ROCKELEGENDE: Aslak Dørum i Dum Dum Boys debuterer som romanforfatter. (Foto: Poppe, Cornelius, © COP)
ROCKELEGENDE: Aslak Dørum i Dum Dum Boys debuterer som romanforfatter. (Foto: Poppe, Cornelius, © COP)

Dum Dum Boys-bassist Aslak Dørum gir ut bok

– Det var jævlig vanskelig!

Av: Troy Gulbrandsen

At DumDum Boys-bassisten Aslak Dørum (49) kan trylle med ord, har han forlengst bevist gjennom sitt bidrag som tekstforfatter i et av Norges mest suksessfulle rockeband.

I 2009 vant han Spellemannprisen i klassen «Årets fekstforfatter» til Dum Dum Boys-albumet «Tidsmaskin». Om han klarer å gjenskape magien som romanforfatter gjenstår å se.

Bokdebutant

Tirsdag ble han presentert som en av debutantene under Aschehougs presentasjon av høstens utgivelser med barne- og ungdomsboken «En flåte av gull».

Boka handler om to unge gutter som driver i land på en stillehavsøy og begir seg ut i jungelen, fylt av morderiske smuglere og indianere, på jakt etter en gullskatt.

– Jævlig vanskelig

Og Dørum forteller at overgangen fra vers og refrenger til en hel roman var vanskelig.

– Det var... jeg synes egentlig at det var jævlig vanskelig. Jeg måtte rett og slett lære meg å skrive langt. Det oppdaget jeg fort at jeg ikke kunne da jeg begynte på dette prosjektet. Jeg er jo vant til å sitte og finspisse små setninger for å dem til å si mye ved hjelp av veldig lite. I begynnelsen så slengte jeg på masse setninger bare for å skrive langt. Det var en læringsprosses.

Inspirert av sjøromaner

SPELLEMANN: I 2007 mottok Dum Dum Boys Spellemannprisens hederspris. Aslak Dørum på scenen med Kjartan Kristiansen. (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)
SPELLEMANN: I 2007 mottok Dum Dum Boys Spellemannprisens hederspris. Aslak Dørum på scenen med Kjartan Kristiansen. (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)

– Hvorfor ville du skrive en roman?

Jeg begynte å lese allerede før jeg begynte på skolen og jeg leste mye, takket være en eldre bror. Jeg hadde også en onkel og en bestefar som var sjømenn så det fløt rundt med sjøromaner hjemme. Det var alt fra «Robinson Crusoe» til «Sjørøverøya». Jeg ble inspirert til å skrive av bøkene jeg selv hadde glede av da jeg var ung.

«Pisk»

Dørum innrømmer også at han også slet litt med selvdisiplinen.

– Ja, men jeg har en kompis som også skriver litt og vi har møttes hver fjortende dag for å lese gjennom manuset og komme med kommentarer og forslag. Det fungerte vel også som en nødvendig «pisk» fordi det førte til at jeg måtte skrive noe til vårt neste møte.

Ren selvforakt

Hvordan ser du tilbake på skriveprossesen?

– Det var tidevis veldig, veldig, veldig morsomt og tidevis stunder fylt med bare ren selvforakt over at en voksen mann kunne sitte og skrive noe så «ræva». Det har vært en prosess full av ytterpunkter, ler Dørum.

– Hva må en gutt eller jente spørre en bokhandler etter for å få «En flåte av gull» slengt på disken?

– Skal vi se...da må man spørre «har dere en bok der det skjer noe spennende men der handlingen også også kunne hendt i virkeligheten....og som inneholder en gullskatt?», sier debutanten før han legger til:

– En flåte av gull, intet mindre!