SUVERENE: Chris Froome (t.v.) og Bradley Wiggins på seierspallen etter Tour de France i 2012. (Foto: PA Wire)
SUVERENE: Chris Froome (t.v.) og Bradley Wiggins på seierspallen etter Tour de France i 2012. (Foto: PA Wire)

– Wiggins var nær ved å bryte Touren i 2012 på grunn av Froome

Forholdet mellom de to Team Sky-rytterne var på bristepunktet.

Det skriver tidligere sportssjef i Team Sky, Sean Yates, i sin nye bok «It's All About The Bike». The Times har ifølge Telegraph et utdrag fra boken på trykk i dag der det kommer frem at Sir Bradley Wiggins var kraftig irritert på Chris Froomes aggressive kjøring under Tour de France i 2012.

– Ville bryte Touren
Det hele eskalerte på den ellevte etappen til La Toussuire da Wiggins truet med å trekke seg fra rittet. Grunnen er at det var enighet om at Froome skulle få lov til å støte (fra Wiggins) med 500 meter igjen av etappen, men han skal ha spurt om å få lov til å stikke tidligere. Det opprørte Wiggins.

– Jeg tror det ville vært best for alle dersom jeg reiste hjem, skal Wiggins ha skrevet i en SMS fra hotellrommet sitt etter etappen.

Les også: Froome: – Har ikke hørt et pip fra Wiggins siden Touren startet

Yates sier videre at Wiggins, som ble den første brite til å vinne Tour de France, følte det som om «Froomey hadde stukket ham i ryggen». Yates og Team-sjef David Brailsford skal ha måttet overbevise Wiggins til å fullføre rittet. Det skal likevel ikke ha blitt noen samtale mellom Brailsford og Froome, ifølge Yates, fordi han mislikte konfrontasjoner.

Ifølge Cyclingnews indikerer Yates at Froome ikke adlydet den planlagte strategien i avslutningen på etappen til Peyragudes da Wiggins hadde problemer.

– Han hadde mulighet til å gå, men han ventet på meg. Det var snilt av ham, sa Wiggins til tv2.no etter etappen.

Se video fra etappen under:

630289

– Armstrong er en fenomenal atlet
I boken skriver også Yates om sin venn Lance Armstrong. Texaneren, som ble strippet for samtlige sju Tour de France-triumfer, syklet sammen med Yates på Motorola-laget. Yates var også Astana-sportssjef da Armstrong gjorde comeback i 2009.

– Jeg har fortsatt stor tro på at han (Armstrong) er en fenomenal atlet og den største motoren som noen gang har sittet på en sykkel, kanskje bortsett fra Chris Froome, sier Yates.

Men Yates kommer med et verbalt sleivspark retning dagens Team Sky-ledelse.

– For å være brutalt ærlig - det er ingen i Sky som vet noe særlig om sykling. Generelt sett, og spesielt i år, vet ikke gutta som har styrt laget nok om sykling. Mange av rytterne kom utslitte til Touren. De blir tvunget til å sykle for mye, for lenge og for hardt, sier Yates.

PS: Yates forlot Team Sky etter 2012-sesongen som følger av lagets nulltoleranse til doping. Selv har Yeates benektet at han har dopet seg.

Sean Yates og Edvald Boasson Hagen under Tour de France i 2011. (Foto: Solum, Stian Lysberg, © SLS)
Sean Yates og Edvald Boasson Hagen under Tour de France i 2011. (Foto: Solum, Stian Lysberg, © SLS)