HYLLER: Elsa Lystad hyller Rolf Wesenlund som en foregangsmann innen norsk humor. Her er Lystad på Aksept Hagekonsert under Skeive dager i 2004.  (Foto: Stella Pictures)
HYLLER: Elsa Lystad hyller Rolf Wesenlund som en foregangsmann innen norsk humor. Her er Lystad på Aksept Hagekonsert under Skeive dager i 2004. (Foto: Stella Pictures)

Elsa Lystad (83) om Rolv Wesenlund: – Han kom med en helt ny type humor

Elsa Lystad hyller Wesenlund som en foregangsmann innen norsk humor.

Av Dag Stamnes og Stine Eriksen

– Når man mister noen man er glad i, og har kjent i så mange år, blir det et sjokk, selv om vi vet at vi alle står for tur. Plutselig er det over, sier Elsa Lystad om Rolv Wesenlunds bortgang.

– Men helt over er det ikke. Rolv fortsetter og leve i oss andre. Jeg minnes de positive tingene, og det er veldig mange, fortsetter skuespilleren da TV 2 besøker henne hjemme.

Se bildene fra Rolf Wesenlunds liv

Moderniserte norsk humor

I 1965 kom Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. med revyteateret «Lysthuset», Chat Noir ble fylt til randen og humorshow ble hipt.

Elsa Lystad (83) var ikke berømt den gangen men fikk bli med på laget. Skuespilleren husker godt køen som sneglet seg nedover hele Stortingsgaten.

– Ingen hadde sett maken tidligere. Vi spilte for fullt hus. Det var helt fantastisk! forteller Lystad til TV 2.

Mottakelsen dagen efter var blandet, men stykkets improviserende grunnform har i ettertid blitt karakterisert som nydannende.

– De kom med en helt ny type humor til Norge. Ingen hadde sett det før, sier Lystad til TV 2.

Hun forteller at flere kritiserte stykket, mens andre omfavnet humoren som det nye.

– Flere kom etter, men Wesenlund var en foregangsmann, sier Lystad.

Se høydepunkter fra Wesenlunds liv

– Gjorde hverandre bedre

Lystad og Wesenlund har jobbet sammen i årevis. Da TV 2 besøker Elsa Lystad viser hun fram teaterplakater der hun og Wesenlund figurerer sammen.

– Vi var gode venner og kollegaer. Han var fantastisk å jobbe med. Vi ga hverandre plass, og gjorde hverandre bedre. Også hadde vi det mye morsomt sammen, forteller Lystad.

Hun trekker frem rollen Wesenlund hadde som Marve Fleksnes.

– Han bidro med en helt ny person. Vi hadde aldri sett noen som Rolv den gangen, minnes hun.

Samler på video-opptak

Likevel synes hun den aller beste presentasjonen Wesenlund har gjort er den han gjorde med La Cage Aux Folles, der han spilte homofil dragartist.

– Han var helt strålende! Den karakterrollen er den beste han har gjort, sier Lystad før hun legger til at han har gjort utallige bemerkningsverdige ting gjennom årene.

– Man blir så glade av å se på dem. Det er deilig å tenke på at de finnes der. På gamle kassetter. Det er bare å se på dem igjen og igjen, sier Lystad, som selv har samlet på mange opptak.

– Det er det som gir skuespillere evig liv.

Les også: Wesenlund hylles i sosiale medier