korsberg og rognlien_2
korsberg og rognlien_2
Rognlien
Rognlien

Frp og idrettspresidenten i ordkrig om 2022-OL: – Jeg er skuffet over pampene i Idrettsforbundet

– Jeg blir provosert, sier Børre Rognlien.

Oslo/Tromsø (TV 2 Sporten): Fremskrittspartiet ønsket en folkeavstemning om OL i Oslo, men nattas ja-flertall betyr null og niks for partiets nei-standpunkt, hevder idrettspolitisk talsmann, Øyvind Korsberg. Idrettspresident Børre Rognlien lar seg provosere av angrepet fra Frp.

Rognlien var en travel mann dagen derpå, men godt fornøyd med nattas ja-flertall i den rådgivende folkeavstemningen i Oslo.

– Det er et kjempesterkt signal, ikke minst fordi det var så høy valgdeltakelse, sier Rognlien til tv2.no i en drosje på vei mellom besøk i TV 2 Nyhetskanalen og NRK tirsdag.

Vil ha Stortinget på banen
Idrettspresidenten mener flertallet på 55,1 mot 44,9 prosent bør få de nasjonale politikerne på banen.

– Hadde det vært folkeavstemning i Oppland hadde det også vært minst like stor oppslutning som i Oslo. Når hele norsk idrett er så samlet som vi er så må jeg nå tro at de nasjonale politikerne i Norge begynner å konsentrere seg om de mulighetene et OL vil gi, mener han.

Han får ikke støtte fra landets tredje største parti, som trolig skal inn i regjering. Det var FrP som foreslo en folkeavstemning i Oslo, men resultatet av den betyr null og niks for partiet.

– Nei, det betyr ingenting. En folkeavstemning fra Oslo er en stemningsrapport fra Oslo, det har ingenting med hva det hadde blitt nasjonalt for en statsgaranti. Det er et nasjonalt ansvar, og derfor burde folkeavstemningen vært foretatt over hele landet.

– Vi kommer til å være imot en statsgaranti, men det kommer til å bli interessant i de kommende regjeringsforhandlingene for der antar jeg at det spørsmålet skal behandles. Men vårt utgangspunkt er et krystallklart nei, både fordi det er økonomisk uforsvarlig og det er også uforsvarlig i henhold til de krav idretten har over hele landet.

– Pampene skuffer meg
Korsberg går så til et frontalangrep på ledelsen i norsk idrett.

– Jeg syns de representerer hele sin organisasjon på en dårlig måte, de er bare opptatt av en folkeavstemning i Oslo og representerer hele landet på en dårlig måte. Og det var jo for så vidt knapp margin med tanke på den kampanjen de har kjørt i Oslo, tordner han.

– Forundres du over entusiasmen de viser for resultatet?

– Jeg er mer skuffa. Det er ingenting jeg blir forundret over den pampeledelsen man har i idrettsforbundet. De finner på så mye rart at jeg har sluttet å bli forundret over dem, men jeg er skuffa over dem.

Rognlien provosert
Det får Rognlien til å rasle med OL-paraplyen.

– Dette er jo idrettens egen plan. Jeg bli jo da en smule provosert av at det plutselig er en del utenforstående som plutselig er negative til OL. Som forteller idretten at vi bør prioritere andre ting. Da må jeg få lov til å si at dette har idretten faktisk prioritert selv, det er drøftet i idrettens organer og jeg må forholde meg til de som er ansvarlig valgt, kontrer idrettspresidenten.

– Mulighetene også på økonomisk innovasjon og utvikling er større. Fra idrettens side leverer vi 28 000 gratis arbeidstimer, til en verdi av 12 milliarder kroner i året. Så på to år leverer vi gratisarbeid tilsvarende det OL koster. Vi trenger 20 000 frivillige til dette OLet, som vil inspirere og utdanne en hel ny generasjon frivillige, argumenterer han.

Ikke bitter
Øyvind Korsberg representerer FrP fra Troms, men hevder det klare nei-standpunktet ikke er en hevnaksjon etter at Tromsøs OL-søknad for 2018 ikke fikk støtte på Stortinget.

– Nei, jeg var imot en statsgaranti til et OL i Tromsø også, så det er på en objektiv bakgrunn jeg sier dette. Da tenker jeg på idretten i hele landet som skriker etter både å få opprustet anleggene som man har, og også få bygget nye anlegg, forklarer Rognlien.

– Så om du blir kulturminister blir det et like bastant nei?

– Fullstendig nei.