vlcsnap 2013 08 23 13h08m08s190
vlcsnap 2013 08 23 13h08m08s190

Byttet ut skuespillerkarrieren i Norge med skrivepult i USA

Norske Elisabeth Ekornes er neste kvinne ut i «Drømmen om Hollywood».

Av Ine Therese Back Iversen

Norske Elisabeth Ekornes sto på alle de store norske teaterscenene i Norge sammen med blant andre skuespillere som Rolv Wesenlund og Aud Schønemann.

Etter bare én audition hjemme i Norge, gikk karrieren i taket og Elisabeth hadde fått hovedrollen i flere store musikaler som ble spilt hjemme i Norge. Hun hadde en lysende karriere som sanger og skuespiller fremfor seg, men en dag ble planene forandret.

Elisabeth fremførte Grieg for amerikanske hedersgjester i Norge, og ble deretter sendt til USA for å opptre.

– Jeg sang på en forestilling for Nordmannsforbundet. Alle de forskjellige losjene i Amerika var hedersgjester. Der sang jeg i bunad. En av dem som hadde ansvaret for det hele likte stemmen min, og slik ble jeg invitert til å synge i USA, forteller hun.

Og det var alt som skulle til for at Elisabeth ble i USA.

– Da jeg kom på flyplassen i Los Angeles hørte jeg alle de forskjellige språkene. Jeg synes det var så befriende og komme dit hvor det var så mye forskjellig kultur. Jeg følte, her er jeg hjemme, sier Ekornes i videoen du kan se øverst.

Firkantet Norge

– Jeg følte at det var litt firkantet i Norge. Jeg fikk ikke gitt uttrykk for den jeg var. Når du kommer hit så er det så stort her, så man drukner litt i mengden, og jeg synes det var veldig deilig. Å drukne litt i mengden.

Etter å ha vært sangerinne i USA i flere år og opptrådt på alt fra teaterscener til sjømannskirken iført bunad og lært amerikanerne norsk musikk, ble Elisabeth mer og mer opptatt å være bak i kulissene.

Hun startet å studere og tok kurs i skriving, noe som førte til flere dikt som ble publisert i amerikanske bøker.

– Jeg sendte inn forskjellige dikt og fikk publisert to forskjellige dikt i to forskjellige samlebøker her i USA. Så fikk jeg pris for begge to faktisk, forteller hun.

– Senere tok jeg kurs i låtskriving. Amerika er så spennende sånn sett, men nå er jo dette kommet til Norge også. Det hadde vi ikke da jeg var ung. Men dette førte til at jeg skrev musikk til diktene mine.

Men fremdeles holdt Elisabeth Norge godt til hjertet og hennes kjærlighet for norske eventyr og tegneserier førte til at hun begynte å skrive barnebøker.

Aksepterer ikke Norske eventyr

Overgangen fra det norske til det amerikanske publikummet var allikevel ikke bare enkelt for de norske eventyrene falt ikke godt i amerikansk jord.

– Det er fordi her i Amerika har de helt andre regler. Hjemme har vi alt dette med troll og skumle skapninger, men det, psykologisk sett er ikke det korrekt i Amerika. Det blir sett ned på. Her er det slik at enten skal man lære noe, eller så skal det bare være søtt og pent, sier hun.

Elisabeth sitter nå på flere barnebøker, både på norsk og engelsk som skal publiseres, og drømmene videre ser hun klart for seg.

– Den største drømmen jeg har er å få ut bøkene mine og at folk liker dem. At de setter pris på det jeg gjør og at de tar det til hjertet sitt.

Ingenting er som norsk natur

Selv etter over 20 år i USA kommer hjemlengselen i ny og ne og Ekornes vet godt hva hun savner mest med hjemlandet.

– Jeg synes Norge er et fantastisk land. Jeg pleide å dra en uke hver sommer og en uke hver jul og jeg elsker den norske naturen. Jeg kan gå timevis i norsk natur. Det er ingenting som kan sammenlignes med det, sier Elisabeth.

Hun er ikke sikker på om hun hadde tatt det samme valget å flytte fra Norge om hun bodde der i dag.

– Vi har så mange flere muligheter i Norge nå. Hadde jeg vært ung i dag hadde jeg kanskje aldri flyttet til USA. Men nå har jeg jo liksom grodd litt fast her.

For andre kreative sjeler der ute har Ekornes noen råd å ta med seg.

– Ta kurs, lær så mye som mulig. Ikke vær redd for å utlevere deg og det som skjer det skjer og det som ikke skjer det er ikke meningen at skal skje heller, ler hun.