MÅTTE BRYTE: Thor Hushovd fikk problemer med sykkelen og måtte bryte sykkel VM. (Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix)
MÅTTE BRYTE: Thor Hushovd fikk problemer med sykkelen og måtte bryte sykkel VM. (Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix)
bilde (Foto: Jan Magnus Weiberg Aurdal)
bilde (Foto: Jan Magnus Weiberg Aurdal)

Hushovd fikk trøst av mor og bror: – Bare glad han kom seg helskinnet gjennom

Punktering og girtrøbbel ødela for Thor Hushovd.

Firenze/Bergen (TV 2 Sporten): Thor Hushovd måtte gi seg med cirka 80 kilometer igjen å kjøre i landeveisrittet i sykkel-VM søndag. Han lå da et stykke bak hovedfeltet.

Hushovd fikk en punktering og måtte vente en stund før han fikk hjelp. Han kom seg imidlertid tilbake i rittet, kjørte en stund sammen med Chris Froome og tok innpå teten, men så stoppet det opp for nordmannen som var verdensmester i 2010.

– Som å sykle i en elv
På det glatte og våte underlaget i Firenze valgte Hushovd å stå av da han merket at det var umulig å kjøre inn de beste.

– I begynnelsen var det som å sykle i en elv. Det var guffent og farlig og ekstremt glatt. Spesielt på zebrafeltene. Jeg følte meg utrygg, og jeg så store velt hele tiden. Ryttere lå som strødd, sier han til tv2.no.

Se intervju med Hushovd i videovinduet øverst!

Han var involvert i flere velt uten å gå i bakken, punkterte og det hele kulminerte med girtrøbbel.

– Noen hadde kjørt inn i giret mitt i en av veltene jeg var involvert i. Jeg var i tre velt, men jeg sto og kom meg gjennom. Ryttere skled forbi og sykler fløy rundt. Det var helt texas

– Hadde uansett ikke noen bra dag
Men beina hadde heller ikke sin beste dag.

– At jeg ødela sykkelen var én ting. Jeg hadde uansett ikke noen bra dag i dag. Det kjente jeg ganske tidlig. I dag var det bare ikke dagen. Det er kjedelig og jeg er selvfølgelig skuffet. Men ikke noe mer enn det. Det hadde vært verre om jeg hadde følt meg bra og hatt en god dag. Men da hadde jeg nok klart å kjøre meg opp igjen også, medgir Hushovd, som er klar på at de to andre norske rytterne ikke burde sluppet seg ned til ham da han fikk problemer.

– Nei, ikke i det hele tatt. Da hadde jeg vinket de av gårde igjen. Jeg var for dårlig til at jeg hadde hatt bruk for hjelperyttere i dag. I et slik løp er det bare å overleve. Alle må kjempe for sitt, så vil de sterkeste sitte igjen mot slutten.

bilde (Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal)
bilde (Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal)

– Bare glad han kom seg helskinnet gjennom
I målområdet fikk han trøst av moren Unni og broren Ronny.

– Det hjelper litt på skuffelsen, men det synd at jeg skuffet dem da de først var her, sier Hushovd.

Men mamma Unni sier hun absolutt ikke er skuffet over hans innsats i regnvåte Firenze.

– Jeg er bare glad for at han kom seg gjennom det helskinnet, sier hun til tv2.no.

– Nådeløst
Trener Atle Kvålsvoll forklarte tidligere søndag hvor vanskelig det blir når man får tekniske problemer i den krevende VM-løypa.

– Han måtte skifte sykkel fordi det var problemer med giret. Da blir det ganske nådeløst i en løype som dette. Det ble en håpløs sak, dessverre, sa Kvålsvoll i Viasat 4s direktesending.

TV 2 Sporten møtte Kvålsvoll i målområdet i Firenze. Hushovd-treneren sier at det rett og slett ble for vanskelig for BMC-rytteren.

– Det er ikke bare tøft å komme opp, en slik oppkjøring koster mange krefter om man klarer det også. Han måtte nok ha hatt et lag til å hjelpe seg dersom han skulle klart det, sier Kvålsvoll.

– God følelse
Dermed ble VM en ny nedtur for Hushovd som var syk tidlig på sesongen, og som ikke fikk det til å klaffe i vårklassikerne. Seinere på sommeren kom han ikke med på laget til BMC Racing i Tour de France. Han fikk heller ikke sykle for klubblaget i lagtempoen i VM.

Hushovd vant Artic Race of Norway i august. Det var en av de beste seirene hans i 2013, men han er ikke ferdig for sesongen. Først skal han ha en rolig treningsperiode nå etter VM, før Tour of Beijing venter i neste måned.

Og nå er han optimist etter å ha lagst sykdomsproblemene bak seg.

– Jeg gir meg med en god følelse etter en god sesong. Jeg har et mye bedre utgangspunkt foran neste sesong nå, enn det jeg hadde i fjor. Jeg er optimist. Jeg har vist i år at jeg er en av de beste ryttere i verden når det klaffer.

(©NTB/TV 2 Sporten)