hogmo
hogmo

Høgmo blir landslagssjef umiddelbart

Per-Mathias Høgmo (53) blir presentert som ny landslagssjef allerede fredag. Drillo fratrer frivillig.

Ullevaal/Åråsen/Bergen (TV 2 Sporten):

NFF bekrefter at Per-Mathias Høgmo er ansatt som ny landslagssjef. Ifølge en pressemelding skal han presenteres på Ullevaal klokken 15.30 etter å ha signert en fireårskontrakt med mulighet til å bryte samarbeidet dersom Norge ikke kvalifiserer seg til EM i 2016.

– Jeg er utrolig motivert for å gå løs på jobben som landslagssjef. Dette er en jobb jeg har brent for i hele mitt fotballiv. Jeg er en innovativ og nytenkende person, og ønsker å sette mitt preg på hvordan Norge skal spille, sier Høgmo i en pressemelding.

Se pressekonferansen kl. 15.30 i videovinduet øverst i saken.

Ifølge den samme pressemeldingen skal Høgmo trene Djurgården ut sesongen. Dermed ser det ut til at han skal lede både Norge og det svenske laget i en periode, men dette vil ikke NFF bekrefte.

Fratrer stillingen frivillig
Det var under samtaler mellom Norges Fotballforbunds styre og Egil Olsen torsdag kveld det ble klart at han umiddelbart kom til å gå av som landslagssjef.

Det var VG som først meldte at Egil Olsen hadde fått beskjed om å fratre sin stilling av styret i NFF. Etter det TV 2 Sporten kjenner til var det Drillo selv som foreslo å gi seg nå dersom en erstatter sto klar, og han skal ikke ha fått sparken.

– Det skal ha vært en klar forutsetning for et bytte allerede nå, sier en kilde til TV 2 Sporten.

– Hvis det skulle bli aktuelt med et bytte allerede nå, måtte Drillo ønske dette selv. Det har vært klart lenge, fortsetter kilden.

TV 2 Sporten møtte Drillo ved garasjeanlegget på Ullevaal stadion klokken 14.20 fredag, men han ønsket ikke å svare på spørsmål. Det er ventet at 71-åringen stiller på pressekonferansen klokken 15.30. e

757397

Høgmo ledet Djurgårdens trening i Stockholm fredag formiddag, dagen etter lokaloppgjøret mot AIK, før han satte dro til Arlanda og satte seg på flyet til Gardermoen. Han ankom Oslo i ettermiddag, men var lite snakkesalig. Klokken 14.00 sendte NFF ute en pressemelding der de bekreftet ansettelsen.

– Målsettingen er at Norge kvalifiserer seg for EM-sluttspillet i Frankrike i 2016. Da må vi fornye oss, samtidig som vi viderefører det beste fra dagens landslag, sier Per-Mathias Høgmo, som har signert en fireårskontrakt med NFF med mulighet til å avbryte samarbeidet om Norge ikke kvalifiserer seg til EM-sluttspillet i 2016.

– Jeg hadde Høgmo som U21-trener. Han lærte meg veldig mye, og var en særs inspirerende trener. Jeg håper vi får et like godt samarbeid, og gleder meg til å jobbe sammen med han igjen, sier landslagskaptein Brede Hangeland.

Expressen meldte fredag morgen at Høgmo hadde takket nei til en treårskontrakt med Djurgården, men NFF opplyser at 53-åringen i tillegg til å lede laget ut sesongen også skal være såkalt strategisk rådgiver i klubben også en periode i 2014.

Etter at Ole Gunnar Solskjær meddelte at han ikke var aktuell for jobben, lå veien åpen for den tidligere kvinnelandslagssjefen.

– Ikke overraskende
TV 2 Sportens Davy Wathne er ikke overrasket over at det blir Per Mathias Høgmo.

– Dette er like overraskende som at det blir flo etter fjære, eller at solen står opp om morgenen og går ned om kvelden. Dette har ligget i kortene lenge, sier Wathne.

– Per-Mathias Høgmo hadde aldri gått ut på den måten som han gjorde tidligere i år dersom det ikke var klinkende klart at han hadde fått signaler om at jobben var hans.

Da TV 2 intervjuet Per-Mathias Høgmo i Stockholm i mai la ikke fotballtreneren skjul på at han godt kunne tenke seg å bli landslagssjef.

– Jeg behersker det meste. Jeg vil være en svært god kandidat. Det er det ingen tvil om, sa Høgmo da.

Se intervjuet med Per Mathias Høgmo fra mai her:

720881

Høgmo kommer fra den tradisjonelle NFF-skolen som trener, og har vært landslagssjef for kvinnene og U21-gutta.

– Dette er en mann som står for mye av det trauste solide gjennomtenkte strategiske arbeidet NFF har gjort i 20 år, sier Davy Wathne.

– Dette er en drøm som går i oppfyllelse for Nils Johan Semb. Det er slik han ønsker å videreføre det arbeidet Drillo har stått for. Dette er presteskapet som realiserer sin tro.

Han mener at med de som styrer norsk fotball for øyeblikket så var det på ingen måte oppsiktsvekkende.

– Hvis man tar utgangspunkt i det eksisterende maktapparatet på Ullevaal, så er det helt i tråd med forventninger og helt logisk at Per Mathias Høgmo overtar.

Høgmo har lang fartstid som trener. I tillegg til flere perioder i Tromsø har Gratangen-mannen trent Moss og Rosenborg i tillegg til svenske Djurgården på klubbsiden. Han har også trent Norges U21-landslag (2001-2003) og A-landslaget for kvinner (1997-2000).

Solskjær ikke aktuell
Ole Gunnar Solskjær kunne juble for avansement til cupfinalen etter en dramatisk kamp mot Lillestrøm. Etter oppgjøret gikk Solskjær langt i å bekrefte at han blir værende i Molde, noe som betyr at han trolig takker nei til jobben som ny landslagssjef.

– Jeg har lyst til å jobbe videre med dette laget. Det er et uforløst potensial i alle, det har vi sett utover høsten. Jeg tror jeg kan ta dem en del steg lengre, sier Solskjær til TV 2 Sporten.

– Så det betyr at du sier nei til å bli landslagssjef, og vil fortsette med Molde?

– Det sier jeg ikke.

– Hva sier du da?

– Jeg sier ikke at det betyr det. Jeg trenger ikke kommentere noen hva fotballforbundet gjør. Jeg jobber her og det konsentrerer jeg meg om. Så får vi se hva vi blir enig om.

Men til Dagbladet er han klarere i sin tale.

– Er du helt sikker på at du ikke blir vår nye landslagssjef, spør avisen.

– Ja, det er jeg, sier Solskjær til Dagbladet.

Se intervju med Solskjær under saken!

Les også: NFF-uenighet om ny landslagssjef

Fornøyd Molde-direktør
Solskjærs kontrakt med Molde går ut neste sommer, og mye tyder nå på at den doble seriemesteren klarer å forlenge med suksesstreneren.

– Det er definitvt ord jeg liker å høre. Han er svært ønsket videre, og vi har jobbet for at han skal være med videre og bygge på dette prosjektet. Det tror vi går bra og det er vi veldig glad for, sier administrerende direktør i Molde Tarje Nordstrand Jakobsen.

– Hva har dere sagt til NFF?

– Vi har ikke sagt noe som helst. Vi er opptatt av at fotballdynamikken må fungere, også når det gjelder trener. Gjør en trener det bra, så er det naturlig at han blir klar for et nytt nivå. Så kan en diskutere om det er et nytt nivå eller ikke. Men vi setter veldig pris på at vi sammen har felles ambisjoner og fremtiden sammen.

– Når regner du med at han forlenger kontrakten?

Vi har ikke noe tidssjema for det. Vi blir ferdig med det når vi blir ferdig med det.

757251