TYDELIG FEIL: Målfotoet viser at 10 Mamaloca vinner lengst vekke fra kamera, men 2 Simbad dømmes allikevel først i mål. (Foto: Målfoto Rikstoto)
TYDELIG FEIL: Målfotoet viser at 10 Mamaloca vinner lengst vekke fra kamera, men 2 Simbad dømmes allikevel først i mål. (Foto: Målfoto Rikstoto)

Spilleskandale på Øvrevoll: – Jeg er rett og slett rystet

Feil vinner ble kåret av måldommeren og rekkefølgen i spillet kan ikke endres.

Søndagens galopp på Øvrevoll skulle være norsk galopps store dag, men ble i stedet overskygget av en vaskeekte skandale.

I V64-4/V4-2 var det så å si dødt løp mellom nummer 10 Mamaloca og nummer 2 Simbad, og selv om det kunne se ut som om Mamaloca var vinneren ble Simbad utropt som vinner.

Dermed reagerte flere spillere, og kontaktet Trav og Galopp-nytt (TGN) for å klage på en avgjørelse som de mente var feil.

Kjenner du til noen som har tapt på skandalen? Send e-post til tips@tv2.no!

– Når oddsen er offisiell, er vinneren kåret
Målfotoet viser også at avgjørelsen som ble tatt av måldommeren var feilaktig.

RYSTET: Direktør i Rikstoto Harald Dørum er rystet over feilen på Øvrevoll søndag. Dette bildet er fra 2001, da Dørum var adm.dir. i Norsk Jockeyklubb. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
RYSTET: Direktør i Rikstoto Harald Dørum er rystet over feilen på Øvrevoll søndag. Dette bildet er fra 2001, da Dørum var adm.dir. i Norsk Jockeyklubb. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

– Det er helt utilgivelig, og at det skader omdømmet vårt er det ingen tvil om. Jeg er kort og godt rystet over det som har skjedd på Øvrevoll i dag, sier direktør i Norsk Rikstoto Harald Dørum til tv2.no.

Det var Trav og Galopp-nytt som først omtalte saken søndag, der Øvrevoll-sjef Hans Petter Eriksen uttalte seg.

– Vi har sett på et nytt bilde av løpet, der vi har lyst opp fotoet, det skulle ha vært Mamaloca som vant, sa Øvrevoll-sjefen til tgn.no.

Problemet er ikke bare at dommeren har utropt feil vinner, men at spillerne som hadde tippet på den riktige vinneren ikke kan få noen erstatning.

– Når oddsen er offisiell, er vinneren kåret. Vi kan endre rekkfølgen i etterkant, men ikke gjøre noe med spillet. Så vidt jeg vet har dette aldri skjedd før på Øvrevoll. Uansett er det en sak som må diskuteres med Norsk Rikstoto, uttalte Eriksen.

Det er helt utilgivelig, og at det skader omdømmet vårt er det ingen tvil om. Jeg er kort og godt rystet. - Harald Dørum, direktør i Rikstoto

– Dette skader vårt omdømme
Overfor tv2.no utdyper Norsk Rikstoto dette.

– De sportslige resultatene er reversible, men det er ikke spillet. De resultatene er irreversible. Som et resultat betyr det at spillet blir stående selv om spillet endrer seg. Sånn er systemet dessverre. Dette har veldig mye med tilliten til spillerne å gjøre, og i så måte er det særdeles kjedelig. Men vi skal ha litt for oss hvilke roller vi har i forhold til spilleselskapene. Det er sporten som er premissgiver for spilleselskapet, og vi forholder oss til de resultatene og den dømmingen som skjer på banen. Det er det vi får inn i våre spillsystemer. Det blir helt umulig å endre på dette. Det er fastsatt av et regelverk, sier Dørum til tv2.no.

Også i et av de andre løpene søndag ble det gjort feil, da en hest som ble nummer ni i mål ble dømt i mål som nummer to.

– Har noe slikt som dette skjedd tidligere?

– Nei. Ikke i nærheten av denne divisjonen her. Og så skjer det altså to ganger på en dag, sier Dørum.

Nå mener sjefen for Rikstoto at det bør stilles strengere krav i sporten.

– Hva som skjer i fremtiden vet ikke jeg. Men dette skader i første rekke vårt omdømme overfor spillerne, og det liker jeg særdeles dårlig. Det vi må gjøre er å sette krav til banene og sporten. Vi har et klart skille mellom sport og spill her i landet. Sporten må gjøre noen grep, slik at vi kan forebygge disse tingene, avslutter Dørum.

Administrerende direktør Hans Petter Eriksen  under Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane. Dette bildet er fra 2008. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Administrerende direktør Hans Petter Eriksen under Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane. Dette bildet er fra 2008. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

PS! TGN skriver på sine hjemmesider følgende: «Konsekvensene av feilen kan dreie seg om millioner, det var over fire millioner kroner omsatt i V64-spillet og ingen fikk seks rette. Det betyr at en spiller teoretisk sett kan ha blitt snytt for "kassa".»

Kjenner du til noen som har tapt på skandalen? Send e-post til tips@tv2.no!