Tatyana Firova og Kseniya Ryzhova (Foto: YURI KADOBNOV/Afp)
Tatyana Firova og Kseniya Ryzhova (Foto: YURI KADOBNOV/Afp)

Russisk sportsminister om homobråket: – Noe vestlige medier har funnet på

Vitally Mutko sammenligner også homoseksualitet med stoffmisbruk og alkoholisme.

Russlands antihomo-lovgivning har lagt en stygg skygge over det pågående friidretts-VM i Moskva.

Lovgivningen er kommet særlig i søkelyset med tanke på det forestående vinter-OL i Sotsji.

Nå mener Russlands sportsminister, Vitally Mutko, at saken er blåst opp og «noe vestlige medier har funnet på», melder Daily Telegraph.

– Vi har ingen lov her som forbyr ikke-tradisjonelle seksuelle forhold. Mediene i den vestlige verden har fokusert mye mer på dette enn de russiske mediene, sier Mutko.

Les også: Slik protesterte hun mot Russlands antihomolov

– Beskytter barna våre
Han påpeker at rettighetene til homofile vil bli beskyttet i Sotsji neste år, men at russerne «kun ønsker å beskytte rettighetene til barna sine».

– Vi ønsker å beskytte den yngre generasjonen. Deres fysiske utvikling er ikke ferdig. Dette er en lov som skal beskyttes deres rettigheter, sier han.

Samtidig kommer Mutko med nok en kontroversiell uttalelse, der han sammenlignet homoseksualitet med stoffmisbruk.

– Vi ønsker å beskytte barna våre, ettersom sinnene deres ikke er manipulert av propaganda for stoffmisbruk, fyll og ikke-tradisjonelle seksuelle forhold, sier han.

Les også: Friidrettsstjerne raser etter homostøtte: – Vi er imot homoseksualitet

Russisk gullkyss på munnen
Loven det er snakk om ble banket gjennom det russiske rettssystemet i juni og innebærer et forbud mot «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner». I praksis vil det si at homoseksuelle som deltar i demonstrasjoner for sine rettigheter risikerer fengsel og deportering.

Tidligere i mesterskapet markerte den svenske høydehoppere Emma Green-Tregaro gjennom å lakke fingerneglene i regnbuefarger, et internasjonalt symbol for «Gay Pride».

– Kjærlighet til et annet menneske kan ikke være feil, sa Green-Tregaro, som fikk en offisiell advarsel etter neglestuntet og valgte røde negler, kjærlighetens farge, i høydefinalen.

Søndag fikk hun uventet støtte fra russiske friidrettsutøvere. To av jentene på Russlands gullvinnende 4x400-meterlag, Ksenija Ryzjova og Tatiana Firova, benyttet medaljeseremonien til å uttrykke sin stille protest: Et kyss på munnen.

Det kunne vanskelig tolkes som annet enn «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner». Jentene risikerer med andre ord straff.

Flere andre friidrettsutøvere har også uttalt seg kritisk til lovgivningen.

Les også: Isinbajeva hevder hun ble misforstått

Friidrettsdronningen støttet loven
Handlingen står også i sterk kontrast til den russiske friidrettsdronningen Jelena Isinbajeva som tidligere i mesterskapet støttet lovgivningen.

– Det er respektløst mot vårt land og våre medborgere. Vi er russere og kanskje er vi annerledes enn folk fra andre land. Men vi har våre lover som alle må respektere, sa den russiske stavhopperen

Hun understreket at hun stilte seg bak landets avgjørelse.

– Vi er mot homoseksualitet innerst inne i oss selv. Jeg støtter opp om regjeringen, sier hun.

Seinere har Isinbajeva hevdet at hun ble misforstått på grunn av manglende engelskkunnskaper.

IOC vil bruke makt
Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) er klar på at diskriminering ikke blir akseptert i Sotsji.

– IOC vil fortsette å jobbe for å forsikre at det ikke vil være noen form for diskriminering under OL. Vi vil stå imot, med all vår makt, alle som truer dette prinsippet, sier Rogge til den tyske avisen Tagesspiegel ifølge NTB.

Rogge legger til at han har fått bekreftet fra «høyeste hold» i Russland at homofile ikke vil bli utsatt for diskriminering under OL.

Jelena Isinbajeva 2 (Foto: GRIGORY DUKOR, © JG)
Jelena Isinbajeva 2 (Foto: GRIGORY DUKOR, © JG)