga-spiller David Brocken var ungdomskoordinator i Lierse i Lukakus siste halvår.

– Han spilte allerede da med gutter som var to år eldre, og scoret i hver eneste kamp. Styrkene hans styrken, farten og teknikken var allerede der. Men han var en veldig sjenert gutt, sier Brocken til tv2.no.

Brocken og Lierse fikk ikke beholde sitt stjerneskudd lenge, for sommeren 2006 hadde den unge gutten vist nok til at Anderlecht mente at han var klar for større oppgaver. Utviklingen stoppet langt ifra der, og fra han signerte sommeren 2006 som 13-åring fulgte han i løpet av de neste årene opp med 131 mål på 93 kamper for klubbens ungdomslag.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Se Lukakus statistikk og sammenligne ham med andre spillere i Premier League nederst i artikkelen!

Romelu Lukaku, Belgia. (Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters)
Romelu Lukaku, Belgia. (Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters)

– Fysikken er en gave fra Gud
Allerede som ungdom var han dog en sentral del av klubbens seniorlag. På sin 16-årsdag 13. mai 2009 skrev han profesjonell kontrakt, og debuten kom allerede elleve dager senere mot Standard Liége. Den påfølgende sesongen var han klubbens største stjerne, scoret 15 ligamål på 33 kamper, debuterte på landslaget som 16-åring, ble toppscorer i belgisk øverste divisjon og sikret seg sin første ligatittel i sin første fullstendige sesong på seniornivå. Da var han allerede et yndet mål for media, og overfor goal.com avslørte han blant annet hvorfor han har sin unike fysikk.

– Det er en gave fra Gud. Eller, som de sier i Frankrike, det er i vannet. Jeg løfter aldri vekter. Da jeg var 14 dro jeg i et treningsstudio en gang i uken, men jeg visste ikke hva jeg gjorde da. Nå gjør jeg kun stabiliseringsøvelser for ryggen, buken og beina. Ingenting annet, sa han da.

Les også artikkel fra 2011: Her er den nye Ronaldo, Ronaldinho, Kaka og Michael Laudrup

Romelu Lukaku (Foto: PAUL VREEKER/REUTERS)
Romelu Lukaku (Foto: PAUL VREEKER/REUTERS)

Snakker seks språk
I det samme intervjuet kom det fram at han snakket fire språk flytende - fransk, nederlandsk og engelsk, samt et språk fra farens hjemland DDR Kongo - og etter dette har han også lært seg både spansk og portugisisk slik at han nå snakker seks språk.

– Han er en veldig moden person. Min kone er lærer på skolen han gikk på, og han er utrolig. Livet hans endrer seg og folk rundt ham endrer seg men han er den samme. Gutter på 17 som kan spille fotball er ofte gjennomtatovert og har fem ringer på hver finger, men han vil bare spille fotball, sa Anderlechts general manager Herman Van Holsbeeck på denne tiden.

Les også: Lukaku lanserer egen app

Samme van Bolsbeeck kom også med unike detaljer om familien Lukaku.

– De er en veldig tett knyttet familie. De er ekte afrikanere. Faren er sjefen. Romelu respekterer faren sin mye. Hans far er også en spiss som kom fra Afrika. Han forstår vanskeligheten ved å bli noe i et annet land, sa Anderlecht-lederen om Roger Lukaku og Romelus forhold til sin far.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Romelu Lukaku (Foto: Yves Logghe/Ap)
Romelu Lukaku (Foto: Yves Logghe/Ap)

Hundremillionersovergang som tenåring
Suksessen i Anderlecht gikk langt ifra til hodet på den unge stjernen - som var regnet for å være en av Europas mest ettertraktede stjerner - og sesongen etter endte på 16 ligamål for den da 18 år gamle spissen, noe som var nok til at Chelsea åpnet lommeboken for å hente ham til Vest-London foran snuten på flere byrivaler.

Les også: Britisk avis: – Denne klubben stikker av med Lukaku
Les også: - Belgisk sensasjon skal være klar for Arsenal

Etter lang tids spekulasjoner ble han blå for en overgangssum som skal ha ligget på snaut 100 millioner kroner, med mulighet for å øke til over 160 millioner etter diverse tilleggsutbetalinger.

André Villas-Boas, den daværende Blues-sjefen, hadde sikret seg Europas største og råeste talent, men debutsesongen ble aldri noen suksess for verken spilleren eller manageren. Villas-Boas fikk sparken før sesongen var omme, mens Lukaku kun spilte åtte seriekamper og måtte tilbringe mesteparten av spilletiden på reservelaget mens lagkameratene sikret seg Mesterliga-triumf ved sesongslutt.

– Kan bli bedre på alt, se på Cristiano Ronaldo
Den påfølgende sesongen skulle dog bli en enorm suksess, ettersom den på det tidspunktet 19 år gamle Lukaku signerte en utlånsavtale med West Bromwich i august 2012 som sørget for at han kom til å tilbringe hele forrige sesong på The Hawthorns.

Lukaku
Lukaku

– Du må være fokusert. Jeg kaster ikke bort tid med karrieren min nå. Jeg er 19, men jeg vet hva jeg vil og jeg vet hva jeg ønsker å realisere i framtiden. Hva kan jeg bli bedre på? Alt. Jeg vil bare bli så komplett som noen spiller ønsker å bli.

Hva tenker du om Lukaku? Hvor god kan han bli? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!

– Headinger, den defensive delen av spillet, ferdighetene mine, alt jeg jobber med. Du kan aldri si at noe er perfekt. Jeg tror aldri Cristiano Ronaldo sier at noe er perfekt. Han jobber med alt, sa Lukaku selv om måten han trente på underveis i perioden i WBA.

Med perfekt matching fra Steve Clarke ble det 17 ligascoringer (sjette mest i ligaen og mer enn moderklubben Chelseas mestscorende) og en råsterk 8. plass i Premier League på unggutten, som også avslørte hvordan han jobber utenom treningene.

– Jeg ser kamper hver dag. Jeg tar en fullstendig kopi av hver eneste kamp på DVD. Det er normalt hvis du vil bli på toppnivå. Du må kjenne til spillet, du må vite detaljene til dine lagkamerater og hva du gjør på banen, sa han ifølge Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Chelsea-manager José Mourinho gestikulerer til Romelu Lukaku under trening. (Foto: DAMIR SAGOLJ/Reuters)
Chelsea-manager José Mourinho gestikulerer til Romelu Lukaku under trening. (Foto: DAMIR SAGOLJ/Reuters)

Ser hver eneste kamp i ligaen på i opptak
De fleste hadde derfor trodd at han kom til å bli en sentral del av José Mourinhos Chelsea-lag denne sesongen. Allerede i 2010 hadde spissen uttalt seg med positive ord om den daværende Real Madrid-treneren.

– Det er helt klart en drøm for meg å spille på Santiago Bernabéu. Det er en fantastisk arena. At José Mourinho er trener der er en ekstra motivasjon. Jeg ville lært så mye som mulig hvis jeg hadde en som Mourinho som trener, sa Lukaku den gangen ifølge Goal.com.

Les også: 2010: Lukaku vil spille for Mourinho
Les også: Mourinho tror Lukaku kan utfordre Torres

I stedet endte det altså med et nytt utlån - denne gang til Everton, hvor han debuterte med innbytterscoring mot West Ham og fulgte opp med to nye puttinger da han ble gitt tillit fra start mot Newcastle mandag.

– Hadde vi hatt Lukaku fra start av denne sesongen her så hadde vi ledet Premier League. De jevne kampene hadde vi tippet i vår favør. Han er noe for seg selv. Når en 20-åring tar opp alle kampene for å analysere dem så er han noe for seg selv, sier Evertons norske supporterleder Helge Vermundsen Grunnevåg til tv2.no.

Etter den første av de to kampene ble han også konfrontert med DVD-uttalelsene fra forrige sesong, og kunne avsløre at han ser mye mer enn bare egne kamper.

– Det er sant at jeg ser hver eneste kamp i ligaen - og hvert eneste minutt. Jeg bruker tid på å studere og lære av andre spissers bevegelser og lærer meg også om forsvarsspillerne. Jeg bruker tid, sa belgieren etter seieren mot West Ham.

– Jeg vil bli en av de beste i denne ligaen og du kan kun lære fra de beste ved å se på de beste. Etter trening drar jeg hjem og tar opp hver eneste kamp. Jeg har satelitt og bare ser kampene.

– Målet mitt er å bli en av de største. Det er derfor jeg er i Everton. Jeg er her for å hjelpe laget og laget er her for å hjelpe meg. Everton var steget jeg trengte. Som et lag er de alltid nære topp fire og å komme til cupfinaler. Det var virkelig interessant for meg, sa han ifølge Metro.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Evertons Romelu Lukaku og West Hams Winston Reid. (Foto: John Walton/Pa Photos)
Evertons Romelu Lukaku og West Hams Winston Reid. (Foto: John Walton/Pa Photos)

Lagkameratene holder seg borte fra ham på trening
Samtidig sliter Chelsea-spissene Fernando Torres, Demba Ba og Samuel Eto'o med å finne veien til nettmaskene, og trioen har foreløpig ingen ligamål denne sesongen.

– Chelsea er framtiden, fortiden akkurat nå, men kanskje framtiden. Vi får se etter sesongen, har Lukaku selv sagt om klubben han nå er på utlån til.

For et ubeseiret Everton-lag er han uansett en viktig bidragsyter på topp, og manager Roberto Martinez skryter uhemmet av hans kvaliteter både med og uten gress under beina.

– Han er intelligent på banen og utenfor banen. Han har kraften og mentaliteten til å komme seg i riktige posisjoner. Den yngre generasjonen glemmer noen ganger hvilke ferdigheter man trenger for å bli fotballspiller. Han er ikke en typisk 20 år gammel fotballspiller, tro meg, sa sa Martinez ifølge The Mirror etter Lukakus debut mot West Ham.

Les også: Se, en Chelsea-spiss som scorer

HERJET: Everton's Romelu Lukaku (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)
HERJET: Everton's Romelu Lukaku (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)

Nå er det Manchester City som venter for Lukaku og Everton, og denne uken innrømmet Lukakus lagkamerat og kaptein Phil Jagielka at belgieren er enorm også på treningsfeltet.

– Han er definitivt en håndfull. Jeg prøver å holde meg borte fra ham på trening, for å være ærlig! Han har alle ferdighetene og han elsker å spille fotball, og hvis du legger sammen de tingene kan det lede til noen interessante dager på treningsfeltet for oss forsvarsspillere, sa Jagielka.

– Han fikk åpenbart ikke muligheten hos Chelsea og det har gjort ham enda mer sulten enn det han var forrige sesong. Han er en fantastisk tilvekst for oss. Han er en stor spiller og har sannsynligvis brakt oss til neste nivå. Hvis han kan holde seg frisk og beholde selvtilliten kan han bli stor for oss, la Everton-kapteinen til.

Les også: Lukaku herjet med Newcastle i én omgang

Se Lukakus statistikk fra oppgjøret mot Newcastle og sammenlign ham med andre spillere i Premier League under!

PS! De siste dagene har Lukaku blitt satt i forbindelse med en potensiell overgang til Juventus. Det ble ryktet at han hadde byttet agent fra Christophe Henrotay, som var agent da han ble Chelsea-spiller, til den italienske superagenten Mino Raiola. Nettopp Raiola har et rykte på seg for å få gjennom vanskelige avtaler, som representant for blant andre Zlatan Ibrahimovic og Mario Balotelli. Disse agentryktene har Lukaku dog selv dementert på Twitter.

Kilder: The Mirror, Daily Mail, Metro , Goal.com