Prisen var avtalt og det gjensto bare å hente bilen   så fikk selgeren et bedre bud og gikk bort fra avtalen. Da har du som bilkjøper i praksis lite å stille opp med.
Prisen var avtalt og det gjensto bare å hente bilen så fikk selgeren et bedre bud og gikk bort fra avtalen. Da har du som bilkjøper i praksis lite å stille opp med.

Plutselig forlanger selgeren mer for bilen sin

Den gjensto bare å hente bilen - men så kom det en e-post fra selgeren.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, jeg har kommet opp i en ganske kjedelig historie som jeg håper du kan vurdere og si hva du mener om.

Det har jeg slik at vi kom over det som har vært drømmebilen ganske lenge, en BMW X3, i forrige uke. Vi snakker godt brukt bil, men det er det vi har råd til nå. Kilometerstanden er ganske høy, men den har mye utstyr og ser veldig fin ut i annonsen. Jeg syntes også prisen var fin, så etter noen mailer og en prat på telefonen ble jeg enig med selgeren som gikk med på å slå av 5.000 kroner.

Avtalen var at jeg skulle reise og hente den i morgen, men i går kveld fikk jeg en mail fra selgeren der han sa at det hadde kommet en annen som ville kjøpe bilen til den prisen han hadde annonsert den til og at han derfor ikke vil selge til den prisen vi har avtalt likevel. Jeg ble først litt paff og visste ikke hva jeg skulle svare, jeg synes det virker veldig useriøst. Kan man bare gå fra avtaler på den måten, eller bør jeg gå videre med dette på noen måter? Hilsen Tor Einar.

Benny svarer:

Hei Tor Einar. Uffda, dette hørtes ikke særlig hyggelig ut. Det er vel neppe noen trøst, men du er nok ikke den første som opplever noe slikt - og langt fra den siste heller.

Å kjøpe eller selge bil har mange aspekter ved seg. Ikke minst det at man må forholde seg til folk som kanskje ikke alltid er like seriøse. Det ser ut som du har kommet ut for en av dem her.

Rent formelt høres det ut som dere hadde en klar avtale. Slik sett kan du i prinsippet kreve å få kjøpe bilen til den avtalte prisen, men hvis selger setter seg på bakbeina, tror jeg ikke du kommer noen vei uansett.

Da må du eventuelt gå til sak - noe som vil koste deg, både av tid og penger. Jeg ville tenkt meg om veldig, veldig godt om før jeg eventuelt gjorde det i et tilfelle som dette.

Det beste er nok å appellere til selgerens eventuelle dårlige samvittighet. Forklare at du synes det er veldig useriøst å gå fra en klar avtale på denne måten og at du dermed forventer at han ombestemmer seg - og lar deg kjøpe bilen til avtalt pris.

LES OGSÅ: Dette må være Norges ærligste bilselger

Mest mulig skriftlig

Hvis det ikke fører fram, tror jeg at jeg ville glemt hele bilen så fort som mulig og heller begynt å lete etter en annen. Det er lett å bli litt blind når man har falt for en bil - og tenke at noe sånt neppe kommer til å dukke opp igjen. Heldigvis gjør det jo ofte det.

Mitt generelle råd ved kjøp og salg av bil er å ha så mye som mulig skriftlig. Det gjelder naturligvis kontrakten - men også kommunikasjonen underveis. Hvis ikke blir det veldig fort ord og ord - og da kommer man gjerne ikke så langt.

Og så er det smart å tenke litt worst case noen ganger. Det gjelder både selve bilen - men også den man kjøper av eller selger til. Man kan ikke forsikre seg helt mot useriøse folk (slik du har erfart her) - men man kan i alle fall gjøre så mye som mulig!

Lykke til videre, enten det blir denne bilen eller en annen.

Beste bruktbilkjøp? Sjekk kalenderen!

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: