Foreløpig ser det ganske mørkt ut   men denne skissen er en forsmak på det som skal bli en ny Jaguar SUV. Den avdukes første gang på bilutstillingen i Frankfurt om noen dager.
Foreløpig ser det ganske mørkt ut men denne skissen er en forsmak på det som skal bli en ny Jaguar SUV. Den avdukes første gang på bilutstillingen i Frankfurt om noen dager.

Jaguar SUV: God råd? Da kan du begynne å glede deg!

Og vi andre kan uansett drømme – nå kommer Jaguar med SUV!

Jaguar er en av bilprodusentene som ikke har kastet seg på SUV-bølgen ennå – og det har de nok i praksis tapt mye på.

Usikkerhet på eiersiden og endrede strategier er mye av forklaringen på hvorfor det har blitt sånn. Allerede sent på 90-tallet så vi nemlig de første skissene på det som var planlagt som en Jaguar-SUV, men den ble det aldri noe av.

Under sitt nye eierselskap, indiske Tata – er det imidlertid full fart hos Jaguar og nå kommer endelig en bil som vil kunne utvide kundegruppen deres mye.

Inderne satser

Om noen dager skal de nemlig avduke konseptbilen C-X17 på bilutstillingen i Frankfurt.

Den første offisielle skissen er akkurat sendt ut. Dette blir først og fremst presentert som en smakebit på kommende teknologi fra merket – men det er ventet at det i løpet av relativt kort tid også skal bli en produksjonsklar SUV ut av dette.

LES OGSÅ: Jo – du kan få luksus-SUV til under 300.000 kroner

Skutt gullfuglen?

Dermed henger Jaguar seg på bølgen av SUV-er fra premiumprodusentene. Porsche har blant annet hatt stor suksess – og solid inntjening – på sine to generasjoner av Cayenne.

Hvis Jaguar klarer å få til noe i nærheten av den suksessen, kan de virkelig ha skutt gullfuglen med denne bilen. Planen er naturligvis å legge seg et godt stykke over de mer folkelige merkene i pris – og henvende seg til kjøpegrupper som vil ha noe som skiller seg ut og som er villige til å betale for det.

Lamborghini kommer også med SUV – og den blir tøff!

Lettvint løsning

C-X17 er basert på en helt ny plattform som skal brukes på biler med lengde på mellom 4,5 og 5 meter. Det betyr at denne skal danne utgangspunktet for den kommende "baby-Jaguaren" – en ny modell på størrelse med Audi A4 og BMW 3-serie.

Jaguar har forsøkt seg i denne klassen tidligere med X-Type. Da tok de en litt lettvint variant og baserte veldig mye av bilen på teknikk fra Ford Mondeo. Det ble ingen stor suksess, og bilen klarte aldri å utfordre de tyske premiummerkene på en skikkelig måte.

LES OGSÅ: Blir beskyldt for å ikke være ekte vare


Skille seg fra Range Rover

Nå tyder det imidlertid på at Jaguar gjør hjemmeleksa langt grundigere. Neste generasjon XF skal forresten også komme på den nye plattformen.

Det er ventet at den nye SUV-en skal komme på markedet i 2015. Ut fra denne skissen og spionbilder vi tidligere har sett, kommer den til å få sporty linjer med personbilpreg. Det er nok også en bevisst strategi for å skille den fra søstermerket Land Rover og deres Range Rover-modeller.


LES OGSÅ: Jaguar XJ: Gammel luksus til hverdagsbruk – er det smart?