Marius Troy gjør bloggsuksess i utlandet med bloggen Ben Trovato Blog.
Marius Troy gjør bloggsuksess i utlandet med bloggen Ben Trovato Blog.

Norsk mannlig moteblogger med suksess i USA

Da norske Marius Troy startet bloggen Ben Trovato visste han ikke at han kom til å ende i LA og NY, bli vekket av Dolce fra Dolce & Gabbana midt på natten eller lese om hans egen blogg i Vogue.

Av Astrid Dyson


Marius Troy pendler mellom Los Angeles og New York, bloggen «bentrova.to» startet han opp som et resultat av at han brukte opp alle pengene sine på motemagasiner mens han studerte på Kunsthøgskolen i Oslo. Bloggeren fra Fredrikstad ville skape en plattform for nyetablerte motefotografer, og det klarte han. Norges ukjente, men svært populære mannlige moteblogger, kommer ikke til å flytte tilbake til Fredrikstad med det første.

– Jeg er fra Fredrikstad! Nå deler jeg tiden min mellom Los Angeles og New York City, og der havnet jeg fordi jeg fulgte en drøm, men først og fremst kjærligheten. Jeg ble sammen med en amerikansk kvinne, så det var ganske så naturlig for oss å slå oss ned et eller annet sted hvor hun kunne være nær sitt hjemsted, og hvor jeg enkelt kunne utvikle Ben Trovato videre. Nå er det slutt mellom oss, og jeg har blitt boende, sier han.

Han startet bloggen Ben Trovato i juli 2009. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Marius Troy oppfordrer norske, nye motefotografer til å ta kontakt med han om de ønsker å bli publisert på bloggen hans.
Marius Troy oppfordrer norske, nye motefotografer til å ta kontakt med han om de ønsker å bli publisert på bloggen hans.

Ben Trovato betyr ”godt funnet” på italiensk, og spiller på det at bloggen er basert på å gjøre en jobb for å finne de største talentene i motefoto og -film verden rundt.

– Jeg startet Ben Trovato som et svar på all oppmerksomheten etablerte motefotografer får i blogger verden om. Jeg ville skape en scene for de talentene som ikke skyter for Vogue, Harper's Bazaar eller Elle, men som kan komme til å gjøre det i morgen. Nå er målet å få Ben Trovato Magazine opp og gå!

Få norske motefotografer

Fredrikstad-gutten Marius Troy anser ikke Ben Trovato som en blogg, men som et digitalt magasin.

– Vi produserer og publiserer mer enn tjue moteserier og filmer hver måned, verden rundt. Alt innhold er skutt av eller for oss. Da jeg studerte, Art Director ved Master i Design og Visuell Kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo, hadde jeg en tendens til å bruke altfor mye penger på motemagasiner. Ikke hovedsakelig pga. mote, men all den fantastiske fonografien som fantes i bladene. Hyllene fyltes opp, og pengene begynte å renne ut, så jeg bestemte meg for å starte en liten blogg for å holde styr på den visuelle inspirasjonen. Interessen for bloggen vokste fort, selv var den ment som et personlig sted for mine egne inspirasjonskilder. Månedene gikk og jeg så at nesten alt av hva jeg postet på bloggen var motefoto, og ikke bare det, det hadde vokst en hobby i meg som besto av å lete fram fotografer folk flest aldri hadde hørt om. Så noen måneder senere startet jeg Ben Trovato blogg som bare postet motefotografi og film av ukjente talenter verden rundt. Er du fotograf og tar motefoto, ta gjerne kontakt med meg. Fordi vi ikke er så kjent i Norge, er det få norske motefotografer på bloggen vår, sier Troy oppfordrende.

Ukjent i Norge

Bloggeren vet at det ikke er mange mannlige motebloggere i forhold til kvinnelige. Han har ikke jobbet med å spre bloggen sin i hjemlandet sitt.

– Det er vel kanskje fordi jeg aldri har hatt en sterk tilknytning til Norge annet enn at jeg er norsk. Vi har et italiensk navn, holder til i USA, og er kjent verden om, men vi lager aldri noe styr av at Ben Trovato kommer fra Norge. Dessuten er ikke miljøet så stort i Norge at det har vært så aktuelt for oss å konsentrere oss om oppmerksomhet der.

Norske fotografer har fått plass på moteplattformen The Ben Trovato Blog, men Marius ønsker seg flere norske bidrag.

– Selvsagt. Norge har et lite, men oppadstormende miljø hva angår motefoto. Norske fotografer som har jobbet med Ben Trovato inkluderer Solveig Selj, Ole Marius Fossen, Marteline Nystad, Petter Karlstrøm og mange flere. Det er alltid gøy når vi settes i kontakt med norske fotografer da de nesten aldri er klar over vår tilknytning til Norge.

Supernettverk

– Jeg flyttet nettopp inn i et nytt hus her i LA, etter noen hektiske måneder i New York og mye reise første halvdel av året. Ettersom jeg har jobbet tett med så mange kreative mennesker verden om i noen år nå, er nettverket mitt ganske bredt. Spesielt i så kreative og ikke minst store byer som LA og NYC, sier han.

– Jeg savner venner og familie, men har vært igjennom altfor mange kalde og mørke vintere til å savne Norge så mye, men kommer alltid til å være veldig stolt av å være norsk. Akkurat nå kan jeg ikke forestille meg å noen gang bo i Norge permanent igjen.

Bloggernes våte drøm

Det er mange bloggere som har en drøm om å få oppmerksomhet utenfor Norges grenser. Han har flere tips til norske bloggere, men planen hans var ikke å bli en stor blogger, mer å være en plattform for fotografer.

– Man må være villig til ta noen risikoer. Noen ønsker seg trygghet og stabilitet, mens bare tanken på det gjør meg rastløs. Jeg hadde en drøm om å bygge Ben Trovato til noe jeg kan leve av, og en publikasjon respektert over hele verden. For å komme dit var jeg villig til å ofre nesten alt. Jeg sa opp en perfekt stilling i Norges beste digitalbyrå Apt/ Try, og dro til USA. Jobbet dag og natt, uten mye søvn eller fritid. Det er fortsatt mye arbeid, og det er ikke alltid like enkelt å sitte hjemme og jobbe mens andre er på stranda eller ute og fester. Men det hjelper litt at når jeg først kommer meg ut i sola, så er det gjerne i LA.

Bildet er hentet fra Ben Trovatos Instagram-profil. Fotograf Lachlan Bailey.