KUNNE BLITT SOLGT I SOMMER: Rosenborg takket nei til å selge Stefan Strandberg til russisk klubb. (Foto: Ariel Schalit/Ap)
KUNNE BLITT SOLGT I SOMMER: Rosenborg takket nei til å selge Stefan Strandberg til russisk klubb. (Foto: Ariel Schalit/Ap)

RBK kunne solgt Strandberg til russisk klubb

En av grunnene er det nye overgangsvinduet, mener agenter TV 2 har pratet med.

Stefan Strandberg er en viktig del av Rosenborgs gullplan denne sesongen, men han kunne endt opp i Russland. TV 2 Sporten vet at en russisk klubb la inn bud på U-21 stopperen i slutten av august, men Rosenborg hadde sagt nei uansett pris. Grunn? Det nye overgangsvinduet.

– Vi bestemte oss for ikke å gå i diskusjon med den klubben som ønsket å hente Stefan av den enkle grunn at vi ikke kunne hente inn en erstatter. At vi skulle gamble et seriemesterskap på å selge Stefan etter at vårt vindu var stengt var ikke en risiko vi ønsket å ta, sier sportslig leder i RBK, Erik Hoftun til TV 2 Sporten.

Før denne sesongen presset tippeligaklubbene på for å få endret det norske overgangsvinduet. Tidligere hadde norske klubber muligheter til å shoppe i hele august, men det nye vinduet ble endret til 15.juli-11.august.

For klubber som skulle ut i Europaligaen var det en fordel å kunne hente inn spillere i god tid, men et annet problem dukket opp. Det internasjonale overgangsvinduet stenger 31.august - nesten 3 uker etter det norske vinduet. Dersom norske klubber selger spillere etter 11.august, har de ingen mulighet til å hente inn noen erstattere.

– Fra norske spilleres synspunkt, spillere som er aktuelle for en overgang til utlandet, er ikke denne flyttingen ideel, sier rådgiver i Stars & Friends, Andreas Ekker.

Les også: Demidov klar for ny klubb: – Alltid drømt om dette
Les også: Braaten klar for FC København

I sommer har norske klubber solgt spillere for omlag 45 millioner kroner. Et av de dårligste overgangsvinduene på flere år. Norges Fotballforbund advarte klubbene mot at nettopp dette kunne skje.

– Vi advarte mot det og skepsiseen tilkjennegav vi, men det var klubbene som ønsket det og derfor er det sånn, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem.

Alle tippeligaklubbene, med unntak av Molde, ønsket å endre overgangsvnduet. Rosenborg var en av forkjemperne for å flytte vinduet, men nå ser de at det kanskje ikke var den beste løsningen.

– Etter et års erfaring synes jeg det er viktig å ta en diskusjon på om dette er det riktige tidspunktet å ha vinduet åpent på, sier Erik Hoftun.

Norsk toppfotball sier at de må sette seg ned med klubbene og vurdere andre løsninger dersom det viser seg at mange av klubbene har endret mening.

– Det er klart vi må vurdere det dersom det er et ønske fra klubbene, sier styreleder i NTF, Bjarne Berntsen.