LANG VEI: Rickie Lambert har gått via rødbeter og spill i lavere divisjoner til en plass blant Englands ypperste. (Foto: Scanpix/Twitter/Photoshop (montasje))
LANG VEI: Rickie Lambert har gått via rødbeter og spill i lavere divisjoner til en plass blant Englands ypperste. (Foto: Scanpix/Twitter/Photoshop (montasje))

Her er den utrolige historien til Englands nye landslagsstjerne

Fra rødbetefabrikk og fotball i lavere divisjoner til Premier League og landslaget.
Dette er Rickie Lamberts vanvittige reise.

Se Southampton-West Ham søndag klokken 17.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

I november 2000 blir en 18 år gammel spiss frigitt fra det engelske fjerdenivå-laget Blackpool.

Manageren, den tidligere Liverpool-stjernen Steve McMahon, mener at unggutten ikke har det som skal til for å skyte «The Tangerines» tilbake til tredje nivå i engelsk ligafotball.

Unggutten ønsker å vise at han tar feil, og får prøvespille hos divisjonskollega Macclesfield. På dagtid jobber han på den lokale rødbetefabrikken for under 200 kroner dagen for å komme seg gjennom dagene.

Tretten år senere er mannen landslagsspiss, etablert Premier League-spiller og toppscorerkandidat i Southampton for femte år på rad.

Dette er den vanvittige historien til Rickie Lambert.

Har du Lambert på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Artikkelen fortsetter under bildet!

EVENTYRLIG SUKSESS: Rickie Lamberts karriere beviser at man
  aldri må gi opp. Her har spissen scoret mot Chelsea på Stamford Bridge.
  (Foto: Sang Tan/Ap)
EVENTYRLIG SUKSESS: Rickie Lamberts karriere beviser at man aldri må gi opp. Her har spissen scoret mot Chelsea på Stamford Bridge. (Foto: Sang Tan/Ap)

Startet i Liverpool - en drøm ble knust
Som for så mange andre av dagens profesjonelle fotballspillere startet Lamberts karriere med en drøm om å lykkes hos de aller beste. Rickie Lee Lambert er født og oppvokst på Merseyside, i området Westvale i Kirkby, hos sine foreldre Maureen og Ray.

Som tiåring ble han Liverpool-spiller, men allerede som 15-åring ble han frigitt av favorittklubben. Det var ifølge foreldrene det første slaget i trynet for unge Rickie.

– Jeg ble fortalt at jeg ikke var god nok, og det var hardt å takle på den tiden. Jeg følte det som verdens undergang. Men jeg kan fortelle folk i samme situasjon nå at det er ikke verdens undergang, men noe som bør gi deg enda mer motivasjon til å lykkes, sa Lambert til The Independent om den perioden av livet i forbindelse med landskampen mot Skottland forrige måned.

Se også: Lambert til TV 2: – Har jeg Liverpool-tatovering? Ikke tro på alt du leser!

Jeg ble fortalt at jeg ikke var god nok, og det var hardt å takle på den tiden. Jeg følte det som verdens undergang.

– Det har vært en lang og hard reise, men han er en jordnær type. Han er en familiemann som elsker å være med familie og venner og å komme hjem til Kirkby. Han har ikke glemt sine røtter, sa far Ray Lambert til Liverpool Echo i samme forbindelse.

Og nettopp ved røttene fortsatte karrieren, da unge Lambert prøvespilte for ikke-ligalaget Marine, før han som 16-åring deretter fikk trainee-kontrakt med Blackpool i august 1998. Ligadebuten kom ett år senere, da han som 17-åring kom innpå som innbytter i sesonginnspurten hjemme mot Wrexham, men det endelige gjennombruddet lot vente på seg.

Les også: TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene: Southampton

Artikkelen fortsetter under bildet!

LANG VEI MOT TOPPEN: Rickie Lambert jubler for scoring i sin
  andre landskamp mot Moldova. Skrur du klokken ti år tilbake hadde neppe
  mange trodd på slike scener på Wembley. (Foto: Nigel French/Pa Photos)
LANG VEI MOT TOPPEN: Rickie Lambert jubler for scoring i sin andre landskamp mot Moldova. Skrur du klokken ti år tilbake hadde neppe mange trodd på slike scener på Wembley. (Foto: Nigel French/Pa Photos)

Frigitt av Blackpool - begynte på rødbetfabrikken
Kun to ligakamper fulgte i den påfølgende sesongen, og da 18 år gamle Lambert ikke klarte å få plass på reservelaget valgte manager Steve McMahon å frigi spissen som kun var på en måned-ti-måneds-kontrakt i november 2000. Da startet en utrolig tid i Lamberts karriere.

For å få endene til å møtes begynte han å jobbe på den lokale rødbetefabrikken i Kirkby, der han ble betalt under 200 kroner dagen.

– Rødbetefabrikken var en av de eneste jobbene jeg kunne få på den tiden. Jeg satte lokk på glass og fikk betalt £20 dagen. Jeg jobbet på dagen og gikk på trening om ettermiddagen, har Lambert fortalt den tiden av livet.

Rødbetefabrikken var en av de eneste jobbene jeg kunne få på den tiden. Jeg satte lokk på glass og fikk betalt £20 dagen.

I nesten et halvt år levde Lambert en tilværelse som klubbløs rødbetfabrikkarbeider, men ble gitt en karrierereddende livline i Macclesfield.

– Jeg fikk ikke betalt på fire eller fem måneder. Det var en veldig vanskelig tid. Jeg tenkte på hva jeg kunne gjøre utenfor banen, men jeg ville ikke gjøre noe utenfor fotballen. Så jeg prøvde mitt beste på å komme meg på trening i Macclesfield, for det var ikke nære. Det tok en time og 15 minutter å komme seg til dem, og det var en tung tid, men jeg tenkte aldri ett sekund på å slutte å spille fotball.

Les også: Sjekk hvilke spillere som selger flest drakter for din Premier League-klubb

Et liv i lavere divisjoner tok til
I mars 2001 fikk han endelig kontrakt med Macclesfield, og til tross for ni målløse opptredener mot slutten av sesongen ble han gitt fornyet tillit da 2001/2002-sesongen tok til. Den markerte han med å score åtte mål på fjerde øverste nivå, noe som ble belønnet med kontrakt med Stockport på nivået over da Macclesfield mottok en klubbrekordsom i form av £300,000 (rundt tre millioner kroner) i april 2002.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Rickie-Lambert
Rickie-Lambert

Til tross for at han nå relativt hyppig tegnet seg på scoringslisten på tredje øverste nivå (18 scoringer i løpet av tre år), ble det nytt klubbskifte i februar 2005 da Rochdale i divisjonen under sikret seg Lamberts signatur og gjorde ham til klubbens største profil. En godkjent debutsesong gav seks mål på 15 kamper, før 22 ligamål i 2005/06 gjorde ham til toppscorer i League Two for et Rochdale-lag som endte midt på tabellen.

Det var nok til at divisjonskollega og opprykkssøkende Bristol Rovers bladde opp £200,000 (rundt to millioner kroner) på deadlineday i august 2006, og selv om han umiddelbart ble en fast del av laget måtte Lambert vente til november med den første scoringen for klubben. Også slutten av sesongen ble en skuffelse, og kun åtte ligamål var langt ifra det spissen hadde håpet på selv om det for lagets del ble en suksessfull sesong med opprykk til engelsk fotballs tredje øverste nivå.

Les også: Se TV 2s Premier League-tips: Tre av disse rykker ned

Toppscoreren våknet til liv
2007-08-sesongen skulle vise seg å bli en større suksess, da Lambert spilte alle kampene for Rovers og nettet totalt 19 mål i en sesong som blant annet inneholdt en meget suksessfull reise i FA-cupen der man slo ut både Fulham og Southampton før det etter hvert tok slutt i kvartfinalen mot West Bromwich.

HØYTSVEVENDE:
  Rickie Lambert etter frisparket som ga Southampton 2-1 (Foto: PHILIP
  BROWN/Reuters)
HØYTSVEVENDE: Rickie Lambert etter frisparket som ga Southampton 2-1 (Foto: PHILIP BROWN/Reuters)

Suksessesongen var dog bare et varksu om hva som skulle komme, for året etter etablerte Lambert seg virkelig som en av de absolutt ypperste aktørene på engelsk fotballs tredje øverste nivå. 29 ligamål var nok til delt toppscorertittel med Swindons Simon Cox, og prestasjonene gav også pplass på årets lag i divisjonen, og førte til en overgang til nylig nedrykkede Southampton for en sum på rundt 10 millioner kroner (£1 million).

Les også: Her tar Lundekvam fullstendig av i studio

Der gav manager Alan Pardew ham en virkelig vekker.

– Han fortalte meg at jeg ikke var så profesjonell som jeg burde ha vært. Det satte seg i hjernen på meeg, og fra da av var jeg fast bestemt på å aldri havne i en slik situasjon igjen. Jeg var i realiteten overvektig. Jeg var ikke så trent som jeg burde vært. Jeg passet ikke på kroppen min på den måten jeg burde ha gjort.

Hva tenker du om Lamberts eventyrlige karriere? Ta diskusjonen under!

– Jeg må bare gi all mulig skryt til Southampton. Den fysiske treneren der og fysioterapeuten endret meg fysisk. Det gjorde mirakler for meg, og helt siden jeg kom til Southampton har de vært super med meg, har Lambert uttalt.

Jeg var i realiteten overvektig. Jeg var ikke så trent som jeg burde vært. Jeg passet ikke på kroppen min på den måten jeg burde ha gjort.

På sørkysten skjøt karrieren i været med en ny og fysisk bedre trent spiss på topp. 30 ligamål og ny toppscorertittel i divisjonen og selvskreven plass på årets lag i debutsesongen ble fulgt opp av 20 ligamål og opprykk til Championship i sesong to. Da alle trodde at fremgangen var nødt til å ta slutt for Nigel Adkins' mannskap og spydspissen Lambert imponerte de på ny - denne gang på engelsk fotballs nest øverste nivå.

27 ligamål (inkludert fire hat-trick) var nok til ny toppscorertittel da Southampton i 2011/12-sesongen mot alle odds rykket opp til Premier League på første forsøk. Lambert ble kåret til årets spiller i divisjonen og var i en alder av 30 år for første gang et navn de fleste i engelsk fotball hadde et forhold til.

Les også: TV 2 Sportens vurdering av Premier League-lagene før 2012/13-sesongen: Southampton

Eventyret fortsatte på øverste nivå
30 år gamle Lambert hadde mot alle odds kjempet seg fram til å bli Premier League-spiller, men de fleste regnet allikevel med at fremgangen ville ta slutt da Saints tok fatt på Premier League-tilværelsen forrige sommer. Laget var nederlagsdømt av ekspertene, og Lambert måtte sågar se nyervervesen Jay Rodriguez starte i hans sted i åpningskampen borte mot regjerende mester Manchester City. Var eventyret i ferd med å ta slutt?

Nei, så klart ikke. Rodriguez ble byttet ut, Lambert kom inn, og allerede tre minutter etter byttet var et faktum hadde Lambert satt inn sitt første Premier League-mål da de røde utlignet mot alle odds på Etihad Stadium. Kampen endte dessverre for Lambert og lagkameratene med 2-3-tap, men var et eksempel på hva som bodde i mannskapet.

Lamberts eventyr fortsatte, den faste plassen ble gjenvunnet, sesongen endte med 14. plass og 15 Lambert-mål i debutsesongen i Premier League.

Ingen engelskmenn scoret flere på engelsk fotballs øverste nivå forrige sesong.

Artikkelen fortsetter under bildet!

saints
  (Foto: Daniel Hambury)
saints (Foto: Daniel Hambury)

Far for tredje gang og landslagsuttatt samme dag
Da man trodde at ikke fremgangen kunne opprettholdes for spissen skjedde det nye ting av storartet art denne sommeren. 8. august ble han tatt ut til sin første landslagstropp for treningskampen mot Skottland, på det som til alt overmål var samme dag som han ble far for tredje gang.

– Han ringte meg opp og det var et sjokk. Han var som et barn i en leketøysbutikk, han var så lykkelig og det var så nydelig, fortalte far Ray om telefonsamtalen fra sin sønn.

– Det var nydelig. Han hadde nettopp fått baby og så fikk han telefonen. Vi visste om babyen for det var klokken 04.30 på dagen. Så ringte han oss rundt 13.15 samme dag og sa at manageren hadde ringt ham og fortalt om uttaket. Han var så spent og følte seg som et lite barn. Han har fått det han fortjener, sa mor Maureen.

Han var som et barn i en leketøysbutikk, han var så lykkelig og det var så nydelig. - Ray Lambert, far

– Jeg visste at England skulle spille mot Skottland, men jeg hadde glemt det. Jeg visste ikke når troppen skulle bli annonsert før jeg fikk telefonen, sa Lambert selv om uttaket.

Og det ble ikke bare med uttaket for Southampton-stjernen. Lambert kom fra innbytterbenken og scoret med sitt første touch på ballen da han satte inn seiersmålet i Englands 3-2-seier, og ble i slutten av måneden tatt ut i sin andre tropp på rad.

TV 2 Play: – Lambert til TV 2 etter debuten på Wembley: – Kunne ikke drømt om dette

Nok en gang ble det suksess for Rickie, som fikk starte for første gang i oppgjøret mot Moldova, og scoret sitt andre mål på to kamper da han satte inn 2-0 for England på Wembley. Senere i kampen bidro han med to målgivende til Danny Welbeck, noe som betød to mål og to målgivende på to landskamper.

Mot Ukraina i kampen etter ble det ingen scoring, men nå er han fast bestemt på å sementere sin plass i troppen, og kanskje blir det Lambert-show på Copacabana neste sommer

– Jeg mener virkelig at jeg fortjener å være her, men jeg kan forstå at folk stiller spørsmål ved hvorvidt jeg burde være her. Det er opp til meg å motbevise folk igjen og bevise overfor meg selv at jeg er god nok, sa Lambert om det å representere England.

Kilder: Liverpool Echo, The Independent, Daily Mail, Wikipedia

Lambert22 (Foto:
  Alastair Grant, © AG BJ**LON**)
Lambert22 (Foto: Alastair Grant, © AG BJ**LON**)

Hva mener du om Lamberts karrierevei? Ta diskusjonen med andre fotballsupportere her!