FLYTEST: Spesialbioingeniør Anne Edvardsen tester hvor mye oksygen Janne Bjørklund trenger på en flytur. (Foto: TV 2)
FLYTEST: Spesialbioingeniør Anne Edvardsen tester hvor mye oksygen Janne Bjørklund trenger på en flytur. (Foto: TV 2)

Kols-syke kan få problemer på flytur

Forsker Anne Edvardsen svarte på nettprat om kols. Les svarene her.

Av Mette Heitmann Akerø

Enkelte lungepasienter kan få behov for ekstra oksygen under flyturer, viser ny forskning.

– Det lave trykket i flykabinen kan gi helsemessige konsekvenser for personer med lungesykdom, forklarer forsker og spesialbioingeniør PhD, Anne Edvardsen, ved Glittreklinikken, til God morgen Norge.

Det anslås at så mange som 370 000 mennesker i Norge kan ha kols. Flyturen kan bli svært problematisk for kols-rammede hvis de ikke har sjekket om de trenger ekstra oksygen.

Tirsdag morgen like etter klokken åtte stiller kols-rammede Janne P. Bjørklund og forsker Anne Edvardsen til nettprat på TV2.no. Send inn dine spørsmål nederst i denne artikkelen!

Tok en flytest

Janne P. Bjørklund fikk diagnosen kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) som 46-åring. På mandag fløy hun fra Trondheim til Oslo for å gjennomgå en flytest.

– Det gikk greit å fly. Heldigvis hadde ikke personen ved siden av meg på seg tung parfyme, og det var en kort tur, sier hun.

KOLS-SYK: Janne Bjørklund trenger ekstra oksygen når hun er ute på flytur.
KOLS-SYK: Janne Bjørklund trenger ekstra oksygen når hun er ute på flytur.

Nå ønsker Janne å få vite om hun kan reise på en lengre flyreise.

– Jeg ønsker å reise til varmere strøk når det blir kaldt og ufyselig her hjemme, sier 59-åringen.

På Glittreklinikken har de metoder for å teste om lungepasienter vil trenge ekstra oksygen på flyturer. Janne Bjørklund ble overrasket over sitt resultat, noe du kan se på God Morgen Norges sending i morgen.

Vil forutsi hvem som trenger oksygen

Anne Edvardsen, forsker og bioingeniør ved Glittreklinikken, har studert flyvaner hos pasienter med kols. Hun har sett på i hvilken grad de får symptomer under flyreisen, og om symptomene henger sammen med redusert oksygeninnhold i blod.

– Jeg har studert ulike metoder for å kunne forutsi hvilke kols-pasienter som har behov for oksygentilskudd, forteller Edvardsen.

FORSKER: Anne Edvardsen, spesialbioingeniør ved Glitterklinikken, har forsket på kols-sykes oksygenbehov på flytur.
FORSKER: Anne Edvardsen, spesialbioingeniør ved Glitterklinikken, har forsket på kols-sykes oksygenbehov på flytur.
Resultatene av hennes avhandling «Flying with chronic obstructive pulmonary disease. Prevalence of symptoms, pre-flight assessment and in-flight oxygen» er sitert og anbefalt i internasjonale retningslinjer og av medisinske litteraturtjenester.

– Finner behovet for oksygen

Anne Edvardsen har utviklet en standardisert test der man går med oksymeter for å finne ut behovet for oksygen i fly. Fordelen med testen er at den kan utførers mange steder og den er enkel å gjennomføre. Utstyr som trengs for gangtesten er en korridor og et pulsoksymeter.

– Skal du få utført denne testen så må du via fastlegen, forklarer Edvardsen. Fastleger har ikke pulsoksymeter, så dette er en oppgave for spesialisten.

Du kan også lese mer om kols på Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sine nettsider.

Janne P. Bjørklund og forsker Anne Edvardsen er gjester i God morgen Norge tirsdag 20.8 kl. 08.10.

Har du spørsmål om kols? Skriv spørsmålet inn i boksen nedenfor!