THE GOLDEN BOY: Oscar De La Hoya har nok en gang lagt seg inn til avrusning. (Foto: JPA/Pa Photos)
THE GOLDEN BOY: Oscar De La Hoya har nok en gang lagt seg inn til avrusning. (Foto: JPA/Pa Photos)

Bokselegende: – Jeg har ikke vært edru siden jeg var åtte år

Oscar De La Hoya har sjekket inn til avrusning bare dager før han skulle lede den største boksekampen på 2000-tallet.

Oscar De La Hoya var supertalentet som vant den amerikanske amatørtittelen i fjærvekt allerede som 17-åring. Han ble kjent utenfor USAs grenser da han oppfylte sin avdøde mors ønske og ble olympisk mester i Barcelona i 1992. Da fikk han også klengenavnet «The Golden Boy», som har fulgt ham siden.

Som profesjonell vant han ti VM-titler - i seks ulike vektklasser. I 1997 og 1998 ble han rangert som verdens beste bokser pund for pund av Ring Magazine. Populariteten hans var enorm. Ingen bokser han generert mer penger enn De La Hoya. Det skal være solgt pay-per-view-tilgang til kampene hans for over fire milliarder kroner. Da han tapte for Floyd Mayweather Jr i 2007, var det 2,4 millioner som kjøpte tilgang til å se kampen på tv.

I 2009 la han opp etter å ha tapt for Manny Pacquiao.

Les også: Megamatch ble mismatch

Avhengig av alkohol og kokain
Etter karriereslutt begynte han som promotor. Samtidig har det kommet frem at han har slåss mot sine egne demoner store deler av livet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TØFF KAMP: Oppgjøret mellom Oscar De La Hoya og Floyd Mayweather er tidenes mest sette boksekamp. (Foto: Kevork Djansezian/AP)
TØFF KAMP: Oppgjøret mellom Oscar De La Hoya og Floyd Mayweather er tidenes mest sette boksekamp. (Foto: Kevork Djansezian/AP)

– Jeg har ikke vært skikkelig edru siden jeg var åtte år, fortalte han til den spansktalende tv-kanalen Univision i 2011.

Som guttunge serverte han ved familietilstelninger og fikk smake på ølet han brakte til mennene i familien. Han fikk smaken på det og drakk seg full gang etter gang.

Han la seg da inn til avrusning etter å ha innrømmet å være avhengig av alkohol og kokain.

– Det tok meg til et sted jeg følte meg trygg. Det tok meg til et sted hvor jeg følte at ingen kunne si noe til meg. Det tok meg til et sted hvor jeg kunne holde rundt min mor, fortalte han.

Til avrusning igjen
Lørdag skulle han som promotor arrangere det som kalles den største boksekampen på 2000-tallet når Saul «Canelo» Alvarez går i ringen mot Floyd Mayweather Jr.

Ubeseirede Mayweather får 250 millioner kroner for å stille opp i kampen.

Til tross for at De La Hoya er promotor for begge bokserne, så er det ingen tvil om at det er Alvarez som er favoritten hans.

Men Alvarez må klare seg uten De La Hoyas støtte. «The Golden Boy» har falt tilbake til gamle laster og har nok en gang sjekket inn til avrusning.

– Canelo Alvarez og jeg har store kamper foran oss til helgen. Hans er i ringen, min er å få behandling. Jeg vil ikke være til stede og heie Canelo frem til seier ettersom jeg frivillig har lagt meg inn på et behandlingssenter. Jeg har forklart dette til Canelo, som forstod at min helse og den langsiktige rehabilitering fra sykdommen min må gå foran. Takk for forståelsen. Jeg håper på støtte i denne tøffe tiden for meg og min familie, sier De La Hoya i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STORKAMP: Oppgjøret mellom Floyd Mayweather Jr og Canelo Alvarez blir omtalt som den største kampen på 2000-tallet. (Foto: Mike Stobe/Afp)
STORKAMP: Oppgjøret mellom Floyd Mayweather Jr og Canelo Alvarez blir omtalt som den største kampen på 2000-tallet. (Foto: Mike Stobe/Afp)

Dårlig forhold til Mayweather
Mayweather og De La Hoya har aldri vært gode venner. De La Hoya hadde store problemer med å akseptere tapet da de to møttes i 2007. En kamp hvor De La Hoya var den mest aggressive, men Mayweather fikk inn flere treffere og vant på poeng. Og forholdet ble ikke bedre da Mayweather la opp og satte stopper for en returkamp.

Les også: Verdens beste legger opp

De La Hoya gikk ut og sa at Alvarez ville vinne på knockout mot Mayweather. Det fikk verdensmesteren til å rase mot sin egen promotor.

– Det føles som om Oscar ikke klarte å slå kongen, så han ønsker å se noen andre slå kongen. Oscar liker å løpe rundt med dette Golden Boy-imaget sitt, som vi vet egentlig er falskt. Han har alltid vært misunnelig på meg. Jeg er hele pakken, sa Mayweather til Los Angeles Times.

Men etter å ha hørt om De La Hoyas nye problemer, ga Mayweather sin støtte.

– Jeg ønsker ham bare det beste. Forhåpentligvis kommer han gjennom dette som en ekte vinner, sier han ifølge USA Today.