Gary Speed
Gary Speed

Se Lars Vaulars elleville hyllest til favorittlaget Leeds

– Du kan kalle meg en ekte motgangssupporter.

Fotball og musikk? Ikke dagligdags i verken norsk eller internasjonal sammenheng.

Bergensrapperen Lars Vaulars (29) siste singel fra det kritikerroste albumet «1001 Hjem» bærer imidlertid noe så utradisjonelt som en vaskekte fotballtittel.

«Gary Speed» – utgitt i går – er noe så uvanlig som en norsk musikklåt om gamle, engelske fotballikoner.

Valgte Leeds foran Liverpool
Det var heller ingen musikalsk kopling Lars Vaular selv trodde han ville gjøre. Nå er Vaular likevel aktuell med det han selv omtaler som «en naiv hyllest til barndomshelter».

– Jeg har fulgt Leeds siden jeg var ti år. Jeg valgte dem forbi broren min var Liverpool-fan, så jeg måtte skille meg ut, sier Vaular om valget for 19 år siden.

Han er usikker på om dagens unge fotballfans tar referansene til eldre fotballikoner i «Gary Speed».

– Jeg skjønner at dette er en smal nisje i norsk musikkverden. Den er for folk som fulgte med på engelsk fotball på 90-tallet. Det var heller aldri egentlig noen plan fra min side å kople fotball med musikk, innrømmer Vaular selv.

Nedrykk ble oppsving
Etter hvert som musikken opptok en stadig større del av livet, gikk det nemlig på bekostning av Leeds-supporteren i ham. Fra å kjempe om topplasseringer i Premier League på 90-tallet, med europacupspill mot storheter som Barcelona, Real Madrid og Lazio tidlig på 2000-tallet som det suverene høydepunktet, gikk klubben på trynet og rykket ned til tredje nivå i 2007.

At den gamle storheten fra Elland Road rykket ned til League One, førte i hvert fall én god ting med seg. Leeds-supporteren i Lars Vaular våknet på ny.

– Slik sett er kan du gjerne kalle meg en motgangssupporter. Da tenkte jeg at «dette laget trenger virkelig min støtte», sier Vaular i dag.

Om sangens helter – Gary Speed og Lukas Radebe – sier han følgende.

– Da jeg hørte beaten til låten, dukket den gamle Gary Speed-sangen til supporterne opp i hodet mitt. Deretter gjorde sangen seg litt selv. Jeg begynte med to sørafrikanere. De spilte for et lag som het Kaiser Chiefs, som senere ble et band. Lukas Radebe sa senere nei til Manchester United. En annen spiller, Alan Smith, kjørte motocross med en fra det samme bandet, sier Vaular.

vaular
vaular

Fortsatt Leeds-fan
Men egentlig handler sangen like mye om fotballforfall.

– Det økonomiske og moralske forfallet er tydelig, blant annet i Leeds. Fotballen savner typer som Gary Speed (avdød Leeds-legende, red.anm.). Vi snakker om true professionals som egentlig ikke finnes lenger. Fra den gang da fotballen ikke var styrt av penger, sier Vaular.

Rapperen følger fortsatt laget tett.

– Det ser egentlig bra ut denne sesongen. Nå trenger vi kun en høyreving, så er laget på plass, sier bergenseren.

Singelen Gary Speed ble sluppet 12. september. Hele albumet kommer i butikken 11. oktober, men blir gjort tilgjengelig via streaming i flere etapper frem mot lanseringsdato.

Lars Vaular besøker TV 2s Premier League-studio lørdag.

vaular3
vaular3