kengi
kengi

Sensurerte sprikende kenguru for Facebook

– Fryktelig, fryktelig pinlig for Australia.

Av: Ingrid Marie Treborg

Fredag oppdaterte Tourism Australia Facebook-siden sin med et bilde av kenguruen Big Baz, som ligger lett henslengt på plenen.

Big Baz' kjønnsorgan var sensurert.

«Slapper av en kveld i Featherdale Wildlife Park. *Sensurert for Facebook*», lød bildeteksten, med en klar henvisning til Facebooks strenge regler for hva slags bilder som er lov å laste opp.

Tusenvis av de fire millioner tilhengerne på Facebook-siden skjønte lite av sensuren. På få minutter kom det inn over 1600 rasende kommentarer, skriver Daily Mail.

Ikke alle syntes det var så festlig å se en kenguru med et pikserlert underliv, og skrev at det er idiotisk å sensurere kjønnsorganene til en kenguru. Andre stilte spørsmål ved seksualisering av dyr.

Flere hundre fjernet seg fra siden etter å ha kommentert at de syntes det var direkte pinlig at Australia presenterte seg selv på denne måten.

– Å sensurere kjønnsorganet til et dyr er noe av det dummeste jeg har sett. Bra jobba, Australia, skrev en mann på siden.

– Dette er fryktelig, fryktelig pinlig for Australia, skrev en annen.

Artikkelen fortsetter under bildet

keng
keng

– Vi bare tulla!

bigbaz
bigbaz
Bildet spres på Facebook, og har i skrivende stund hele 30.000 likes og 5000 delinger. Det hele gikk såpass langt at Tourism Australia i helga la ut følgende melding:

– Folkens, vi prøvde bare å være morsomme. Vi har som kjent en uhøytidelig tone her på Facebook, skrives det.

Mandag ble Facebook-siden oppdatert med albumet «Big Baz er tibake - usensurert».

– Big Baz var ikke fornøyd med å få sin beskjedenhet kompromittert før helga. Han er blitt tatt for å være litt kamerasky, og det er han ikke, skriver en representant for Tourism Australia på siden.

– Velkommen tilbake, Big Baz, i all din prakt, lød første kommentar.

I 2009 sladdet lokalavisa Glomdalen.no en hest, til stor fornøyelse for leserne. Det var en svart firkant over øynene, og bildeteksten var som følger: «Illustrasjonsfoto. (Hesten på bildet har ikke noe med saken å gjøre og er derfor sladdet.)».

Traveren var en gammel kjenning av leserne, og måtte derfor sladdes. I 2012 sladdet Dagbladet en hund etter eierens ønske.

Sensurerte brystkreftgruppe

Facebook er kjent for sine strenge krav til hva slags bilder de tillater på nettstedet.

I fjor ble det ramaskrik da P4s Lise Askvik, som har hatt brystkreft, sin Facebook-gruppe «Vi venter fanden meg ikke på ny pupp etter kreft» ble stengt av Facebook. Årsaken var at noen av gruppas tilhengere hadde lagt ut bilder av sine arr. Protestene førte til at Facebook beklaget og åpnet siden igjen.

– Det er fantastisk at Facebook lytter til grasrota. Vi fikk jo beskjed om at bildene våre var blitt slettet fordi noen syntes at de var støtende - men bildene er jo medisinske! De handler om arr, ikke pupp, sa Askvik til tv2.no.

Like etter ble en lang rekke bilder fjernet fra amerikanske brystkreftsider som «The SCAR Project» og «Stupid Dumb Breast Cancer». Etter tusenvis av protester, ryddet Facebook opp i retningslinjene sine, og tillater nå bilder av denne typen.

«Tillater Facebook masektomibilder? Ja. Vi er enige i at en brystfjerning er noe som forandrer hele livet, og at det å dele bilder kan rette fokus mot brystkreft, og vise støtte til menn og kvinner som har diagnosen, blir behandlet, eller lever med arr etter kreft. De fleste bildene av denne typen går overens med våre retningslinjer», skrev de.

De skrev at de ikke kommer til å tillate bilder av bare bryster, «spesielt hvis de ikke er operert». De skriver ingenting om kjønnsorganene til kenguruer.