TV 2 hjelper deg tester forsikring til hund og katt
TV 2 hjelper deg tester forsikring til hund og katt

«TV 2 hjelper deg» tester forsikring på hund og katt

Store forskjeller mellom forsikringsselskapene.

Av: Terje Andersen

Kjæledyr gir mye kos og glede, men det kan bli kostbart dersom dyret blir sykt eller skadet. En operasjon kan komme opp i hele 50.000 kroner for en hund.

En dyreforsikring skal beskytte eieren mot blant annet store utgifter knyttet til operasjoner og behandlinger hos veterinær og til medisiner, kastrering eller fødselshjelp.

Kan bety forskjell på liv eller død

– Min erfaring etter mange år som dyrlege, er at forskjellen mellom å ha et forsikret dyr og et ikke-forsikret dyr, kan bety forskjellen mellom liv og død, sier veterinær Trude Mostue til TV 2 hjelper deg.

Mostue driver Bærum Dyreklinikk, og har vært veterinær i nærmere 20 år.

– Man kan ha en hund som blir truffet av en bil, og regningen på behandlingen kan bli større enn det eieren makter. Da er det faktisk noen som velger å avlive, dessverre er det så brutalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TRUDE MOSTUE: - Man kan ha en hund som blir truffet av en bil,
  og regningen på behandlingen kan bli større enn det eieren makter. Da
  er det faktisk noen som velger å avlive, dessverre er det så brutalt.
TRUDE MOSTUE: - Man kan ha en hund som blir truffet av en bil, og regningen på behandlingen kan bli større enn det eieren makter. Da er det faktisk noen som velger å avlive, dessverre er det så brutalt.

Store forskjeller mellom forsikringsselskapene

Omtrent 200.000 norske kjæledyr er forsikret, viser tall «TV 2 hjelper deg» har hentet inn.

Norsk Familieøkonomi har testet dyreforsikring for hund og katt hos en rekke forsikringsselskaper.

– Forskjellene er enorme, nesten som sort og hvitt i enkelte tilfeller, sier sjeføkonom Reid K. Pettersen i Norsk Familieøkonomi til «TV 2 hjelper deg».

Best ut av det kommer DNB. Les mer lenger ned i saken.

Se hele testen hos Norsk Familieøkonomi!

Hund

Når Norsk Familieøkonomi har undersøkt forsikring for hund har de hentet inn priser og vilkår på forsikring av en engelsk setter på to år, til en verdi av 20.000 kroner.

Blant annet er dekningen ved behandling/operasjon og medisiner vektlagt, samt hva selskapets anbefalte dekning koster pr år. Noen av de største forskjellene mellom selskapene ligger i egenandelene.

– Noe av det viktige ved en dyreforsikring er at egenandelene du må betale ved behandling/operasjon eller medisiner ikke er for høy, sier Pettersen.

Dersom en operasjon av forsikringsobjektet (Engelsk setter, to år, verdi 20.000) i testen koster 30.000 kroner, spenner egenandelen man må betale fra kun 1000 kroner hos de rimeligste til hele 9000 kroner hos Sparebank 1.

Sparebank 1 scorer lavest

Sparebank 1 har den høyeste årlige prisen for anbefalt dekning, i tillegg har de en egenandel på hele 30 prosent for veterinær/ behandling og medisiner.

– Den høye egenandelen på operasjoner og medisiner er mye av grunnen til at Sparebank 1 kommer dårligst ut i testen. I tillegg forlanger de totalkundeforhold, sier Pettersen.

Se stor oversikt over alle resultatene lenger ned i saken!

Hund: DNB best i test

DNB høster testens eneste terningkast fem, og har blant annet svært lav egenandel både på medisin og behandling, med tusen kroner som øvre grense. Dekning for behandling for medisin og behandling er på kr 30.000 per år.

– DNB har gode dekninger, middels bra pris, og godt på egenandel. Det eneste de har i minus som gjør at de ikke får sekser, er at de krever at du skal ha totalkundeforhold, sier Pettersen til «TV 2 hjelper deg».

Les også: Her kjøpte KrF t-skjorter til valgkampen

Agria og Gjensidige

Agria Dyreforsikring legger seg midt på treet med terningkast fire i testen, til tross for at de er største aktør innen dyreforsikring i Norge.

– De har blant testens dyreste minimumsbeløp på egenandel veterinær/behandling: 1800 kroner pluss 15 prosent av skadetilfellet. Både små og store skader blir dyre. I tillegg dekker de bare 3000 kroner i medisiner, og det er ingen andre punkter de skiller seg spesielt positivt ut på, sier Pettersen.

Gjensidige tar testens andreplass, blant annet fordi dekningen ikke synker med hundens alder, samt at forsikringen dekker ting som allergi, kiropraktikk, fysioterapi og akupunktur. Forsikringen er også tusen kroner billigere enn DNB sin, men egenandelen på medisin og behandling er hele 25 prosent.

– Den høye egenandelen trekker ned. Får du store veterinærregninger blir egenandelen betydelig, men med mindre summer kommer en billig ut av det.

Forsikring av katt

Norsk familieøkonomi har også undersøkt priser og vilkår på forsikring av katt. I undersøkelsen er det brukt en huskatt på to år, med salgsverdi null.

– Vi har målt dekning og pris på en ordinær huskatt hvor det ikke stilles krav til rase, oppdrett og andre særskilte kriterier, sier Reid. K Pettersen i Norsk Familieøkonomi .

Også her er det blant annet lagt vekt på hvor god dekning forsikringsselskapet gir på veterinær/behandling og medisiner, samt hvor store egenandeler man må betale.

Les også: Johnny (41) har vært utestengt fra Posten i ti år

DNB best igjen

– DNB er hakket bedre enn de nest beste som har fått terningkast 4. På de viktigste dekningene, som veterinær, egenandel og medisin, er DNB på topp, men også her stiller de krav om at man er totalkunde, noe som trekker ned. DNB forsikrer dessuten bare katten inntil den fyller åtte år.

IF og Storebrand havner nederst

Dårligst ut i testen av forsikring til katt kommer IF og Storebrand. IF scorer lavt fordi de har høy årlig pris på anbefalt dekning (kroner 2000,-), og lav dekning på veterinær/ behandling (kroner 5000,-). I tillegg dekkes ikke utgifter til medisiner.

Storebrand har langt bedre dekning på veterinær/behandling (kroner 20.000), men heller ikke her dekkes medisiner. I tillegg er forsikringen begrenset i varighet, og egenandelene stiger fra det året katten fyller syv år.

NB! Når du skal velge forsikring til din katt, vær oppmerksom på at du får rett forsikring i forhold til den katten du har. Jo dyrere katt med stamtavle og rase, jo dyrere og mer spesiell blir din forsikring.

Her kan du laste ned hele oversikten (fungerer ikke i Firefox.)