Nye regler for kjøring med tilhenger forvirrer mange. Illustrasjonsbilde.
Nye regler for kjøring med tilhenger forvirrer mange. Illustrasjonsbilde.

Gunnar har plutselig ikke lov til å kjøre sin egen tilhenger

- Dette er ren idioti!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Jeg skulle forlegen kjøre et lass med hageavfall til fyllinga, da naboen min kom og gjorde meg oppmerksom på at det kanskje kunne være ulovlig. Det hadde visstnok kommet nye regler om noen vekter etc.

Hva er dette for noe? Da jeg fikk førerkort på 70-tallet kunne jeg kjøre bil på 7,5 tonn. Det har jeg ikke lov til lengre og nå får jeg ikke engang kjøre min egen tilhenger ...

For å komme på fyllinga måtte jeg låne min datters Ford Fiesta. Da var det plutselig lovlig ifølge min gode nabo.

Er dette noe du kan svare meg på, Benny? Bilen er for øvrig en Toyota Landcruiser og tilhengeren en Gaupen med brems som kan laste 750 kg etter hva vi kan lese på et skilt.

Mvh. Gunnar.

Benny svarer:

Hei Gunnar!

Jeg skjønner at du er litt oppgitt over dette. Det har seg slik at det kom nye regler for kjøring med tilhenger omtrent ved årsskiftet. Og det er nok flere som ikke har fått med seg dette.

Les mer om regelverket her:

Det er slik at om tillatt totalvekt for bil og tilhenger overstiger 3500 kilo, må man ha utvidet førerkort for å kjøre med dette. Det altså maksimalt tillatte totalvekt som gjelder her – og ikke hvor mye vekt du faktisk har på hengeren.

I ditt tilfelle har du en tilhenger som har totalvekt på 750 kg. Den er med andre ord ikke spesielt stor, men en helt vanlig villatilhenger, slik som mange har ... Har du en Landcruiser 120 så har denne en tillatt totalvekt på 2850 kg. Til sammen 3600 kg.

Du ligger da 100 kg over grensen for det tillatte og belønnes dermed med en klekkelig bot om du blir stoppet.

Dette er ren idioti spør du meg – hvilket du jo faktisk har gjort ...

Mindre egnet til å dra henger

Det blir nesten litt på samme måte som om jeg må gå i fengsel fordi at jeg har en Porsche som faktisk kan nå 250 km/t i toppfart, selv om jeg altså bare kjører i 80 km/t.

Nå er jo ikke en henger med hageavfall vanligvis så veldig tung og Ford Fiesta en utmerket bil til sitt bruk – det er ikke det. Det er nå allikevel hevet over enhver tvil at en stor og tung SUV med firehjulstrekk faktisk er en mye bedre trekkbil enn nevnte Fiesta.

Skal du gjøre dette lovlig har du tre muligheter. Enten ta utvidet førerkort – som nok er det enkleste og vanligste. Ellers så må du kjøpe ny og mindre bil eller en ny og mindre tilhenger.

Håper dette var litt oppklarende.


Les også: Nye regler skaper hodebry


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Mest populære på nybil – og på bruktbil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: