causals
causals

Politiekspert frykter casuals-drap

Bekymret for grovere fotballvold.

Oslo-politiets fremste ekspert på casualsmiljøet, Ola Moheim, mener volden mellom fotballpøblene nå er blitt så grov at han ikke utelukker at det kan ende med drap.

21 personer er blitt identifisert etter det siste opptøyet mellom Vålerenga-sympatisører og Brann-tilhengere utenfor Ullevaal foran seriekampen 15. september.

TV 2 Sporten har stilt overbetjent Ola Moheim seks spørsmål om fotballvolden og utviklingen den har hatt i 2013.

Les også: Politiet varsler knallhard kamp mot casualsmiljøet

– Hva er din reaksjon på at Vålerenga går til det skritt at de vil ekskludere alle som var innblandet i angrepet på Brann-tilhengerne utenfor Ullevaal?

– Det er som forventet. VIF har et sanksjonsreglement de forholder seg til. Supportermiljøet er godt kjent med dette og har vært med på å lage det.

– Hva mener du om utviklingen vi har sett blant fotballpøblene denne sesongen?

– De har i år krysset flere grenser enn tidligere. Det har vært bråk knyttet til stadion og nærområdet, samt at vi har sett at deler av miljøet stiller opp med balltre og kaster stein på hverandre.

– Hva skjedde på Ensjø natten før Vålerenga-Lillestrøm i august?

– Et avtalt oppgjør mellom Iskoboys (VIF) og risikosupportere fra Lillestrøm, som hadde med seg en håndfull svensker. Antall ca 20 mot 20. Flere havnet på sykehus/legevakt, blant annet som følge av å ha blitt truffet med stein i hodet!

– Frykter du at liv kan gå tapt i sammenstøtene mellom casuals i Norge?

– Årets hendelser har vist at dette er en reell mulighet, så svaret er ja! Aggresjonsnivået under en fight er så høyt at noen av dem ikke klarer å beherske seg. Spesielt kasting av stein er svært lite helsefremmende.

Les også: – Jeg synes ikke fotballen skal ta hensyn til casuals

– Hva bør man gjøre for å få bukt med problemet?

– Det viktigste tiltaket er å innføre ny lovgivning som gir politiet mulighet til å utestenge supportere som en konsekvens av konkrete, straffbare handlinger. Lovgivning må rette seg inn mot den straffbare handlingen og enkeltpersonen bak, ikke ramme hele grupper eller miljøer.

Dernest er det svært viktig med et godt samarbeid mellom politi, klubb og supporterklubb. Det å møte supportere med respekt, gjøre det hyggelig å komme på fotballkamp og tilrettelegge for ulike tribuneuttrykk er positive tiltak som vil forebygge hendelser. Generelt er det viktig å tenke langsiktig og bredt når man skal se på utfordringene.

– I hvor stor grad er du selv bekymret over utviklingen?

– Jeg liker ikke den utviklingen jeg ser nå, der vi opplever steinkasting når gruppene møtes. Det er bare tilfeldigheter at ingen har blitt alvorlig skadd som følge av dette. Etter mitt syn har vi derfor ikke råd til å bruke mer tid på å innføre ny lovgivning.