Euskaltel og Fernando Alonso (montasje) (Foto: SCANPIX)
Euskaltel og Fernando Alonso (montasje) (Foto: SCANPIX)

Euskaltel blir likevel oppløst: – Avtalen med Alonso er brutt

Det baskiske mannskapet ble ikke enig med Formel 1-stjernen.

Tidligere i høst ble det kjent at den spanske Formel 1-stjernen Fernando Alonso hadde lagt eurosedlene på bordet for å redde det tradisjonsrike sykkellaget Euskaltel-Euskadi.

Laget ville riktignok få nytt navn og flyttes ut av Baskerland og til Asturias-regionen. Men ryttertroppen og deler av støtteapparatet ville likevel forbli det samme.

Mandag kom sjokknyheten om at avtalen med Alonso er brutt og at laget likevel blir oppløst etter årets sesong. Det bekrefter Euskaltel i en pressemelding.

Uenige om kontrakter
– Representanter fra Euskaltel kan ikke skjule sin store skuffelse over utfallet av forhandlingene med Alonso. Det er en trist dag for Euskaltel og for laget. Spesielt med tanke på forventningene som kom etter at den opprinnelige avtalen ble offentliggjort i august, samt uttalelsene fra Fernando Alonso og hans representanter, skriver laget.

Ifølge den spanske avisen AS skal partene – gjennom den første avtalen – vært enige om at Alonso skal betale to millioner euro årlig for å overta lagets WorldTour-lisens. I tillegg skulle han beholde og respektere de eksisterende kontraktene til totalt 14 ryttere, samt overta lagets busser.

Overtakelsen strandet likevel da runde to av forhandlingene skulle gjennomføres. Ifølge AS skal laget ha lagt frem krav om at Alonso også skulle respektere kontraktene til alle sportsdirektørene og støtteapparatet, samt beholde sponsoravtalene med lagets eksisterende sykkel- og klesleverandører. Dette gikk ikke Alonso med på.

Formel 1-stjernens plan om å flytte laget til sitt hjemområdet i Asturias skal heller ikke ha vært så populært hos Euskaltel-ledelsen.

– Euskaltel har gjort alt det vi kan for å bli enige om en avtale, uten noen hindere. Hverken økonomisk eller andre ting, heter det i pressemeldingen, med klar hentydning til påstandene til AS.

Les også: Formel 1-stjerne redder spansk sykkellag
Les også: Baskernes sykkellag forsvinner fra proffsirkuset

OL-vinner uten lag
Konsekvensene av nyheten kan bli svært alvorlige for de 14 rytterne som nå står uten kontrakt foran 2014-sesongen. Spesielt ettersom de fleste lagene nå begynner å fylle opp troppen med tanke på neste sesong.

Euskaltel har noen av sykkelsportens største stjerner i form av OL-vinner Samuel Sanchez, samt klatrespesialistene Igor Anton og Mikel Nieve.

I tillegg er følgende ryttere nå uten kontrakt: Mikel Landa, Ion Izaguirre, Romain Sicard, Egoi Martínez, Gorka Verdugo, Juan Lobato, Garikoitz Bravo, Jon Aberasturi, Pello Bilbao, Miguel Minguez og Ruben Perez.

Euskaltel-Euskadi har vært ett av sykkelsportens mest kjente og populære lag siden oppstarten i 1994. Laget med de iøyenfallende oransje draktene har – med unntak av årets sesong – kun hatt baskiske ryttere – eller ryttere som har vært ungdomsryttere i området – på laget.

Kultmannskapet meddelte likevel tidligere i år at økonomiske problemer for hovedsponsor Euskaltel kunne medføre at driften måtte legges ned.

Pierre Rolland, Samuel Sanchez 2011 (Foto:
  SCANPIX)
Pierre Rolland, Samuel Sanchez 2011 (Foto: SCANPIX)