gunnarssonstengel
gunnarssonstengel

Gunnarsson-saken: Stengels verdi økte med 18,75 millioner kroner på fem måneder

Nye avsløringer i overgangssaken viser at Stabæk vurderte Herman Stengel til å være verd knapt 250.000 kroner i mars og 19 millioner kroner i august.

Finansavisen har fått tak i den hemmelige innstillingen fra Norges fotballforbunds påtalenemnd i overgangssaken som starter i Asker og Bærum tingrett mandag.

I den fremgår det blant annet at Herman Stengels prisevaluering fra Stabæks side steg med 7600 prosent, fra 250.000 til 19 millioner kroner på fem måneder.

– Grovt overpriset
Det fremgår i en rapport fra Stabæks sportslige utvalg at klubben vurderte om det var verdt å bruke en kvart million kroner på en 15-åring med salgspotensiale.

Da Stengel inngikk i en overgangsavtale mellom Vålerenga og Stabæk ble samme mann verdsatt inntil 19 millioner kroner. VIF betalte Stabæk fire millioner kroner for opsjon på Stengel, pluss at de skulle betale 12,5 eller 15 millioner kroner den dagen de hentet spilleren faktisk til klubben.

Det skjedde samtidig som Veigar Páll Gunnarson gikk til Vålerenga for én million kroner.

Opsjonsavtalen for den da 16 år gamle Stengel omtales som «ansvarsløs gambling», vilkårene som «kommersielt helt urealistiske» og avtalen som «grov overprising», skriver Finansavisen.

Les også: Disse skal vitne i Gunnarsson-saken
Les også: Dette er Gunnarsson-saken

– Dekkoperasjon

faksimilefinansavisen
faksimilefinansavisen
Gunnarssons tidligere klubb Nancy skulle ha halvparten av islendingens neste overgangssum, og det var derfor i Stabæks interesse å ha hans overgangssum så lav som mulig. Opsjonsavtalen på Stengel skulle brukes for å skjule den reelle overgangssummen for angriperen.

– Påtalenemnda mener det er «hevet over rimelig tvil at den reelle kjøpesummen for VPG (Veigar Páll Gunnarson, journ.anm.) ble forsøkt kamuflert for å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy», skriver Finansavisen i sin artikkel.

I innstillingen heter det at det er «bemerkelsesverdig» at Stengel bare er nevnt i styreprotokoller og referat fra sportslig utvalg en gang mellom mars og august, all den tid den opsjonsavtalen tilførte klubben langt mer enn Páll Gunnarssons overgang.

– Dette er «egnet til å styrke mistanken» om at opsjonsavtalen i hovedsak er «en dekkoperasjon for å skjule deler av overgangssummen for VPG», skriver påtalenemnda.

Herman Sørby Stengel (Foto: Pål Bergstad/Stella Pictures)
Herman Sørby Stengel (Foto: Pål Bergstad/Stella Pictures)

Mer alvorlig enn Mikel-saken
NFFs påtalenemnd klassifiserer denne saken som mer alvorlig enn Mikel-saken.

Daværende Lyn-direktør Morgan Andersen fikk ett års betinget fengsel for å ha forfalsket en underskrift og å ha levert falsk politianmeldelse i forbindelse med John Obi Mikels overgang til Manchester United og seinere.

Sakene differensieres ved at det i Mikel-saken ikke var noe ønske om å unndra midler fra en annen klubb, men en persons handlinger som hadde ført en klubb bak lyset.

De involverte i Stabæk som ønsker å uttale seg kjenner seg ikke igjen i påtalenemndas innstilling.

– Vi i Stabæk har hele tiden sagt at vi ikke har gjort noe galt. Det er det eneste jeg vil si om straffesaken, sier tidligere styreleder Erik Loe til Finansavisen.