VANT FREM: Lance Armstrong fikk støtte av en dommer i Sacramento. Her på vei til fest i 2012. (Foto: Jordan Strauss/Ap)
VANT FREM: Lance Armstrong fikk støtte av en dommer i Sacramento. Her på vei til fest i 2012. (Foto: Jordan Strauss/Ap)

Dommer forsvarer Lance Armstrongs rett til å lyve

Et søksmål ser ut til å gå den dopingavslørte og avskiltede syklistens vei.

Den føderale dommeren Morrison England har kommet med en sjelden kjennelse i favør av Lance Armstrong.

Den Sacramento-baserte dommeren konkluderte med at den dopingtatte syklisten har en rett til å lyve om seg selv i sine egne bøker, skriver USA Today.

Forsvares av grunnloven
Kjennelsen falt under en høring i forbindelse med et søksmål fra en gruppe lesere av Armstrongs bøker.

«Retten konkluderer, til tross for saksøkernes påstander om at Armstrongs bøker inneholder falske og misledende uttalelser, at innholdet i bøkene fortjener beskyttelse under Første Grunnlovstillegg» skrev dommeren.

De indignerte leserne krevde totalt 29,5 millioner kroner (5 millioner dollar) i refunderte midler og andre kostnader forbundet med Armstrongs bøker, inkludert selvbiografien «It's Not About the Bike» og «Every Second Counts».

Englands kjennelse dreper saken, og saksøkerne står nå overfor tre valg. De kan endre klagen, anke eller trekke søksmålet.

Les også: Mannen bak dokumentarfilmen om Lance Armstrong: – Trodde den mørke siden ville være mindre

Hevdet det var misledende markedsføring
I bøkene skriver Armstrong ut fra livsløgnen han levde som aktiv syklist, der han hevdet at han aldri hadde brukt prestasjonsfremmende dopingmidler og at resultatene, blant annet hans sju Tour de France-triumfer kom som et resultat kun av hardt arbeid.

Søksmålet handlet imidlertid ikke om han løy i bøkene sine, det er normalt sett forsvart av grunnlovens First Amendment.

Det var om bøkene var en form for markedsføring og svindel som lurte folk til å kjøpe bøker de normalt sett ikke ville kjøpt hadde de visst sannheten bak Armstrongs gode resultater.

Bøkene burde vært merket som fiksjon eller eventyr hevdet saksøkerne, som også trakk frem et intervju Armstrong gjorde under en promoteringstur for en av bøkene der han nektet for doping.

GLANSBILDET FALMET: Lance Armstrong under Tour of California i 2010. (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
GLANSBILDET FALMET: Lance Armstrong under Tour of California i 2010. (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)

Ett av fem søksmål
Det avfeide dommer England.

«Promo-materialet som relaterer til bøkene er uløselig knyttet til bøkenes innhold, som er ikke-kommersiell tale. Derfor har promo-materiellet også rett til beskyttelse under Første Grunnlovstillegg» heter det i kjennelsen.

Les også: Lance Armstrong inngikk forlik med Sunday Times

Dette er en av de fem svindelsøksmålene som er rettet mot Armstrong siden han innrømmet utstrakt dopingbruk.

Tidligere har han inngått et forlik med avisen The Times etter deres søksmål påfølgende et forlik fra 2006 etter at Armstrong saksøkte avisen påfølgende dopinganklager.