Snildal
Snildal

Ny svømmeprofil borte: Snildal tar pause fra toppsatsingen

– Akkurat nå er det utenkelig å gå i vannet, sier Ingvild Snildal som blir borte på ubestemt tid.

Bergen (TV 2 Sporten): Norsk svømming står ribbet for svømmeprofiler etter de siste 1,5 års hendelser.

I høst blir er de to siste internasjonale medaljevinnerne de siste årene også borte fra konkurransebassengene, om enn ikke permanent.

Europamestrene fra 2012, Sara Nordenstam og Ingvild Snildal, vil ikke satse for fullt på idretten denne høsten. Nordenstam skal delta i TVNorge-programmet 71 grader nord, mens Ingvild Snildal nå avslører at hun har valgt å ta en pause fra toppsatsingen.

Jeg angrer litt på det. Jeg skulle nok tatt den pausen som planlagt og heller kommet tilbake.

Ville ta pause i fjor
Hun kunngjorde etter det skuffende OL i fjor at hun ville ta et sabbatsår og satse på studiene, men ombestemte seg etter møtet med nye omgivelser i Bergen.

– Jeg angrer litt på det. Jeg skulle nok tatt den pausen som planlagt og heller kommet tilbake. Jeg får ikke gjort noe med det nå, så da får jeg heller gjøre det som er rett nå, sier Snildal til tv2.no.

Les også: Snildal dropper hvileåret

Selv om Snildal treningsmessig har vært på gang var resultatene i VM i august skuffende og allerede da vurderte hun svømmefremtiden.

– Jeg hadde håpet å svømme ganske mye fortere, men det er et steg i riktig retning. Jeg må bare finne ut av om det er dette jeg vil, om jeg synes det er gøy. Nå skal jeg ta meg en lang ferie og legge meg på stranden i dag. Det koster mye å være her. Jeg har vært mye bedre tidligere. Det er tøft ikke å være i toppen lenger, sa Snildal etter en 24. plass på 50 meter butterfly.

Nå har hun altså funnet ut at hun trenger en pause og en tid borte fra bassenget for å finne svaret på spørsmålet.

– Akkurat nå er det utenkelig å gå i vannet, så jeg tar en pause på ubestemt tid. Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta rett og slett, forklarer svømmeren.

Får støtte av sjefen
Det er en avgjørelse landslagsjef Petter Løvberg støtter.

– Normalt sett ville jeg kjempet med nebb og klør for å beholde de beste svømmerne, men slik det har vært for Ingvild så tror jeg det er større sjanse for at hun kommer tilbake motivert om hun tar en pause nå, sier Løvberg til tv2.no.

Han er ikke helt avvisende til at butterfly-spesialisten kan svømme seg med til EM på kortbane i Danmark i desember, til tross for mindre trening, da på 50-metere.

Siden OL så har det å konkurrere vært veldig skummelt. Jeg har ikke hatt noe glede av det

Fryktet konkurranse
Det er heller ikke Snildal, men hun innrømmer at det sitter langt inne.

– Siden OL så har det å konkurrere vært veldig skummelt. Jeg har ikke hatt noe glede av det, sier hun.

Petter Løvberg tror presset på henne som den eneste gjenværende av norges internasjonale svømmemedaljører kan ha værte medvirkende til at hun mistet gleden i å konkurrere og at hun derfor ikke var på rett sted mentalt under VM.

– Det var lite å utsette på treningen frem mot VM, men vi trener ikke for å bli bedre til å trene men for å bli bedre i konkurranse, poengterer landslagssjefen.

Snildal selv tror mener ikke dette har påvirket henne i særlig grad.

SJEFEN: Petter Løvberg hyar ansvaret for landets beste svømmere. (Foto: Cornelius Poppe/NTB/Scanpix)
SJEFEN: Petter Løvberg hyar ansvaret for landets beste svømmere. (Foto: Cornelius Poppe/NTB/Scanpix)
– Jeg har ikke følt noe ytre press, media har ikke akkurat skrevet så mye, men jeg har følt presset fra meg selv. Jeg har visst at jeg har vært i god form, men jeg har ikke klart å få det ut i konkurranse fordi jeg har villet for mye, forklarer Snildal som ble nummer 13 på 100 meter butterfly i VM.

– Det en mental sperre, og jeg har snakket med idrettspsykolog Britt Tajett-Foxell og følt at jeg hadde mer kontroll i Barcelona enn tidligere, men ikke helt. Allerede på treningsleiren før VM var jeg begynt å tenke at det var tungt å bruke så mye tid på noe der jeg ikke var sikker på at det kom til å gå bra - selv om jeg var i kanonform.

Les også: Fant kjærligheten i Bergen: Svømme-ess bytter klubb

Kan komme tilbake etter pause
På bakgrunn av diskusjonen de hadde før forrige sesong, og underveis i sesongen, kom ikke avgjørelsen overraskende på landslagssjefen.

– Jeg er for at hun skal få noen andre dimensjoner i livet, og det har hun fått etter at hun flyttet til Bergen med studier og kjæreste, men hun trenger kanskje å leve dette fullt ut for å få tilbake sulten, sier Løvberg.

Han legger til at det er stadig blitt vanligere for svømmere å ta seg fri en periode for så å komme tilbake.

Jeg har god erfaring med utøvere som tar pauser og kommer tilbake enda mer sulten enn før

Den svenske verdensmesteren Therese Alshammar har nylig gjort det klart at hun satser mot Rio 2016 etter å ha vært ute ett år med barnefødsel. Hun er på dagen elleve år eldre enn Snildal, så selv om omstendinghetene er annerledes, er det ingen fysisk grunn til at Asker-jenta ikke skal komme tilbake.

– Jeg har god erfaring med dette, som med Alexander Dale Oen etter OL-sølvet i 2008. Han skulle ta tre-fire måneder fri, men det ble det dobbelte og han kom tilbake enda mer sulten enn før, sier Løvberg.

Snildal understreker at hun er veldig fornøyd med opplegget rundt landslaget og oppfølgingen hun har fått.

– Det er kun jeg som kan snu dette. Jeg kjenner meg igjen fra 2006 og 2007 da jeg var med på mine første store internasjonale stevner. Da var jeg også veldig nervøs og gruet meg, sier Snildal.

Da tok hun en mindre pause og kom tilbake sterkere og kvalifiserte seg til OL i Beijing året etter.