Martin Andresen (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)
Martin Andresen (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)

Nå skal Martin Andresen vitne i overgangssaken

Mannen som hentet Veigar Pall Gunnarsson inntar vitneboksen i tidenes mest omfattende norske fotballrettssak.

Følg rettssaken dag for dag i vårt livesenter (fra 09.00)

Sandvika (TV 2): Tidligere landslagsspiller og Vålerenga-manager Andresen skal i vitneboksen fra kl. 0900 når den pågående rettssaken i Asker og Bærum tingrett fortsetter med sentrale vitneavhør tirsdag.

Ingebrigt Steen Jensen og Håvard Steinar Lunde, tidligere Vålerenga-spiller og leder for sportslig utvalg, skal også vitne. Det samme skal Stabæks Jarl Øverby.

Martin Andresen (36) var manager da Vålerenga sommeren 2011 bestemte seg for å hente Tippeliga-profilen Veigar Pall Gunnarsson på treårskontrakt fra Stabæk. Før kjøpet lå klubben med gullambisjoner på 11. plass på tabellen, 14 poeng bak Molde - og med store behov for å hente en klassespiss med målgaranti før overgangsvinduet stengte.

Med Gunnarsson på laget tok Stabæk 26 poeng på 16 kamper første halvdel av 2011-sesongen. Islendingen sto selv for ni mål og fem assist, og ble kåret til rundens profil etter to mål i 4-1-seieren over Start i avskjedskampen. Etter salget av spissen tok bæringene halvparten så mange poeng ut resten av sesongen – 13 – og vant kun én av sine ti siste kamper.

Andresen selv var også strålende fornøyd da Gunnarsson skrev under for klubben.

– Jeg har store forventninger til Veigar. Vi har skrevet treårskontrakt med ham, og regner med at han har tre gode år foran seg. Det er bare å se på “recorden” hans med 75 mål på 142 kamper, og nesten like mange assists. Han er en veldig tellende spiller som passer bra inn i Vålerenga, sa Andresen da overgangen ble bekreftet i august.

Også sportsdirektør Truls Haakonsen hyllet islendingen da han ankom Valle.

– Vi er veldig godt fornøyde. Veigar er etter vår oppfatning en av Norges desidert beste offensive spillere, sa Truls Haakonsen til VG da overgangen var klar.

I retten hevdet Haakonsen likevel at spilleren knapt var verdt noe som helst da han skiftet beite innad i Norge. Tirsdag får vi Andresens egen forklaring i saken.

Ifølge Stabæks sportslige leder Inge André Olsens forklaring var det blant annet han som først brakte opsjonsavtalen med Herman Stengel på banen. Interessen fra Vålerenga skal ha blitt tent da partene møttes på Tjuvholmen for øl, vin og mat 13. juli.

– 18. juli ringer Martin (Andresen) og sier at han vil ha et møte. Martin er som vanlig for sein. Etter litt snakk, sier Vålerenga at de vil ha Gunnarsson og Hedenstad. Fra kvelden før vet jeg at Hedenstad er uaktuell, noe jeg sier til VIF. Jeg tilbyr dem Pontus Farnerud, Jon Knudsen, samt flere andre spillere. Det er ikke interesse. Da sier Martin at de vil kjøpe Herman Stengel, sa Olsen i retten mandag.

Risikerer fengsel
Vel to år etter at TV 2 først brakte nyheten om overgangssaken er fire fotballedere – tre fra Stabæk og én fra Vålerenga – alle tiltalt for grovt bedrageri.

Politiet mener Stabæk solgte Veigar Pall Gunnarsson lavt (1 million kroner) for å unngå å måtte betale penger til franske Nancy, som skulle ha 50 prosent av en salgssum for Gunnarsson. I stedet inngikk Stabæk og Vålerenga en opsjon verdt fire millioner for den da 15 år gamle Herman Stengel.