Aksel Hennie og Wes Bentley i Erik Skjoldbjærgs thriller som kommer denne høsten, 30. august.
Aksel Hennie og Wes Bentley i Erik Skjoldbjærgs thriller som kommer denne høsten, 30. august.

En ny norsk kinofilm hver måned frem mot jul!

Her får du en oversikt over de norske kinopremierene denne høsten.

Av Astrid Dyson

Denne høsten kan du vente deg alt fra blodig julefilm, detektiv med downs syndrom, søskenkjærlighet og eldgamle damer som spiller volleyball.

Og det beste av alt – det blir en ny norsk premierefilm hver måned.

Med fem regidebutanter og 13 kinofilmer står norsk film sterkere enn noen gang.

Nina Refseth, direktør i Norsk Filminstitutt, er stolt av den positive utviklingen i norsk film.

Bedre selvtillit

– Det har blitt høyere standard i Norge og flere filmregissører enn før. I løpet av de siste 10 årene har vi blitt proffere, mye takket være filmskolen. Flere har fått bedre selvtillit og da tør man mer, sier Nina Refseth.

Denne høsten ser vi to tydelige eksempler på regissører som utfordrer seg selv.

Iram Haq hadde 16. august premiere på sin første spillefilm, «Jeg er din», som handler om ensomhet, lengsel etter kjærlighet og dårlige relasjoner. I filmen fortalte hun mye fra sitt eget liv.

– Jeg har vært mye ensom. Jeg har vært alenemor selv og jeg har tidligere vært i destruktive relasjoner. Mens jeg har arbeidet med filmen har jeg også arbeidet med min egen fortid, sa Iram Haq til TV2.no like før premieren.

Den sterke filmen ble oppdaget av filmfestivalen i Toronto og skal vises der i september.

LES MER: – Jeg vil vise hvordan det er å være en ensom kvinne

Stor konkurranse

Også regissør Erik Skjoldbjærg måtte utfordre seg selv da han lagde dykkerthrilleren «Pionér» som handler om dramaet rundt de første dykkerne i Nordsjøen på 70-tallet.

– Jeg har vannskrekk. Det mest krevende var å filme under vann. Det var mørkt og kaldt, og det tok mye tid å planlegge, sa Skjoldbjærg til TV 2 like før førpremieren av filmen.

LES OGSÅ: – Jeg hadde stor skrekk for å dykke under vann

Nina Refseth mener det er bra at mange konkurrerer i den norske filmbransjen – da blir det et høyere nivå.

Likevel er det en sjanger hun mener mangler.

– Jeg savner sterke, sosialkritiske filmer. I Sverige er de flinke på det. I Norge vi har gode dokumentarer, men ikke mange sosialkritiske spillefilmer. Det ønsker jeg meg mer av, sier Refseth.


Stolt filmdirektør Nina Refseth (Foto: Åserud, Lise, © LISE
  PEK)
Stolt filmdirektør Nina Refseth (Foto: Åserud, Lise, © LISE PEK)

Vanskelig å velge favoritter

– Det er veldig vanskelig å si hvilke av filmene jeg liker best i høst, også fordi jeg ikke har sett alle. Men jeg gleder meg masse til «Optimistene», og «Detektiv Downs» er en annerledes og morsom film. Og ikke minst er jeg begeistret for «Pionér». Nei, det er for vanskelig, ler Refseth.

Hun legger til at det er kommer en god film for «halvstore barn» denne høsten. «Gåten Ragnarok» er en unik norsk eventyrfilm som har premiere 4. oktober, og det finnes ikke så mange av den type norske filmer for ungdom, mener direktøren.

Filmer for alle stemninger

Denne høsten kommer det filmer til alle sinnsstemninger. Om du vil bli glad kan du se «Optimisten», om du vil bli en smule deprimert kan du se «Kyss meg for faen i helvete» eller «Jeg er din». Om du er ute etter real action, kan du se «Pionér». Om du er ute etter god, gammeldags eventyrspenning, kan du se «Gåten Ragnarok».

– Om du vil bli deppa eller oppløftet denne høsten, så kan du velge mellom «Kyss meg for faen i helvete» og sjarmbomben «Optimisten», sier Refseth.

Høsten har også noe å by på for de yngste, med barne- og ungdomsfilmer som «De tøffeste gutta», «Hokus pokus Albert Åberg» og «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa».

HER ER FILMENE SOM KOMMER DENNE HØSTEN:

Pionér - premiere 30. august

Kort om filmen: Filmen er en dykkerthriller fra 70-tallets Nordsjøen-dramatikk. Store forekomster av olje og gass finnes på norsk sokkel, og myndighetene ber om at det må føres til land via en rørledning på 500 meters dyp. Yrkesdykkeren Petter (Aksel Hennie) er besatt av å være den første på bunnen, men skal snart erfare at sterke krefter er i sving, både over og under vann.

Filmen ble vist på åpningen av årets Amandafestival i Haugesund, og har fått god kritikk.

LES OGSÅ: – Jeg hadde stor skrekk for å dykke under vann

VANSKELIGE UNDERVANNSSCENER: Her dykker to av skuespillerne
  ned i havdypet i den norske thrilleren «Pionér». Scenene var vanskelige
  å filme, sier regissør Erik Skjoldbjærg (innfeldt). (Foto: Håkon Mosvold
  Larsen / NTB scanpix og Filmweb)
VANSKELIGE UNDERVANNSSCENER: Her dykker to av skuespillerne ned i havdypet i den norske thrilleren «Pionér». Scenene var vanskelige å filme, sier regissør Erik Skjoldbjærg (innfeldt). (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix og Filmweb)

De tøffeste gutta - premiere 6. september

Kort om filmen: Modulf blir mobbet på skolen av de tøffeste gutta - hver eneste dag. Og det synes han faktisk er greit, for da redder han de andre barna. Når Lise flytter inn i nabohuset blir det derimot andre boller. Hun synes Modulf er litt teit, og vil tøffe han opp - til å bli en superhelt.

Modulf spilles av Sondre Blakstad Henriksen.
Modulf spilles av Sondre Blakstad Henriksen.

Hokus pokus Albert Åberg - premiere 13. september

Kort om filmen: Albert mener bestemt at han er stor nok til å få en hund nå som han har begynt på skolen og snart fyller syv år. Pappa er derimot uenig, og synes Albert fortsatt er alt for liten. Albert synes at det er vanskelig og leit, heldigvis har han fantasivennen sin Skybert.

Albert Åberg, Singo og Trollmannen i HOKUS POKUS ALBERT ÅBERG.
Albert Åberg, Singo og Trollmannen i HOKUS POKUS ALBERT ÅBERG.

Optimistene - premiere 27. september

Kort om filmen: Et lag bestående av damer i sin beste alder, som har trent sammen i 40 år. Akkurat hva de trener mot vet nok ingen, men en dag bestemmer de seg for at det er på tide å faktisk lære seg reglene i volleyball og spille en ordentlig kamp. Motstanderne blir et herrelag fra Sverige, i samme aldersklasse. Les intervjuet med hovedrolleinnehaverne her!

Et volleyball-team du aldri har sett maken til.
Et volleyball-team du aldri har sett maken til.

Gåten Ragnarok - premiere 4. oktober

Kort om filmen: Arkeolog Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen) klarer ikke å legge fra seg tanken om at mysteriene rundt Osebergskipet kan være større enn vi tror. Med runene «mennesket vet lite», og et skattekart i hånda legger han, kollegaen (Nicolai Cleve Broch) og barna ut på en ekspedisjon de aldri trodde de ville oppleve maken til.

Nicolai Cleve Broch og Pål Sverre Hagen i høstens storfilm.
Nicolai Cleve Broch og Pål Sverre Hagen i høstens storfilm.

Tusen ganger god natt - premiere 18. oktober

Kort om filmen: En av verdens fremste krigsfotografer Rebecca følger en kvinnelig selvmordsbomber i Kabul. Fotografen (Juliette Binoche) tar store sjanser, og blir alvorlig skadet. Vel hjemme hos familien orker ikke hennes nærmeste lenger å leve i usikkerheten om hva som vil skje med henne når hun er på arbeid.

Rebecca (Juliette Binoche) i Kenya.
Rebecca (Juliette Binoche) i Kenya.

Detektiv Downs - premiere 25. oktober

Kort om filmen: Det er jammen ikke lett å få oppdrag når man har sitt eget detektivbyrå, for Robert Bugerud er også landets eneste privatetterforsker med downs syndrom. En dag dukker en mystisk kvinne opp med en forsvinningssak - og Robert får endelig et oppdrag.

Svein Andre Hofsø som Robert Bogerud i Detektiv Downs.
Svein Andre Hofsø som Robert Bogerud i Detektiv Downs.

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa - premiere 8. november

Kort om filmen: Solan, Ludvig og Reodor er tilbake. Det nærmer seg jul, og det er lovet snø i bygda. Når Ludvig ønsker seg det samme, setter oppfinner Reodor Felgen i gang med å bygge verdens kraftigste snømaskin! Hvordan det går, får vi se når det nærmer seg jul.

Det nærmer seg jul, og Flåklypa Tidene-redaktør Frimand Pløsen
  har lovet bygda snø.
Det nærmer seg jul, og Flåklypa Tidene-redaktør Frimand Pløsen har lovet bygda snø.

Søsken til evig tid - premiere 8. november

Kort om filmen: Ta en pause fra smarttelefonen! Denne dokumentaren er varm og poetisk, den handler om det eldre søskenparet Magnar og Oddny fra Kleiva. Bli med inn i deres hverdag fra 8. november.

En fascinerende film om et enkelt liv i pakt med naturen.
En fascinerende film om et enkelt liv i pakt med naturen.

Kill Buljo 2 - premiere 20. desember

Kort om filmen: Humoren er like tørr, sies det. Nå er er han tilbake; Jompa Tormann har det med å overleve! Det har gått fem år siden han sist tok hevn, men noen har igjen gjort han urett. Nå reiser han retning Thailand, hvor alt er stort, kaotisk og blodig.