TILTALT: Inge André Olsen trakk seg ut av Spiller AS i 2011. (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)
TILTALT: Inge André Olsen trakk seg ut av Spiller AS i 2011. (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)

Overgangssaken: Tiltalte Stabæk-ledere hadde eierinteresser i Stengel og Gunnarsson

De tre Stabæk-lederne som er tiltalt i overgangssaken eide deler av selskapet Spiller AS som hadde kjøpt rettighetene til Herman Stengel og Veigar Páll Gunnarsson.

LIVE: Følg overgangssaken direkte

I 2010 og 2011 kjøpte selskapet Spiller AS opp rettighetene for flere Stabæk-spillere. Blant disse var Herman Stengel og Veigar Páll Gunnarsson som er de to sentrale spillerne i overgangssaken.

Alle de tre tiltalte Stabæk-lederne, Inge André Olsen, Lars Holter Sørensen og et tidligere styremedlem i Stabæk, satt med eierposter i selskapet, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

Disse var også involvert i fremforhandlingene av avtalene som hadde en totalramme på 20 millioner kroner.

– Sikrer investorer inntekter
Stabæk var i en tøff økonomisk situasjon da spillerrettighetene ble solgt.

– Kjøpet av spillerrettighetene ble gjort for å sikre egenkapitalkravet. Samtidig kan investorene sikre seg inntekter ved videresalg, sier Inge André Olsens forsvarer Ole Petter Drevland til avisen.

På det tidspunktet Spiller AS tok over rettighetene var de verdsatt til 17 millioner kroner. Ifølge avtalen, som ble lagt frem i retten tirsdag, ble Stengel verdsatt til seks millioner kroner og Gunnarsson til en millioner kroner.

Differansen i pris mellom den etablerte Tippeliga-spissen Gunnarsson og et ubeskrevet blad som Stengel står sentralt i overgangssaken.

Les også: Ekspert savnet spørsmål om Gunnarssons «prisfall»

Påtalemakten argumenterer for at Stengels opsjonsavtale, som kunne utløse en overgangssum i tosifret antall millioners klassen var konstruert. Dette for at Stabæk skulle slippe å betale en større videresalgssum for Veigar Páll Gunnarsson til islendingens tidligere klubb, Nancy.

Dette ville også gavne Spiller AS, samt de med eierinteresser i selskapet.

Også investorer involvert på VIFs side
Personer i sentrale verv kan ikke uten videre ha eierroller innen fotballen, dette er regulert av fotballens eget regelverk.

Ingen André Olsen valgte i 2011 å tre ut av Spiller AS, mens de to andre tiltalte ble sittende med eierinteresser.

Les også: Overgangssaken: – Advokat-stjernene en fordel for de tiltalte

For Vålerenga var investor Tor Olav Trøim involvert i forhandlingene. Truls Haakonsen sa i retten tirsdag at han konfererte med Trøim angående utforming av Stengels opsjonsavtale.

Trøim skal også ha ønsket å utløse Stengels opsjon da overgangssaken sprakk, men VIF valgte isteden å heve avtalen.