NRK setter i oktober i gang med den nye livsstils /underholdningsprogrammet «Fylla», der åtte personer skjenkes fulle for å finne ut mer om hva alkohol gjør med kroppen.
NRK setter i oktober i gang med den nye livsstils /underholdningsprogrammet «Fylla», der åtte personer skjenkes fulle for å finne ut mer om hva alkohol gjør med kroppen.

NRK sjokkerer med fylle-TV

NRK skjenker deltagere fulle i ny serie.

Av Christina Øien og Anders Myhren

NRK setter i oktober i gang med den nye livsstils-/underholdningsprogrammet «Fylla», der åtte personer skjenkes fulle for å finne ut mer om hva alkohol gjør med kroppen.

«Nordmenn drikker som aldri tørre svamper, til tross for myndighetenes formaninger og foreldres advarsler. Alle vet at hjerneceller dør og at man kan bli alkoholiker av å drikke, men det blåser vi i. Men hva skjer egentlig når vi drikker? I seks episoder skal vi knuse myter om alkohol. Her får du vite alt du lurer på om fylla, men ingen har villet fortelle deg», heter det i programomtalen som ble sluppet på NRKs høstlansering mandag formiddag.

– Harde fakta i praksis

Serien som skal sendes på NRK 3 ledes av tidligere «Newton»-programleder Ole André Sivertsen.

– Målet er å nærme seg et ganske underkommunisert tema, nemlig fylla. Svært få vet hva som skjer med kroppen. Mange setter seg inn i kosthold, helse og trening, men så glemmer vi alt på fredagen. Da er det to dagers fyll og dårlig frem til tirsdag. Jeg synes det er ganske pussig fordi vi gjør ganske store ting med kroppen, så hvorfor ikke lære seg abc om hva som skjer med kroppen når man drikker alkohol? Det er harde fakta og så får vi se det i praksis, sier Sivertsen til tv2.no.

– Vi har jo sett det på «Paradise Hotel» før

I et klipp fra serien som ble vist frem på NRKs høstlansering ser man 7-8 kvinner og menn av ulik størrelse og alder som blir servert drinker i samme tempo. De blir servert mer og mer, og får deretter målt promillen. Den laveste jenta i 20-årene har høyest promille med 1,6 etter eksperimentet, mens en muskuløs gutt som er med på eksperimentet kun har 0,6.

Programleder Ole André Sivertsen er klar over at programmet kan oppfattes som kontroversielt og er forberedt på reaksjoner.

– Jeg tror at mange vil synes at det er litt drøyt å se fylla i den konteksten. Vi har jo sett det på «Paradise Hotel» før, så det er ikke noe nytt. Men at vi med overlegg bringer dem dit, er ikke gjort før. Noen kan synes at det er drøyt, men vi finner ikke ut noe nytt. Vi forholder oss bare til vitenskapen med det vi vet skjer. Alt vi har gjort har vært ganske kontrollert, men det kan nok fort bli en kontrovers rundt dette med sjenkingen, sier Sivertsen til tv2.no.

737607