Thomas Bach
Thomas Bach

Derfor er den nye IOC-presidenten dårlig nytt for Oslo-OL

Thomas Bach tror valget av ham selv kan hjelpe München i kampen om OL i 2022.

Den rådgivende folkeavstemningen om Oslo bør søke om OL i 2022 endte med knapp seier til ja-siden. 55,1 prosent av Oslos befolkning ønsket OL, men fortsatt er det en lang vei å gå før OL-ilden kan tennes i hovedstaden.

Flere andre byer ønsker å arrangere OL i 2022. Selv om det så langt bare er Almaty, den største byen i Kasakhstan, som har bekreftet at de vil søke, er det flere storbyer som planlegger storstilt OL-fest i 2022.

Tysk interesse
München er blant byene som sulter etter å arrangere OL. Byen trakk det korteste strået i kamp mot Pyeongchang om OL i 2018. Da var Thomas Bach, den nyvalgte IOC-presidenten, en av de sterkeste pådriverne for at München skulle få OL.

Nå tror han at hans posisjon som IOC-president vil hjelpe München i konkurranse mot de andre byene. Det er dårlig nytt for Oslo.

– Det vil være en folkeavstemning. Basert på det jeg har hørt i Tyskland om valget av meg, tror jeg at det vil ha en positiv innflytelse på folks holdning til lekene, sier Bach til insidethegames.

Les: Frp og idrettspresidenten i ordkrig om 2022-OL: – Jeg er skuffet over pampene i Idrettsforbundet
Les: Leder i Troms idrettskrets: – De løftet ikke én finger for Tromsø

10. november er det folkeavstemning i München. Det er fire dager før den siste fristen for aktuelle OL-byer å melde sin søknadsinteresse. Det meste tyder på at befolkningen i München vil stille seg positiv til OL-søknad.

OL-positiv president
Søndag fikk CSU (kristelig-demokratene) tilbake sitt flertall i parlamentet da det ble avholdt valg i Bayern. Det betyr at Horst Seehofer fortsetter som ministerpresident i Bayern. Seehofer er en stor tilhenger av München-OL, og han er en nær alliert av forbundskansler Angela Merkel.

Rollen som IOC-presidenten gjør at Bach må holde seg nøytral i OL-spørsmålet, men det er liten tvil om at det taler i Münchens favør at han fikk vervet.

Bortsett fra Almaty, Oslo og München har Lviv og Krakow flørtet med tanken om å arrangere vinter-OL. Også Barcelona og Stockholm kan være aktuelle kandidater.