we (Foto: DAN STEINBERG, © DS RJK**NY**)
we (Foto: DAN STEINBERG, © DS RJK**NY**)

«Prison Break»-stjerne: – Jeg er homofil

Kommer ut av skapet i protest.

Av: Ingrid Marie Treborg

Wentworth Miller (41) ble verdensberømt med rollen som Michael Schofield i TV-serien «Prison Break» i 2005.

Ryktene begynte å gå om at Miller er homofil, uten at dette gjorde jentenes beundring nevneverdig mindre. Selv fnøs han om ryktene, og nektet for at han er annet enn heterofil.

Men – for å protestere mot den nye russiske homoloven, valgte Miller onsdag å komme ut av skapet ved å boikotte den internasjonale filmfestivalen i St. Petersburg.

– Jeg har tidligere hatt gleden av å besøke Russland, og jeg har russiske aner, så jeg skulle gjerne takket ja til invitasjonen. Men som en homofil mann, må jeg avslå, skriver Miller i et brev som er lagt ut på nettstedet til den amerikanske organisasjonen GLAAD (The Gay & Lesbian Alliance Against Defamation, journ.anm.).

Han fortsetter:

– Jeg er dypt bekymret over den nåværende holdningen og behandlingen av homofile menn og kvinner fra russiske myndigheter. Situasjonen er langt fra akseptabel, og jeg vil ikke delta i et arrangement holdt av et land hvor folk som meg selv, systematisk blir nektet grunnleggende rettigheter til å leve og elske helt åpent.

Forbudt å snakke om homoseksualitet

I

www
www
juni godkjente president Vladimir Putin en lov som forbyr «propaganda om utradisjonelle seksuelle relasjoner overfor mindreårige».

Dette vil i praktis si at det nå er forbudt å snakke om homoseksualitet i landet, samt at det er straffbart å vise sin seksualitet offentlig.

Loven har skapt store internasjonale protester. For knappe to uker siden ble fotgjengerfeltet foran den russiske ambassaden i Stockholm malt i regnbuens farger.

Natt til onsdag sto fotgjengerfeltet foran den russiske ambassaden i Oslo for tur.

Forbipasserende ble dermed vitne til at de hvite stripene på tvers over gaten nå ligner mistenkelig på et homoflagg.

– Vi kan anta at dette er en protest, men det er bare gjetning, sa pressesekretær ved den russiske ambassaden i Oslo Petr Svirin til TV2.no.

Sterke reaksjoner

Mandag i forrige uke meldte det russiske innenriksministeriet at loven vil bli håndhevet under Sotsji-OL i 2014.

Loven sier at den eller de som står for homofil propaganda i Russland, skal bøtelegges. Den gjelder også for turister og besøkende.

STILLE HOMO-PROTEST I SVERIGE: For knappe to uker siden så fotgjengerovergangen utenfor den russiske ambassaden i Stockholm plutselig slik ut.
STILLE HOMO-PROTEST I SVERIGE: For knappe to uker siden så fotgjengerovergangen utenfor den russiske ambassaden i Stockholm plutselig slik ut.