Veigar Páll Gunnarsson (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)
Veigar Páll Gunnarsson (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)

– Veigar er blitt rik på å være for dårlig

Inge André Olsen pratet ned interessen for sin tidligere elev i retten.

Følg rettssaken dag for dag i vårt livesenter (fra 09.00)

Sandvika (TV 2 Sporten): Mot slutten av rettens første dag beskrev Inge André Olsen (35) i detalj sitt forhold til Veigar Pall Gunnarsson (33).

Olsen omtalte islendingen som en venn, men at forholdet senere den sommeren for to år siden tok en spesiell vending da han ifølge seg selv prøvde å beskytte spilleren i en agentstrid.

– Jeg så på Veigar som en venn. Kort fortalt ville jeg sikre mest mulig penger til Veigar i forbindelse med overgangen bort fra Stabæk, sa Olsen i forklaringen.

Frosset ut av Veigar
Usikkerhet rundt hvem som faktisk representerte spilleren førte imidlertid til at Olsen selv tok kontakt med spissen og informerte om at agenten Arnor Gudjohnsen krevde en halv million for å gjennomføre avtalen.

Veigar var helt ubrukelig.

– Nå skal jeg ikke slakte agenter, for jeg prater med dem hver dag, men hvis agenten skal ha 500 000 av Vålerenga, er det fra Veigars lønn. Jeg sier ifra til Veigar om at agenten skal ha 500 000, men han nekter. Da mistror han meg og stoler ikke på meg lenger. Veigar tror ikke på meg og vil ikke prate med meg lenger. Jeg får ikke tak i ham lenger, sa Olsen om dagene før overgangen til Vålerenga.

22. juli blir daværende styrelder i Stabæk AS, Lars-Holter Sørensen, og Olsen enige om at førstnevnte skal prøve å gjenoppta kontakt med spilleren. Gunnarsson selges til Vålerenga åtte dager senere. Prisen er én million kroner.

I seieren over Rosenborg kun dager i forveien storspiller spissen, kåres til banens beste og regnes blant de mest verdifulle i Tippeligaen.

Les også: Dette er overgangssaken

– Stemplet som ubrukelig
12. oktober slås saken første gang opp i media gjennom TV 2. Det blåser så hardt at Olsen sammen med agent Jim Solbakken blir sendt til Nancy for å forhandle frem en kompensasjon med klubben. I de samme møtene hevder Olsen at klubbdirektør Nicolas Holveck stemplet Gunnarsson som et ubrukelig bomkjøp.

– Jeg reiser ned dit og sitter med Hovleck (i møter). Jim Solbakken var også med på dette møtet. Han var opptatt av at vi skulle behandle dette. Der sa Hovleck at Veigar var helt ubrukelig. De prøvde å selge eller låne ham til norske og nederlandske klubber, men at det var bare vi som var interessert. 175 000 euro var overgangssummen de ikke fikk solgt ham for. Han var bare glad han ble kvitt ham. Han sa han bare slengte på den 50-prosentandelen. Han hadde ingen forhåpninger om at han skulle videreselges, sa Olsen fra vitneboksen.

Advokat John Christian Elden og aktor Morten Stene før rettsaken mot de fire personene som er siktet i saken angående salget av Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga startet i Asker og Bærum Tingrett mandag. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
Advokat John Christian Elden og aktor Morten Stene før rettsaken mot de fire personene som er siktet i saken angående salget av Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga startet i Asker og Bærum Tingrett mandag. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

Olsen beskrev også Gunnarsson som en spesiell type, som trengte at det sosiale rundt seg spesielt tilrettelagt for å prestere. Slik forutså han også at Gunnarsson kunne komme billig tilbake fra Martin Andresens Vålerenga, en annen kjenning av den siktede.

– Jeg har kjent Veigar i mange år. Jeg merket at det kanskje kunne bli en konflikt mellom Veigar og Martin Andresen. Jeg fikk jo også rett i det. Veigar kom tilbake til oss. Veigar har egentlig blitt rik på å være for dårlig for Nancy og for dårlig for Vålerenga, sa Olsen.

Fet fiasko
Gjennom sin nye kontrakt med Vålerenga tjente Gunnarsson nå 150 000 i måneden, pluss rundt 23 000 kroner pr. seier. I tillegg mottok han 15 500 ved seier som innbytter, 15 500 ved alle uavgjortkamper, samt 7500 ved uavgjort som innbytter.

Veigar har egentlig blitt rik på å være for dårlig for Nancy og for dårlig for Vålerenga.

På toppen kom 350 000 kroner - to ganger i året i tre år - i såkalte lojalitetsbonuser.

Derfor tjente islendingen godt da han terminerte kontrakten med osloklubben. 15. august 2012 tikket ytterligere 2,35 millioner kroner inn på 32-åringens konto. Forutsetningen var at beløpet ble holdt konfidensielt. Man skulle ikke uttale seg negativt om hverandre.

Jeg merket at det kanskje kunne bli en konflikt mellom Veigar og Martin Andresen.

Avtalen, fremlagt i retten, er signert av Pål Breen og Morten Sandnes, klubbens nye daglige leder.

Da spilleren ble hentet tilbake til Stabæk betalte den hardt pressede klubben ham 80 000 kroner i måneden, men ingen individuelle bonuser.

Olsen fastholdt gjennom hele forklaringen av verdien fastsatt på Gunnarsson da han ble solgt til Vålerenga – én mllion kroner – var korrekt.

Fortsetter forklaring tirsdag
Aktoratet fortsetter sin utspørring av siktede tirsdag morgen.

Totalt er fire norske fotballedere er tiltalt for grovt bedrageri med en strafferamme på seks års fengsel i den pågående overgangssaken.

Det var i oktober 2011 at TV 2 avslørte at Stabæk hadde solgt Gunnarsson billig til VIF, som samtidig hadde betalt en stor sum for en kjøpsopsjon på det da 15-årige talentet Herman Stengel.

Det er totalt satt av 18 rettsdager til saken. Den skal være ferdig med prosedyrer 11. september