Ole Gunnar Solskjær (Foto: Morgan Treacy/INPHO/NTB scanpix)
Ole Gunnar Solskjær (Foto: Morgan Treacy/INPHO/NTB scanpix)

NFF-uenighet om ny landslagssjef

Kjetil Siem vil ha Ole Gunnar Solskjær, mens Nils Johan Semb er mer skeptisk.

Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem har et soleklart førstevalg som ny landslagssjef: Ole Gunnar Solskjær.

Etter det TV 2 Sporten erfarer følger fotballpresident Yngve Hallén den vurderingen, mens toppfotballsjef Nils Johan Semb er noe mer skeptisk til om hvorvidt den 40 år gamle Molde-manageren er rett mann for Norge-jobben nå.

Semb har utvilsomt ikke lenger carte blanche i prosessen med å finne ny landslagssjef etter at Siem inntok stillingen som administrativ toppsjef i NFF-organisasjonen på Ullevaal stadion.

Les også: NFF kan vente til sommeren med å ansette Drillo-erstatter

Semb ville ha Solbakken
Toppfotballsjefen ønsket i utgangspunktet Ståle Solbakken som Drillos etterfølger. Før hedmarkingen sa ja til FC København, hadde Semb en samtale med Solbakken – der sistnevnte ba NFF komme tilbake med en samlet toppledelse som backet hans kandidatur.

Det skjedde aldri. Kjetil Siem uttalte i januar at Solbakkens kandidatur var svekket etter u-svingen i 2011 – da han hoppet av kontrakten med NFF for å prøve Bundesliga-lykken i Köln. Samme Siem og Solbakken har for øvrig aldri hatt en spesielt nær relasjon. Som reporter i Aftenposten og TV 2 på 1990-tallet hadde den nåværende generalsekretæren tett kontakt med mange av utenlandsproffene. Deriblant Ole Gunnar Solskjær, som han i 1998 skrev biografien «Æ» i samarbeid med. Siem og Solbakken har aldri funnet tonen på et kameratslig nivå.

Les også: – Sexy og sjarmerende med Ole Gunnar Solskjær
Les også: Solskjær ønsket av folket – og NFF

Nils Johan Semb har også hatt samtaler med Per-Mathias Høgmo i forbindelse med jakten på ny norsk landslagssjef. Kunnskapssultne Høgmo, som har hatt suksess som redningsmann i svenske Djurgården, skal ha imponert Semb i det uformelle møtet – og er svært lysten på landslagsjobben.

Vil ha totalrenovering
Men den kan han glemme hvis Ole Gunnar Solskjær ønsker å takke ja til den samme utfordringen. For de sterkeste kreftene i NFF, personifisert gjennom generalsekretær Siem og fotballpresident Hallén, ønsker en totalrenovering i toppen av landslagsfotballen. En skinnende stjerne, et nytt friskt pust, en som kan blåse liv i den norske landslagsentusiasmen – og gi Norge et nytt image. Ole Gunnar Solskjær er ikke et produkt av Drillo-fotballen eller NFF-skolen, slik Høgmo i utgangspunktet er, kristiansunderen har lært av den aller mest respekterte i en av de største klubbene: Sir Alex Ferguson. Og han er et av få ytterst norske navn på den internasjonale fotballens stjernehimmel.

Timingen er ganske god også for Solskjærs del. Han har allerede vunnet serien to ganger med Molde, i år kan han bli cupmester, og neste sommer går kontrakten med MFK ut. Samtidig ønsker kona og de tre ungene å bli boende i Kristiansund noen år til, selv om det skulle komme et fristende managertilbud fra England. Dermed har den tidligere Manchester United-spilleren i realiteten to alternativer: en ny periode i Molde, eller erstatte Egil Olsen som norsk landslagssjef fra 2014.

Ikke mesterskap siden 2000
Det siste kan være fristende nok. Norge har ikke klart å kvalifisere seg til et mesterskap siden Solskjær selv spilte i EM i 2000, men et EM i Frankrike kan faktisk være ganske realistisk. Det blir langt lettere å kvalifisere seg når sluttspillet utvides fra 16 til 24 lag, og en ny spennende norsk generasjon har gjort sitt inntog på A-landslaget.

Både Kjetil Siem og Yngve Hallén er overbevist om at Ole Gunnar Solskjær er rett mann for jobben. Nils Johan Semb mener han fortsatt er litt fersk som trener. Men den maktkampen vinner ikke den tidligere landslagssjefen.

Snart presenteres Norges nye landslagssjef. Alt tyder på at han heter Ole Gunnar Solskjær – hvis han selv vil.