Elgen kommer plutselig styrtende ut i veien   og påkjørselen er uunngåelig. Akkurat dette er noe tusenvis av nordmenn frykter å oppleve.
Elgen kommer plutselig styrtende ut i veien og påkjørselen er uunngåelig. Akkurat dette er noe tusenvis av nordmenn frykter å oppleve.

Denne elgen har virkelig flaks

Påkjørselen er imidlertid unngåelig. SE VIDEO

Høsten er uten tvil kommet. Allerede har snøfall kommet på enkelte fjelloverganger, og mørket på ettermiddagen varsler om at vi er i full gang med å legge sommerhalvåret bak oss.

Og med høsten, vinteren og jaktsesongen, er det også ekstra risiko for å møte vilt langs, og som vi skal se i klippet under, på veien. Antall viltpåkjørsler har vært økende i mange år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Elgen, som kan bli opp mot 800 kilo, er kanskje det dyret vi frykter mest i en slik situasjon. Skogens konge egner seg nemlig best akkurat der – i skogen. Når den forviller seg ned i veibanen utsetter den både seg selv og bilistene for stor fare.

LES OGSÅ: Slik unngår du elgpåkjørsel

Skjer plutselig

Klippet vi denne saken er hentet fra Sverige – men situasjonen er vi nok alle kjent med. Sjåføren kommer kjørende langs en mørk småvei – og så, ut av ingenting, kommer elgen plutselig hoppende ut i veibanen. Rett inn i bilen.

Utrolig nok, og takket være lav fart, ser det ut til å gå bra med dyret denne gangen. Den hopper videre – og forsvinner ut i mørket.

Bilen bærer imidlertid tydelig preg av det ublide møtet.

LES OGSÅ: Pass dere for elgen under elgjakten

2.257 elgpåkjørsler i 2012

En elgpåkjørsel i Norge koster rundt 150.000 kroner. Ifølge Hjorteviltregisteret kolliderte bil og elg i alt 2257 ganger i 2012. 1347 av disse elgene måtte bøte med livet.

Sammenstøt mellom bil og rådyr skjedde 4502 ganger i fjor og 3997 rådyr ble drept. 1134 hjort var med i kollisjoner med bil hvor 902 hjort ble drept.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viste at forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger i 2008 beløp seg til svimlende 143 millioner kroner. Det tallet er neppe blitt noe lavere siden den tid ...

– Elgjakta har startet flere steder i landet, og i høstmørket er det ekstra viktig å være oppmerksom, sette ned farten og ta fareskiltene på alvor, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Klikk på videovinduet under for å se klippet:

http://www.liveleak.com/view?i=f2a_1379538293

Spiller ikke klippet på mobil/lesebrett? Klikk her

Gode råd for å unngå viltpåkjørsel:

– Ta fareskiltene på alvor og kjør forsiktig på utsatte strekninger.

– Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i veikanten.

– Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen.

– Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det.

– Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart.

LES OGSÅ: Slik ser bilen ut etter møtet med elgen