Er du glad i freske filmer og klassiske biler tipper du nok hvilken film denne bilen har vært med i. Joda, det skal være den ene av til sammen to Dodge Chargere som ble brukt av skurkene under biljakten i
Er du glad i freske filmer og klassiske biler tipper du nok hvilken film denne bilen har vært med i. Joda, det skal være den ene av til sammen to Dodge Chargere som ble brukt av skurkene under biljakten i "Bullitt", og nå er den til salgs. (Foto: cars on line.com)

1968 Dodge Charger R/T: Det er en grunn til at den koster en million dollar

”Bullitt”-bilen var med i verdens råeste biljakt. Nå er den til salgs:

De fleste som setter pris på en god film og skikkelig svett bilkjøring nikker anerkjennende når filmen ”Bullitt” med Steve McQueen i hovedrollen nevnes.

I filmklassikeren spiller han den ubestikkelige og lavmælte politimannen Frank Bullitt, som ikke går av veien for noe. Heller ikke for å frese rundt i sin private, grønne Mustang i vill fart gjennom San Franciscos gater for å få has på et par dresskledde bad guys i en sort Dodge Charger.

Uforglemmelig biljakt

Biljakten er umulig å glemme, og mange tenker automatisk på filmen når de ser en grønn Mustang fastback. Også Dodge Charger regnes som en av 1960-tallets mest ikoniske muskelbiler, men forbindes ikke like sterkt med denne filmen.

Det gikk unna i filmen
Det gikk unna i filmen

Kanskje på grunn av at skurkene innhentes, og ender sine liv i et flammehav når bilen til slutt går av veien. Det var også slutten, naturligvis, for en av stuntbilene som ble brukt under filminnspillingen.

Les også: Charger finnes fortsatt - og gjør ikke skam på navnet

Men de brukte én identisk utseende bil til – og det hevdes å være bilen du ser på bildene.

Kjøp en bit av historien...

Nå er den annonsert til salgs på amerikanske cars-on-line.com. Men du må altså bla opp en pen bunke penger for å få nøklene.

Se annonsen her:

Bilentusiasten Steve McQueen spilte tittelrollen, og både han
  og hans trimmede, grønne Mustang forknippes tett med filmen i ettertid.
  Men Chargeren skal ha gått vel så bra, hevder enkelte kilder. (Foto:
  imcdb.org)
Bilentusiasten Steve McQueen spilte tittelrollen, og både han og hans trimmede, grønne Mustang forknippes tett med filmen i ettertid. Men Chargeren skal ha gått vel så bra, hevder enkelte kilder. (Foto: imcdb.org)

Bill Hickman, som spilte skurk og kjørte sine egne stunt i filmen, skal selv ha kjøpt de to Chargerene fra samme forhandler. En var en blå standard-versjon med automatkasse, som altså ble sprengt, brent og blåst i filler i sluttscenen. Den andre var bilen du ser på bildene, som startet livet som en gul, firetrinns manuell R/T-utgave med 440 kubikktommers Magnum-motor. Begge ble lakkert sorte før filmingen startet.

Parkert og glemt i 1978

Etter filmingen i april 1968 ble bilen returnert til forhandleren, lakkert tilbake til den gule originalfargen og solgt som en vanlig bruktbil i oktober samme år. Deretter var den i trafikk frem til 1978, da den av en eller annen årsak ble parkert og glemt.

Les også: Toralf har store planer for sin Dodge Dart

Da biljakten gikk ut av sentrum og over på motorveien skiftet
  man til den andre Chargeren, som senere ble sprengt i sluttscenen på
  en bensinstasjon. Det var en standardbil med automat som hadde vært blå,
  og det synes der hvor dørhåndtaket er slått av. (Foto: imcdb.org)
Da biljakten gikk ut av sentrum og over på motorveien skiftet man til den andre Chargeren, som senere ble sprengt i sluttscenen på en bensinstasjon. Det var en standardbil med automat som hadde vært blå, og det synes der hvor dørhåndtaket er slått av. (Foto: imcdb.org)

I februar 2010 skal bilen ha blitt funnet og kjøpt av en kar som ville restaurere den. Da var den gullfarget og tæret av tidens tann. Restaureringsarbeidet avdekket dog en del merkelige hull i gulvet som man etter hvert forsto at var fra kamerafester brukt under filminnspillingen, og de mange lakklagene i forskjellige farger viste seg også å stemme med filmbilens utvikling.

Funnet og restaurert i 2010

Bilen ble restaurert, og debuterte på SEMA-showet i Las Vegas i 2011. Deretter har den blitt omtalt på flere nettsider, som det refereres til i annonsen, og nå har det altså blitt tid for at den gamle storheten skal skifte eier.

Den aktuelle bilen skal ha blitt brukt til nærbilder, og til
  biljaktscenene som ble filmet inne i sentrum. Trolig er det den samme
  bilen som sees på dette bildet fra filmen. (Foto: imcdb.org)
Den aktuelle bilen skal ha blitt brukt til nærbilder, og til biljaktscenene som ble filmet inne i sentrum. Trolig er det den samme bilen som sees på dette bildet fra filmen. (Foto: imcdb.org)

Vi husker alle replikken fra en annen filmklassiker, ”Fame” – den om at ”fame costs – and right here is where you start paying”. Skal du ha en bit av den virkelige biljakt-historiens toppskikt, bør du nok allerede ha begynt å tenke på betalingen allerede. Selgeren i Tucson, Arizona, forlanger nemlig en jevn million dollar for å skille seg fra klenodiet.

Men er man både mer enn normalt glad i muskelbiler fra denne epoken, og dessuten har sans for klassisk film, da kan man kanskje kombinere flere hobbybudsjetter for å finne en løsning...

Les også: Hadde du våget å kjøpe en bil i disse fargene?