Inge André Olsen og Truls Haakonsen
Inge André Olsen og Truls Haakonsen
Sandvika  20130912.
Overgangssaken: Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk Fotball, blir intervjuet etter domsavsigelsen i Asker og Bærum tingrett torsdag formiddag, hvor fire personer er tiltalt for bedrageri i forbindelse med spillerovergangen til Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga. Alle tiltalte ble frifunnet.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Sandvika 20130912. Overgangssaken: Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk Fotball, blir intervjuet etter domsavsigelsen i Asker og Bærum tingrett torsdag formiddag, hvor fire personer er tiltalt for bedrageri i forbindelse med spillerovergangen til Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga. Alle tiltalte ble frifunnet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Samtlige tiltalte frifunnet i overgangssaken

Ingen av fotballtoppene dømmes i kjølvannet av Veigar Pall Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga.

Vi fulgte overgangssaken i vårt livesenter

Sandvika/Bergen (TV 2): Det ble klart da dommer Nils Ole Bay leste opp den enstemmige dommen i Asker og Bærum tingrett litt over kl. 10.30 torsdag formiddag.

De tiltalte ble heller ikke bedt om å betale saksomkostninger.

I retten sa dommer Bay at politiet Ikke har ført tilstrekkelig bevis for at prisen på Veigar Páll Gunnarsson ble satt lavere enn markedsverdi.

– Det er heller ikke ført tilstrekkelig bevis for at opsjonspremien på Herman Stengel var over markedspris. Det er slik sett ikke ført bevis for at de tiltalte har drevet med villfarelse, sa Dommer Bay i sin redegjørelse.

Les: Hele dommen (.pdf)

Politiet tok betenkningstid
Dermed fikk politiet ikke gjennomslag for sine påstander om bedrageri og fengselsstraff for de tiltalte i forbindelse med overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga i 2011. I stedet ble saken en triumfferd for de tiltalte og deres forsvarere.

Aktor ba om betenkningstid da hun ble spurt om hun ønsket å anke eller å ta dommen til etterretning. Det er dermed ikke klart om politiet anker avgjørelsen fra tingretten.

– Jeg konstaterer at det endte med frifinnelse for alle de tiltalte. Nå får statsadvokaten vurdere hva som skjer videre. Jeg har ikke noe tidsaspekt på det utover ankefristen (på to uker), sier politiadvokat Iselinn Håvarstein til TV 2 Sporten.

Olsen med krass kritikk
Sportslig leder i Stabæk Inge André Olsen rettet kritikk mot media, politi og Norges Fotballforbund etter frifinnelsen.

– Jeg har snart fått to år av min livskvalitet ødelagt og familien mitt sitt liv. Jeg er frustrert over NFF, jeg er frustrert over politiet og jeg er frustrert over deler av media. Det er egentlig det jeg ønsker å si. Jeg regner med at mine to tapte år med livskvalitet vil bli kompensert, sier Olsen til pressen utenfor tingretten.

– Jeg er glad for at premissene for dommen var så klar, og at retten har sett forbi alt det rare og underlige rundt saken. Det har vært mye utenomsportslig i denne saken, sier Truls Haakonsen til TV 2 Sporten.

NFF: – Fornøyd med avklaring
Norges Fotballforbund sier i en pressemelding at de er glad saken er avklar.

– Vi er glade for at retten nå har kommet med en konklusjon. Saken har vært en stor belastning for involverte parter og skadelig for norsk fotballs omdømme, sier fotballpresident Yngve Hallén.

NFF bekrefter at doms- og sanksjonsutvalget venter på endelig utfall i saken før de behandler anmeldelsen fra påtalenemnda.

Se dommer Bay lese opp dommen her (artikkelen fortsetter under):

754290

Se forsvarerne kommentere dommen her (artikkelen fortsetter under):

754312

Se aktor kommentere nederlaget her (artikkelen fortsetter under):

754313

Bakgrunnen for saken er omstendighetene rundt Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Politiet mener spilleren ble priset kunstig lavt for at kriserammede Stabæk skulle unngå en stor overføring til franske Nancy som hadde rettigheter ved videresalg av Gunnarsson.

La ned påstand om fengsel
I forrige uke ble rettforhandlingene i overgangssaken avsluttet. Aktoratet la ned påstand om fem måneders fengsel for Inge André Olsen, Lars Holter Sørensen og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS. Aktor Morten Stene la ned påstand om 90 dagers fengsel for Truls Haakonsen.

Samtlige tiltalte har i retten nektet straffskyld og er nå frikjent. Påtalemyndigheten har i utgangspunktet to ukers ankefrist. Ved en eventuell anke er det opp til lagmannsretten å vurdere saken på nytt.

Dom i saken er først rettskraftig når begge parter har avvist anke.

Les: Jus-ekspert tror de tiltalte blir frikjent i overgangssaken