Wenche Andersen forklarer at maten ikke trenger å være dårlig selv om den har gått ut på dato.
Wenche Andersen forklarer at maten ikke trenger å være dårlig selv om den har gått ut på dato.

Lær deg å lukte forskjell på god og dårlig kylling

– Du må stole på nesa, råder tv-kokk Wenche Andersen.

Av Christina Eriksen

Vi kaster over 300.000 tonn fullt brukbar mat hvert eneste år, ifølge en rapport gjort av Østfoldforskning for ForMat-prosjektet.

Mye av maten kastes fordi vi tror den er dårlig, fordi den har gått ut på dato. Men maten trenger ikke å være ubrukelig selv om holdbarhetsdatoen har gått ut.

– Vi har veldig strenge regler i Norge, og det er for å være helt sikre. Men produkter har ofte lang holdbarhetstid utover det som står på pakningen, forteller Wenche Andersen, tv-kokk i God morgen Norge.

Forskjell på vond lukt og dårlig lukt

Det lukter alltid litt når du åpner en pakke med kyllingfileter eller kjøttdeig, men maten trenger ikke være dårlig av den grunn.

– Det er ikke så lett å kjenne forskjell på lukt og dårlig lukt. Selv om det lukter surt trenger det ikke å være feil, sier hun.

Det kan være lurt å la kjøttet eller kyllingen ligge å hvile på benken i 5-6 minutter etter at du har åpnet pakningen.

– I løpet av disse minuttene skal lukta nemlig luftes ut, og er kjøttet eller kyllingen fin så lukter det ikke vondt lenger.

Det er også viktig å huske på at maten bør rett i kjøleskap etter at du har vært i butikken. Mat som er lett bedervelig kan bli dårlig selv før holdbarhetsdatoen har gått ut, dersom den blir liggende på benken.

Les også: Wenche Andersen: – Seerne inspirerer meg

Test kjøttet

Helt kjøtt, som koteletter, indre – og ytrefilet og kyllingfilet er alltid fuktig å ta på, men det kan også være slimete - nesten såpete.

– Da kan det være lurt å skylle det i iskaldt vann og tørke av. La det ligge noen minutter og lukt. Lukter det ikke vondt lenger? Da kan det brukes, forklarer hun.

Når det gjelder kvernet kjøtt, som karbonadedeig og kjøttkaker, kan du ikke bruke denne testen. Da må du kun lukte.

LES OGSÅ: Kols-syke kan få problemer på flytur

Fisk og lukt

Fisk lukter som kjent en del, men her er det ofte lettere å kjenne forskjell på luktene.

– Fisk lukter sjø. Det skal lukte litt. Men en dårlig fisk lukter skikkelig vondt, nesten mot råttent, forklarer Wenche.

Ifølge Wenche kan du spise både kjøtt og fisk som har gått ut på dato med et par dager, så lenge lukten er grei.

– Særlig helt kjøtt tåler godt å ligge utover holdbarheten. Har du et helt kjøttstykke som går ut på dato 1.september, så kan dette være fullt spiselig den 4.september. Det er selvfølgelig viktig at det ligger i kjøleskap.

Bearbeidet kjøtt derimot ville hun fryst ned, for det har dårligere holdbarhet.

– Ikke legg fersk kylling og kjøtt i pose i kjøleskapet

Fryseposer er ikke det beste alternativet for oppbevaring av kjøtt og kylling i kjøleskapet.

– Ikke legg ustekt kjøtt og kylling i en pose, da blir det mye fortere surt. Det er nemlig for tett og det vil begynne å surne.

Dersom du ønsker å oppbevare det i poser bør du lage en marinade eller legge det i olje. Fettet i oljen vil nemlig beskytte kjøttet.

Du kan fint bruke bokser med lokk eller en bolle med plastfolie over, det blir ikke like tett.

Gulosten holder lenger enn du tror

Heller ikke gulosten bør ligge i pose i kjøleskapet. Da mugner den fortere.

– Hvis det ytterste laget av gulosten har mugnet er det bare å skjære det bort. Osten inni er fin, for mugget sprer seg ikke innover.

Også egg har god holdbarhet, ofte i et halvt år etter hva holdbarhetsdatoen viser.

– Skallet til egget er emballasje i seg selv. Egget holder i flere måneder etter at det egentlig har gått ut på dato. Har egget først blitt dårlig, da er du ikke i tvil - for det lukter, sier Wenche.

Melk, fløte og rømme kan fryses

Meieriprodukter som har gått ut på dato kan også brukes, også her kan du bruke luktetesten.

– Det går også fint å fryse ned. Melka er ikke like god å drikke etterpå, men kan fint brukes til bakst, pannekaker eller vafler.